Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Antykoncepcja hormonalna pomocy

Polecane posty

Gość gość

Witam! Gorąco proszę o pomoc.. Co w sytuacji, kiedy w poniedziałek powinnam rozpocząć nowy blister tabletek antykoncepcyjnych, jednak nie bedę mogła tego zrobić, bo leki nie przyjdą do mnie na czas (jestem za granicą, mama wysłała za pozno ), podejrzewam, ze będą dopiero we wtorek, środę lub moze i czwartek..? Help.. help help...

Gość gość
Dlaczego mama wysyla ci tabletki anty z Polski?

Gość gość
To juz malo istotne.. nie wykupiłam calej recepty jak bylam na urlopie

Gość gość
Ok. A masz mozliwosc wizyty lekarskiej?

Gość gość
Nie mam..ale pytalam, co w takiej sytuacji. Kiedy leki dojda 3,4 dni po dniu w ktorym mialam wzuac pierwsza tabletke z nowego opakowania :(

Gość gość
Jeżeli natomiast kobieta zapomni o przyjęciu 2 lub więcej tabletek (ostatnia tabletka była zażyta 48 lub więcej godzin wcześniej), powinna ona: zażyć natychmiast obydwie tabletki (tę zapomnianą i tę właściwą dla danego dnia) i jeśli w opakowaniu pozostało 7 lub więcej tabletek, zażywać pozostałe jak zwykle. Jeżeli w opakowaniu pozostaje mniej niż 7 tabletek, kobieta powinna dokończyć je i rozpocząć kolejne bez normalnej, siedmiodniowej przerwy między opakowaniami. Jeśli zapomniane zostały 2 lub więcej tabletek kobieta powinna używać dodatkowo prezerwatyw lub wstrzymać się od stosunków przez kolejnych 7 dni, gdyż w tym okresie nie jest w pełni zabezpieczona (9 dni jeśli używa tabletek na bazie walerianianu estriadolu / dienogestu). Dodatkowe środki ostrożności, jeśli zostały zapomniane więcej niż 2 tabletki w zależności od tygodnia przyjmowania pigułek: Jeśli zostały pominięte tabletki w pierwszym tygodniu opakowania (tabletki 1-7), a kobieta miała niezabezpieczone stosunki w tygodniu wolnym od tabletek lub w pierwszym tygodniu ich stosowania, kobieta powinna rozważyć zastosowanie antykoncepcji po stosunku (doraźnej) Powinna również zacząć używać dodatkowych zabezpieczeń (prezerwatyw) lub nie mieć stosunków przez kolejnych 7 dni (9 dni w wypadku tabletek na bazie walerianianu estriadolu / dienogestu). Jeśli zostały zapomniane tabletki z drugiego tygodnia (tabletki 8-14), ale w pierwszym tygodniu kobieta przyjmowała je regularnie, nie musi stosować antykoncepcji po stosunku (doraźnej), ale powinna zacząć używać prezerwatyw lub powstrzymać się od stosunków przez kolejnych 7 dni (9 dni w wypadku tabletek na bazie walerianianu estriadolu / dienogestu). Jeśli zostały zapomniane tabletki z trzeciego tygodnia (tabletki 15-21), ale w drugim tygodniu kobieta przyjmowała je regularnie, nie musi stosować antykoncepcji po stosunku (doraźnej), ale powinna zacząć używać prezerwatyw lub powstrzymać się od stosunków przez kolejnych 7 dni (9 dni w wypadku tabletek na bazie walerianianu estriadolu / dienogestu). Zaleca się również rozpoczęcie kolejnego opakowania tabletek bez zwyczajowej przerwy 7 dni między opakowaniami.

Gość gość
Tylko cos takiego znalazlam.

Gość gość
Dzieki.tez to czytalam, ale nie okazalo sie zbytnio pomocne

Gość gość
Nikt sie wiecej nie udzieli?

Gość gość
W takich sprawach to się Myśli od początku do końca. Ja zawsze mam receptę wykupiona na czas i jak wiem że bede gdzieś wyjeżdżać to idę wcześniej do ginekologa. Mam takiego jednego swojego juz ulubionego, który pomógł mi dobrać tabletki odpowiednie dla mojego organizmu. Wcześniej miałam straszne skutki uboczne ale w końcu jak ten zapisał mi vines to moje problemy sie zakończyły :)