Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćcccc

Jestem w ciąży i lekarz kazał pić kawę! Jaką znacie słabą?Nie znam się na kawach

Polecane posty

Gość gośćcccc

Hej. Mam 30lat, raczej nie pijam kawy, jak już to u kogoś lub w restauracji piję słabą Latte. Sama w domu to robię ewentualnie Inke ;) Jestem w 20tc i mam bardzo słabe ciśnienie, dodatkowo bywa, że czuję się źle i słabo. Ginekolog zalecił pić słabą kawkę. Jaką kupić? Jaka jest słaba? Jaką w ogóle można w ciąży i jak ją zrobić? Z mlekiem... Itp...

Gość gość
kazać to se może

Gość gośćcccc
Tzn. ja chcę kupić i pić jeśli mam mieć po tym więcej energii i lepiej się czuć :)

Gość gość
Nie pijcie kawy, ciśnienie podnosi tylko dlatego, gdyż kawa sprawia poddenerwowanie. Co to za lekarz, który każe pić kawę? Idiotyzm. A może zalecał jeszcze popalac kawę papieroskiem? :) Jeżeli masz slabe ciśnienie i ci słabo, kup sobie yerbamate, działa o wiele lepiej niż kawa, jest smaczniejsza i o wiele zdrowsza. Przestałem pić kawę 3 lata temu, gdyż niszczy żołądek oran inne narządy.

Gość gość
ja nie lubie mocnej kawy i pije Nescafe Crema, w dodatku rozcienczam ja dodajac drugie tyle mleka :D

Gość gość
Nie mozna pic yerbamate w ciazy!

Gość gość
Jak kupujesz kawę, to na opakowaniu masz oznaczoną moc, gwiazdkami albo ziarenkami kawy itp. Np. słaba tchibo to ta w żółtej paczce - lura. Ale właściwie z każdej kawy możesz zrobić słabą, np. sypiąc łyżeczkę kawy na kubek.

Gość gość
http://zdrowie.dziennik.pl/dziecko/artykuly/420976,kawa-w-ciazy-wieksze-ryzyko-urodzenia-dziecka-z-niska-waga-urodzeniowa.html?gclid=CjwKCAiAqIHTBRAVEiwA6TgJwyWlcKoXXrafk2dZA-NhDbEm6Z3gR35LxAjIlXNOguyF2s5VpVm7khoCn_MQAvD_BwE Kawa tak jak inne używki jest uzależniająca i bardzo szkodliwa.. Ginekolog zaleca pić kawę, śmiech na sali. Od 6 lat nie byłem u żadnego lekarza, bo nie faszeruje się ich "lekami" i nagle cudowne ozdrowienie i brak jakiejkolwiek choroby przez wiele lat, przypadek?

Gość gość
Idee Kaffee, w procesie produkcji sa i z niej usuwane substancje drazniace zoladek, lagodna w smaku, sama ja pije.

Gość gość
Gość 13:49 yerba maty nie można pić w ciąży. A to dlaczeg, proszę wytłumacz. A kawę już można? :) Ciąża a picie yerba mate. Nie wykazano żadnych zależności pomiędzy piciem yerba mate a przebiegiem ciąży i rozwojem płodu. Jednak ze względu na zawartość kofeiny zalecane jest ograniczenie picie yerba mate. Food Standards Agency zaleca ograniczenie spożycia kofeiny podczas ciąży do maksymalnie 200 mg dziennie. Kto ci powiedział, że nie można twój bałwan w nfz? ;)

Gość gość
Lepiej autorko napij sie kieliszek wina na cisnienie skoro kawa jest taka szkodliwa

Gość gośćcccc
Teraz to już jestem całkiem zmieszana

Gość gość
To juz lepiej zielona herbate . Poza tym wiecej ruchu, wtedy cisnienie sie wyrowna.

Gość gość
Miałam tak samo. Zamiast tabletek wypijałam jedną kawę sypankę ale nie siekierę. Pij albo sypankę z mlekiem jak lubisz albo z ekspresu.

Gość gość
kawa jest Ci potrzebna, by otworzyć rano oczy, a żaden inny sposób nie skutkuje, nie odmawiaj jej sobie. Przyjęto, że dzienna dawka 200 mg (a nawet, wg niektórych, 300mg) kofeiny nie stanowi zagrożenia dla rozwoju dziecka. To oznaczałoby, że dziennie dopuszcza się wypicie 2-3 filiżanek niezbyt mocnego naparu. Najlepiej zrezygnować z zaparzanej po turecku lub instant. Kawa z ekspresu przelewowego lub ciśnieniowego, świeżo mielona i parzona jest dużo zdrowsza. Jeżeli lubisz, dolej do niej mleka, czyli dostarcz dodatkową porcję wapnia. Wypróbuj również moc zielonej herbaty. Może postawi cię na nogi równie skutecznie, jak mała czarna? Dobrze by było, bo jej działanie jest podobno zdecydowanie mniej szkodliwe. Przy okazji trzeba pamiętać, że kofeina zawarta jest również w czarnej herbacie, czekoladzie, coli i drinkach energetyzujących. Te dwie ostatnie pozycje powinny zostać całkowicie wykreślone z menu ciężarnej, gdyż poza kofeiną, zawierają wiele innych szkodliwych substancji. Decydując się na filiżankę kawy trzeba wziąć pod uwagę, ile kofeiny organizmowi zostało dostarczone wcześniej. A co, gdy kochasz kawę dla jej smaku, aromatu, dla samej przyjemnośc***icia? Niby można, w imię wyższego dobra, udawać, że jej nie ma, tylko czy o najlepszy sposób? Mnie osobiście niemożność napicia się małej czarnej wyprowadza z równowagi. W jednej ciąży organizm poradził sobie sam z tym problemem. Od pierwszych tygodni nie mogłam znieść ani zapachu, ani smaku kawy. Przeszło mi dopiero pod koniec ciąży. W drugiej było gorzej. Kawa mnie nie odrzucała. Jak wtedy sobie radzić? Można przerzucić się na kawę bezkofeinową. Nie dałam rady. Można ograniczyć inne źródła kofeiny, np. czarna herbata i pozwolić sobie wypić jedną czy dwie filiżanki małej czarnej bez wyrzutów sumienia.

Gość gość
Ale to podobno mit z tym że kawa podnosi ciśnienie. U mnie to się zresztą sprawdza, owszem jestem bardziej roztrzęsiona i pobudzona, ale jak się zmierzy ciśnienie, to tak samo tragicznie niskie jak przed kawą.

Gość gośćtuś
Ja mam z natury dość niskie ciśnienie. I piję kawę bo lubię. Nie wiem czy podnosi mi ciśnienie. Słaba to dla mnie late (rozpuszczalna fuj). Nie wiem o co tyle paniki z kawą (w takim razie i z herbatą bo zawiera pochodną kofeiny). Wiadomo jedna nie zaszkodzi. Byleby nie przesadzać. A jeśli chodzi o podniesienie ciśnienia to są lepsze sposoby niż kawa. Np ćwiczenia. Jakaś lekka gimnastyka.