Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pytanie odnośnie 500 plus

Polecane posty

Gość gość

Mamy z mezem jedno dziecko. Dochod na osobe nam przekracza prog. Tata dziecka od lat choruje na cukrzuce typ 1. Insulina i paski sporo kosztuja. Czy w takim przypadku nie nalezy nam sie 500+? Pewnie nie, a szkoda bo z powodu alergii dalismy dziecko do prywatenego przedszkola choc ledwo nam starcza od 1 do 1. Bo mamy jeszcze kredyt na mieszkanie bez zadnego programu mdm czy mieszkanie plus.

Gość gość
Trzeba było bachora se nie robić jak nie stać

Gość gość
Do 12.37 Wspolczuje ci zalosny czlowieczku..

Gość gość
Nie, nie nalezy sie.

Gość gość
Z cukrzyca naprawdę nie jest lekko zyc, a panstwo nie wspiera nas w zaden sposob, refundacja insuliny jest na niskim poziomie wiec jest drogo.

Gość gość
Nie, nie należy się. Z jakiej racji z 500+ podatnicy maja finansować leczenie twojego męża?

Gość gość
Z takiego ze chodzi o dobro dzieci. A moje dziecko tez zaluguje na edukacje, rozwijanie pasji i posiadanie zdrowych rodzicow. Przeciez 500 plus to program po to zeby dzieciom zylo się lepiej. Podatnicy nas nie wspieraja. To my musimy wiecej wydac na np na jedzenie bo wszystko drozsze z powodu 500 plus. Moje kolezanki nie pracuja i dostaja kase. Nagaradza sie lenistwo. Tych co nie pracują. A ci co sa uczwi sie robi w bolka.

Gość gość
niestety nie należy się.Gdyby to dziecko było chore to wtedy próg był by wyższy.Ja mam 2dzieci.zmieściłam sie dosłownie 2zł.A nam wchodzi pensja męża, moje kosiniakowe, dochód z pola bo mamy prawie 3ha, stypendium starszej córki, i 2lata temu prowadziłam gd na ryczałcie i wyszło mi dochodu 798zł.

Gość gość
Autorko, bzdury pleciesz. A co mają powiedzieć ludzie, którzy np. muszą spłacać kredyt, który wynosi więcej niż leczenie twojego męża, a też im 500 nie przysługuje? Mój szwagier też ma cukrzycę, w tym roku przekroczyli próg dochodowy, dostają tylko na jedno dziecko i jakoś nie psioczy. Weźcie się do roboty. Poza tym zdaje się, że twój mąż dostaje z mopsu czy tam gopsu zasiłek z powodu choroby, więc nie jęcz.

Gość gość
Głupio właśnie to zrobili, że patrzą tylko na dochody. Bo jeden ma 800 zł na osobę i musi 1 tys zł dawać na sam wynajem, bez rachunków a drugi ma 700 zł ale ma dom po kimś i ten drugi dostanie mimo, że ma lepszą sytuację finansową.

Gość gość
Dziękuje. Koncze juz dyskusje. Bo przykro mi jaka jest wsrod naszego nardu zawisc i znieczulica. Nie chce od Waszych podatków.

Gość gość
To spyedralaj. Tylko szkoda, ze nie odpowiedziałaś czy twój mąż pobiera zasiłek jako inwalida? Pobiera, oczywiście. Więc na leki ma, i nie miaucz, że nagle przez brak 500 plus źle się wam żyje, bo leczenie męża kosztuje. Państwo mu płaci za leczenie, więc milcz

Gość gość
Sam spier... Idz poszukaj swojego mozgu bonw glowie pustka :-)

Gość gość
Głupio właśnie to zrobili, że patrzą tylko na dochody. Bo jeden ma 800 zł na osobę i musi 1 tys zł dawać na sam wynajem, bez rachunków a drugi ma 700 zł ale ma dom po kimś i ten drugi dostanie mimo, że ma lepszą sytuację finansową. x ale jak niby inaczej mieli zrobić? nie da się sprawdzać wydatków każdej osoby. jak niby mają liczyć ile kto wydaje na opał, kredyt czy przedszkole? wiesz ilu urzędników musieliby zatrudnić aby każdego tak maglować? ile biurokracji?

