Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

marketchrosciel

Nóż nożowi nierówny. Rodzaje noży stosowanych w kuchni.

Polecane posty

W kuchni można się obyć bez wielu rzeczy, ale na pewno nie należy do nich nóż. To podstawowe narzędzie pracy, które można zaliczyć do grona najbardziej uniwersalnych akcesoriów kuchennych. Nóż pokroi chleb, mięso, obierze ziemniaki i owoce, a w razie potrzeby pomoże odkręcić śrubkę w zabawce dziecka. Warto przy tym wiedzieć, że dostępne na rynku noże różnią się nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim przeznaczeniem. W dzisiejszym wpisie przedstawimy Ci różne rodzaje noży stosowanych w kuchni. Nóż szefa kuchni Obecny we wszystkich telewizyjnych programach kulinarnych. Kojarzy się z precyzją, profesjonalizmem i ostrością. Nóż szefa kuchni to niezbędne akcesorium dla osoby, która dużo gotuje. Przyda się do przygotowywania różnych potraw: od zup, przez mięsiwa po zapiekanki. Cechą charakterystyczną noża szefa kuchni jest bardzo szerokie, mocno wyprofilowane ostrze oraz solidna rączka zapewniająca dobry chwyt. Taki nóż może być wykorzystywany do wszelkich prac kuchennych: krojenia, szatkowania, siekania, miażdżenia, nacinania itd. Musi być bardzo ostry, dlatego warto o niego dbać i regularnie ostrzyć. Na zakupie noża szefa kuchni nie należy oszczędzać. Nóż uniwersalny Bardzo podobny do noża szefa kuchni, ale wyraźnie od niego mniejszy. Ma węższe, choć dość długie ostrze oraz solidną rączkę. To chyba najczęściej wykorzystywany rodzaj noża w przeciętnej kuchni. Nadaje się do krojenia chleba, mniejszych kawałków mięsa, warzyw, a także do obierania. Zwykle jest mocno eksploatowany, dlatego powinien prezentować wysoką jakość wykonania i być regularnie ostrzony. Nóż do mięsa Charakterystyczne dla niego jest dość długie, ale wąskie ostrze. Nóż może występować w wariancie gładkim lub ząbkowanym – wszystko zależy od rodzaju mięsa, do którego jest przeznaczony. Gładkie, bardzo długie noże z wąskim ostrzem są dedykowane krojeniu wędlin na równe plastry. Wersje ząbkowane, podobne do noży rzeźnickich, służą natomiast do krojenia dużych kawałków mięsa, szczególnie wołowiny. Nóż do filetowania Jest podobny do noża uniwersalnego, ale ma wyraźnie węższe i bardziej elastyczne ostrze. Dzięki temu umożliwia precyzyjne wykrajanie filetów. Nie może go zabraknąć w kuchni miłośników dań rybnych. Nóż do chleba Ma długie, ale wąskie ostrze, które obowiązkowo jest wyposażone w zęby. Dzięki nim nóż z łatwością kroi każdy rodzaj pieczywa, także świeży chleb z chrupiącą skórką oraz miękkie bułeczki. Ostre zęby gwarantują, że pieczywo nie zostanie poszarpane i spłaszczone. Nóż do warzyw Najmniejszy nóż w zestawie, który idealnie sprawdza się w obieraniu wszelkich warzyw i owoców. Ma krótkie, dość wąskie ostrze oraz dobrze wyprofilowaną rączkę, dzięki czemu wygodnie się z niego korzysta. Ostrze posiada szpic ułatwiający drążenie produktów i np. usuwanie pestek z owoców. To podstawowy podział, który warto znać, aby używać noży kuchennych zgodnie z ich przeznaczeniem i tym samym móc w pełni wykorzystać ich funkcjonalność. Pamiętaj, że o noże trzeba dbać, dlatego kupując nowy zestaw zainwestuj także w porządną ostrzałkę. https://marketchrosciel.pl/55-noze-i-nozyczki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Strasznie długa ściana tekstu, nie mniej jednak bardzo fajny temat. Ja akurat lubię sobie przeglądać różne oferty - noże kuchenne to moja pasja ha ha. Nie no, śmieję się. Po prostu przy mnie wszystkie się nieźle tępią, ale głównie dlatego, że źle nimi kroję pewnie. Teraz zastanawiam się nad takim zestawem https://scyzoryki.net/c/217/noze-classic-noze-opinel.html Podobno Opinel ma wysokiej jakości ostrza. Pora na mnie, żeby to sprawdzić!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×