Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość121212

Wysypka u niemowlaka

Polecane posty

Gość gość121212

Dzień dobry, czy któraś z was spotkała się z wysypka u dziecka 8 miesięcznego, karmionego mm plus różne obiadki, deserki itd, wyglądająca jak drobna kaszka na całej twarzy, główce, na płatkach uszu, brodzie, I delikatnie na szyi i ramionach? Te krostki stają się czerwone pod wpływem ciepła, np jak synek śpi. Wygląda to strasznie, nie wiem co to może być, czy to może być alergia? Do lekarza wybieram się w poniedziałek, ale może któraś mama miała do czynienia z czymś podobnym? Krostki są drobne dosłownie jak ziarenka maku, na dworze bledna

Gość gość121212
Up

Gość gość
Alergia. Jadł coś nowego ostatnio? Albo jakiś kosmetyk nowy? Nowe produkty podaje się co 4-5 dni, żeby wykluczyć ewentualną alergię. Pojdz do apteki po wapno. Poproś o takie czyste, bez aromatów czy smaków

Gość gość121212
Nic nowego ostatnio nie podawalismy, dietę ma rozszerzana od 4.5 Msc życia, od tego czasu stopniowo miał wprowadzane różne produkty, następnie łączone.. Nie wiem już co o tym myśleć, to taka drobna kaszka na całej twarzy...... Wapno takie do picia czy jak? Czy możliwe jest coś innego niż alergia?

Gość gość
W syropie. Jak powiesz w aptece, o co chodzi to będą wiedzieli, co dać. Tylko żadne smakowe, bo to też może uczulić. A może proszek do prania? Albo chemia do sprzątania

Gość gość
Idź do lekarza a nie będziesz dziecko odrazu wapnem faszerowac

Gość gość121212
Myślałam od płynie do prania ale od urodzenia używamy tego samego, o chemii do sprzątania nie myślałam bo mały raczej nie ma styczności z niczym takim. Czytałam o trądziku niemowlęcym, tylko nie wiem czy może on występować w 8msc? Kupię dziś to wapno i zobaczymy

Gość gość121212
Pójdę do lekarza, niestety dziś już nie dam rady. A wapno może zaszkodzić?

Gość gość
Wapno zawsze się podaje przy alergiach, ale tylko wspomagająco. Do lekarza i tak idź. Wapno uszczelni naczynia i jeżeli są niedobory to je uzupełni. A z chemią zawsze ma się styczność. Jak umylas wannę to musiałabyś kilka razy wrzątkiem ją spłukać, żeby nic nie zostało. Osobiście to większość rzeczy zaczęłam przy dziecku czyścić sodą i octem

Gość gość
A nie było ostatnio szczepione? Do 6 tygodni po szczepieniu takie rzeczy kwalifikują się jako nop. To może być nadwrażliwość na któryś ze składników szczepionki. Zerknij do rozporządzenia ministra w sprawie nop, tam jest o kwalifikacji odczynów poszczepiennych. Na początek koniecznie zrób badanie IgE całkowite.

Gość gość
Zrób dla lekarza zdjęcia, bo bywają wysypki (pokrzywka), które znikają bez śladu i znów się pojawiają za kilka dni.

Gość gość
Wapno nie zaszkodzi. Podaj wapno, bo alergia może przejść w obrzęk górnych drug oddechowych.

Gość gość
Autorko, a nie było ostatnio szczepione?

Gość gość
A jeśli było szczepione, sprawdź co na ulotce szczepionki co piszą o działaniach niepożądanych.

Gość gość121212
Ostatnie szczepienie było na początku grudnia, a ta wysypka pojawiła się jakoś z 3 dni temu, kąpięmy go we własnej wanience. Dziękuję za wszystkie porady, bardzo mnie to, martwi, jeśli to alergia to nawet nie wiem od czego :(

Gość gość
Moja córka jak miała 10 miesiący miała wysypke na całym ciele, na twarzy też. Najpierw pojedyncze krostki,potem było ich tak dużo, że zrobiła dosłownie się skorupa. Lekarka przypisała maść cholesterelową robioną w aptece na zamówienie. Chyba po 4 dniach smarowania zeszło

Gość gość
A, i córka nie była na mm.

Gość gość121212
Ale ostatecznie nie było wiadomo skąd ta wysypka?