Gość gość
15:48 nie tłumacz Karynie, to daremny trud. Jej się należy i już...dej mnie, ja wynajmuje mieszkanie z sebom, a somsiadka ma po dziadkach i dostaje pińcet.

Gość gość
Chodzi o pokazanie jak niesprawiedliwy jest to program... Autorka zapytala czy sie nalezy. Odpowiedz ze nie. Po co drazyc.

Gość gość
A co to za alergia, ze dziecko nie może chodzić do państwowego przedszkola?

Gość gość
Ja wydaje 500 zł na rehabilitacje dziecka, 500 plus nie należy się, lekarze twierdzą, ze za mała wada na stopień niepełnosprawności. Kredyt mieszkaniowy tez mamy, oboje pracujemy. Oszczędzamy na wszystkim, żyjemy od 1 do 1. Tez byśmy chcieli 500 plus.

Gość gość
Nie, nie należy się,skoro macie wystarczające dochody w przeliczeniu na 1 os.

Gość gość
Dziś 16.17 Wszyscy by chcieli...;)

Gość gość
Autorka ma sporo racji. Zarabiam 1500 zł, mąż 2500, i to przy nadgodzinach. Mamy jedno dziecko. Oczywiście 500 plus nie należy się, w sumie żadne świadczenia. Mamy własne mieszkanie, ale spłacamy kredyt, rata miesięczna to 800 zl. Dodatkowo kredyt gotówkowy który był zaciągnięty na remont-350 zł. Mojego męża kolega z pracy ma trójkę dzieci, w pracy jest tylko 8 godz dziennie zeby najniższa krajowa wyciągnąć, jego żona nie pracuje, bo i po co. Maja trójkę dzieci, ale nie muszą się o nic martwić bo ze względu na to, że mieszkali wcześniej na 50 m w 7 osób z rodzicami, dostali mieszkanie od gminy. Jego zonka lata po wszelkie zapomogi, maja 2 samochody i to nie byle jakie, stac ich na wszystko. Jak widać w tym kraju nie trzeba robić nic, wystarczy mieć dzieci.

Gość gość
To alergia na przedszkole państwowe.

Gość gość
Że co? Podatnicy was nie wspierają?? :D no to właśnie podateczki idą na 500+.

Gość gość
No to jest dobre. Tylko beneficjentom 500+ podrożało jedzenie. To tylko z ich podatków finansowany jest program. I to tylko oni będą spłacać długi jak to wszystko jebnie...

Gość gość
Niektóre z was nie czają że to nie jest program socjalny tylko demograficzny. Szkoda w kółko tłumaczyć.

Gość gość
To czemu w tv trabia ze zmniejszylo sie dzieki temu ubustwo w polskich rodzinach. Jesli teraz dostalabym 500 na moja jedynaczke moze predzej zdecydowalabym sie na drugie dzieciatko a tak sie boje ze nie damy rady finansowo. Bo nie zdecyduje się na drugie dziecko z powodu 500 plus bo nie mam gwarncji ze prgram przetrwa. A alergia groźna zagrazajaca zyciu :-( Jesli program demograficzny to powinni bardziej zachecac rodzicow jedynakow ni tych co maja dwoje i wiecej. Ktoa kto ma trójkę i dostaje kase bedzie ja dostawal o nie zdecyduke się na kolejne dziecko bo po co.

Gość gość
Mój syn też ma alergię" zagrażajaca życiu" a chodzi do państwowego przedszkola. Przedszkole ma obowiązek zapewnić bezpieczeństwo mojemu dziecku.

Gość gość
W prywatnym przedszkolu, zagrożenie życia znika, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki.

Gość gość
Powinni odwrotnie placic ten co ma jedno dziecko by zdecydowal sie na 2 Przeciez nikt co ma kilkoro dzieci nie bedzie decydowal sie jeszcze na 5 chyba ze patologia.

Gość gość
Powinni odwrotnie placic ten co ma jedno dziecko by zdecydowal sie na 2 Przeciez nikt co ma kilkoro dzieci nie bedzie decydowal sie jeszcze na 5 chyba ze patologia.