Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jakie witaminy w ciąży?

Polecane posty

Gość gość

hej laski, a w ogóle jak dawkujecie witaminy i inne suple? dostałyście dokładne wytyczne od lekarza czy raczej "prosze brac witaminy dla kobiet w ciazy" ? : P mi tak powiedział i teraz wypytuje... macie podane konkretne dawki ?

Gość wedkarka
Hmm ja dostalam tylko informacje, by nie przekraczac dawki kwasu 0.4mg i tyle. biore jeszcze omege3

Gość gość
Chcesz mieć Manna - bierz Maternę :)

Gość gość
dzieki! pierwsza konkretna odpowiedz :) a jak z żelazem? masz moze jakies sprawdzone zestawy? bo niby witaminy dziela sie na lepsze i gorsze i kurcze juz nie wiem komu ufać

wydaje mi sie, ze ten kompleks jaki biore ma tez zelazo alle nie dam sobie reki uciąć. Hmm ale generalnie nie przyjmowalabym wiecej, bo srednio sie czuje po nich

Gość gość222
gość - co takiego? :P

Gość gość
żadne, wystarczy się zdrowo odżywiać. witaminy syntetyczne przyswajaja się tylko w 10 procentach.

Gość gość
Ja nie brałam wgl w zadnej ciazy i wyniki normalne. Dzieciom tez nie daje i zyja, nie choruja jakos specjalnie. Kiedys tego nie bylo i ludzie zyli.

Gość gość222
czemu srednio? kolezanka napisala w sumie liste na innym watku, co warto brac, ale srenio byla ku temu przekonana. spojrz: - kwas foliowy - zelazo - magnez - kwasy omega - wit d3 (!) wapn, jod itd itd i jeszcze cos na cere jak sie psuje (np witE). co o tym sadzicie dziewczyny? za duzo?

Gość gość
Falvit 1 tabletka co drugi dzień, magnez -dawkowanie tak jak na ulotce + w pierwszym trymestrze kwas foliowy

chyba sie zgadzam z dziewczynami, jak dla mnie to za wiele. Naprawde srednio sobie radze z tabletkami, mam odruch wymiotny. zreszta trzymam sie tego co mi gin przepisal. chociaz np slyszalam ze kwas foliowy jest mega wskazany, wydaje mi sie ze tym mozna pomoc, nie skreslalabym od razu wszystkiego

Gość gość
Żelazo tez bralam ze względu na anemie

Gość gość
Jak nie masz anemii to nie bierzesz zelaza, proste. Kwas foliowy w I trymestrze musisz brac. Magnez wskazany wiec warto, tak samo jak i kompleks witamin dla kobiet w ciazy, 1 tabletka dziennie.

hmm nie powielałabym też sloganów typu "witaminy syntetyczne przyswajaja sie tylko w 10%" - to akurat zalezy od tego jakie to sa witaminy, bo wiadomo - niektore sa lepsze niektore gorsze. kolejny punkt - diete tez trzeba trzymac, witaminy maja pelnic funkcje wspomagajaca. no i kolejna kwestia - zalezy jak sie łaczy witaminy, nie mozna przecież żryć wszystkiego, niektore moga sie lepiej przyswajac z innymi

Gość gość222
kolezanka z innego wątku poratowała listą: " sprawdz ten spis: Szkoła rodzenia Prenalen 16 stycznia o 14:25 ➡ kwas foliowy - 0,4 mg, ➡ żelazo - 26-27 mg, ➡ witamina D3 - 800-1000 µg, ➡ magnez - 6 mg na kg masy ciała (200-1000 mg), ➡ wapń - 1200 mg, ➡ jod - około 150 µg (WHO rekomenduje 250 µg), ➡ kwasy omega 3 - 200-300 mg, ➡ witamina A - 1 mg, ➡ witamina E - 15-19 mg. "

Gość gość222
wedkarka - pełna racja :)

Dzięki za liste! jeszcze dluga droga przede mna, ale akurat spojrze. pamietajmy jednak, ze dieta - numero uno, a dopiero piksy! :)

Gość gość
pregna

Gość gość
Ja tylko kwasy dla z kwasem foliowym magnez i żelazo

Gość gość222
pregna nawet nie brzmi zachęcająco, zeby ją probować :P

Gość trudik
Ale z jodem na liście to się zdziwiłam. Któras sie orientuje czy nie wystarczy chodzić na spacery na plaży w Sopocie? hihi

Gość gość222
Ja jeszcze kiedys przy pierwszej córce brałam coś takiego jak prenalen MULTIVIT, ale już chyba nie mają tego nawet w aptekach

Gość gość222
trudik - jestem pewna, ze jod w powietrzu sopockim może byc niewystarczajacy niestety