Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Polska pomoc społeczna to żart

Polecane posty

Gość gość

Zgłosiłem się do Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej, i powiedziałem że od dłuższego czasu nie mogę znaleźć pracy, a rodzice nie chcą mnie dłużej utrzymywać i nie mam z czego żyć. GOPS skierował mnie do pracy w Centrum Integracji Społecznej. 4 godziny dziennie, od poniedziałku do piątku, sprzątam w budynku Powiatowego Urzędu Pracy za 728 zł miesięcznie + bon o wartości 100 zł. Zacząłem w styczniu i do 5 lutego otrzymam pierwszą wypłatę. Kontrakt socjalny mam na rok (do końca grudnia). A potem niewiadomo ? Moim zdaniem, już lepiej gdyby dali mi strzykawkę z przedawkowaną morfiną. Wyszło by taniej i szybciej.

Gość gość
Dali ci pracę na 4 godziny dziennie, masz mnóstwo czasu na znalezienie normalnej, masz pieniądze na minimalne utrzymanie. Jesteś zdrowym młodym człowiekiem. Żyj samodzielnie.

Gość gość
Nie ma normalnej pracy. Wysyłam CV w różne miejsca i nikt nie odpowiada. Sam zamieściłem ogłoszenie, na które też nikt nie odpowiada.

Gość gość
Było by prościej, gdybym dostał strzykawkę z przedawkowaną morfiną albo kilka metrów liny i instrukcję jak się profesjonalnie powiesić.

Gość gość
Może ten czas, który zostaje Ci po pracy wykorzystaj na podniesienie kwalifikacji?

Gość gość
Acha, czyli jesteś po prostu skrajnym lebiegą. Zabawne są takie osoby i ich żale a roszczeniowa postawa irytująca :P

Gość gość
Możesz np zrobic kurs na operatora wózka widłowego - wtedy dość łatwo znajdziesz prace za granicą

Gość gość
Mam wyższe wykształcenie, znam dobrze język angielski i potrafię się dobrze posługiwać komputerem. To nie w kwalfikacjach tkwi problem, tylko w tym że zwyczajnie nie ma pracy. Podnoszenie kawalfikacji zresztą też kosztuje, i skądś trzeba brać na to pieniądze. A te 700 zł to ledwo wystarczy na wyżywienie i nowe buty.

Gość gość
Kiepskie prowo 0/10

Gość gość
Masz kwalifikacje? A umiesz ich używać? Co warte są nieużywane kwalifikacje?

Gość gość
To żadne prowo.

Gość gość
Jest trochę prawdy w tym poście: pomoc społeczna jest w Polsce jak majątek - dziedziczona po rodzinie, ewentualnie dla osób np. niepełnosprawnych (jak się doczekają). Dla człowieka, który wychował się w rodzinie niekorzystającej z MOPS, który potrzebuje pomocy nagle jako dorosły nie ma absolutnie nic. Żadnych długoterminowych rozwiązań. Jest noclegownia dla bezdomnych (zwykle świecąca pustkami) - ale brak lokali socjalnych, brak mieszkań treningowych, choćby nawet były to kontenery. Jest praca interwencyjna, jest bon czy paczka żywnościowa, nieużyteczne szkolenie z PUP - brak realnej szansy na zarobienie na utrzymanie siebie samego (choćby na minimalnym poziomie). Człowiek ubogi/bezdomny nie może czekać 3 lata aż dostanie awans i dopiero wtedy opłacić ogrzewanie.

Gość gość
Mam kwalfikacje, ale wolałbym grać na kompie, rodzice nie rozumieją że nie lubie pracować. Buty kosztowały 400zł, i starczyło mi tylko na 1 gre.

Gość gość
Są regiony, w których rzeczywiście brakuje pracy. A jakie studia skończyłeś?

Gość gość
Wiecie co? Mam wrażenie, ze to ten kolo, Co to czasem zakłada temat i podaje swój numer konta, zeby mu przelew zrobic, bo nie ma środków na zycie:D Sorry człowieku, bo uważam, ze to prowokacja, ale czego oczekujesz od nas i od ośrodka? Masz studia, język i nie mozesz znaleźć pracy? Jesli od razu aplikujesz na stanowisko prezesa, to sie nie dziwie. Idz i nie dręcz ludzi, bo nawet jesli to Prowo, to nóż sie w kieszeni otwiera:)

Gość gość
No patrz, jakoś miliony młodych ludzi w polsce jest w stanie znaleźc prace i jakoś żyć. Nie każdy konczy studia i zostaje prawnikiem, inzynierem czy informatykiem na prestiżowej posadzie, ale nikt mi nie wmówi, że taki piekarz, cukiernik, hydraulik, elektryk, mechanik samochodowy po zawodówce ma problem ze znalezieniem pracy. No ale oczywiscie, w to trzeba włożyc minimum wysiłku - chodzic do szkoły, robić praktyki, faktycznie chcieć się czegos nauczyć ale dla pasożytów społecznych, którzy przywykli jedynie do wyciągania ręki, to już zbyt wiele. Dostałes bardzo dużą pomoc i jak nie przestawisz sposobu myslenia na własciwy dla dorosłego człowieka, który sam odpowiada za swoje życie, to skonczysz jako menel

Gość gość
Ma wyższe wykształcenie, zna angielski i płacze na kafeterii.:-D

Gość gość
Z jakiego rejonu Polski piszesz autorze?

Gość gość
gość dziś No, ale ja wolę grać. Myslałem poznać jakąś dziewczyne i zrobić trójkę dzieci, miałbym 500+, ale boje ze bede musiał pilnować dzieci, i zostanie mi mało czasu na granie.

Gość gość
gość dziś A co cie, to obchodzi?

Gość gość
Znasz angielski, masz skończone studia jedź do Anglii. Ale uprzedzam tu na ulicach jest pełno bezdomnych proszących o drobne i w przeciwieństwie do Polski to bardzo rzadko menele.

Gość gość
Sama sobie jedz, tam trzeba tyrać.

Gość gość
To sprzątaj jak ci każą i co najwyżej pojojczyć na kafe możesz. Niemota jesteś.

Gość gość
Haha dajcie spokoj, to Trol, co chce nas w****ic.

Gość gość
Powinni mi dać zasiłek stały w wysokości 1500zł, lub znalezc prace do moich kwalfikacji, czy min 5000zł

Gość gość
Teraz to chyba podszyw ale naprawdę spotykam takie osoby, istnieją takie pępki świata

Gość gość
Sama jestes podszyw.

Gość gość
10:17 Rejon mógłby wyjaśnić dlaczego masz trudności ze znalezieniem roboty. poza tym można wtedy coś podpowiedzieć. na razie rzucasz ogolnikami

Gość gość
0/10 :-D

Gość gość
@ 10:08, 10:16, 10:23 Podszywy. To nie ja napisałem. Nie gram w gry komputerowe. Zgadzam się, że dla osób takich jak ja, powinny być zagwarantowane mieszkania socjalne. Choćby właśnie w kontenerze. Każdy dorosły człowiek (18+) powinien mieć zagwarantowane prawo do takiego mieszkania oraz zasiłek* / wynagrodzenie za pracę socjalną umożliwiającą samodzielną egzystencję. * - w przypadku osób niezdolnych do pracy socjalnej z przyczyn zdrowotnych. I oczywiście powinno być to dostępne bezterminowo, podczas gdy - jak napisałem - dostałem kontrakt socjalny na 1 rok (z możliwością ewentualne przedłużenia o 6 miesięcy). A potem ? Niewiadomo.