Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy zostawic 9 latke sama w domu wieczorem na 2 godziny

Polecane posty

Gość gość

Tak o 19 do 21. corka ma 9 lat.Chcemy isc z mezem do kina.Nie mamy z kim corki zostawic.

Gość gość
Czemu nie? Jak wie jak się zachować gdyby ktoś pukal /dzwonił domofonem, ma telefon i umie do was zadzwonić, to chyba żaden problem? Ewentualnie zerknij czy sąsiedzi w domu i zapytaj czy mała może podejść gdyby się czymś zdenerwowała. Włącz jej dobry film albo bajkę i tyle. Przecież to już duże dziecko, kolację sobie zrobi sama, najwyżej niech się wykapie póki wy jesteście.

Gość gość
To zalezy jak jest rozgarnieta

Gość gość
zostawiam ja w dzien jak jade do miasta na zakupy a jej sie niechce. kino mamy 10 minut drogi od domu.Dzis graja narzeczonego na niby i nardzo chcialabym pojsc.Bo w tyg. nie bedzie tez jak isc.

Gość gość
Mój syn lat 9 zostaje czasami w domu nawet na 3h od dwóch lat. Doszło do tego, że nie chce jeździć z Nami na zakupy. Woli pograć na PlayStation :P

Gość gość
Ja zostawiam czasem 8latkę. Ostatnio właśnie jak byliśmy w kinie. Żebyś tylko się nie martwila, bo wtedy nie ma radości z kina umów się z nią, że ma przy sobie tel. (jeśli nie ma telefonu to zostaw od męża) i pisz co jakiś czas z kina. Ja tak robię... Piszę krótko i szybko np. Ja - Jest ok? Ona: Ok ...i oglądam film w spokoju dalej ;)

Gość gość
My syna zostawiamy czasem też. :)

Gość gość
Jak byłam w tym wieku zostawałam nieraz w domu na na kilka godzin i opiekowałam się młodszymi siostrami. I było ok. Aczkolwiek swoje dziecko zostawiłabym tylko w wyjątkowych sytuacjach. Np. gdybym coś się stało i musiałabym pilnie wyjść. Nie umiałabym zostawić dziecka samego i pójść do kina, teatru czy restauracji. Po prostu nie bawiłabym się dobrze, bo cały czas myślałabym o dziecku.

Gość gość
Teraz są inne czasy, ale ja mając 9 lat zostawałam z młodszym rodzeństwem 2 i 3 lata. Zapraszałam sobie koleżankę w moim wieku i pilnowałyśmy dzieci. Mama musiała jechać na 2,5 godziny do miasta. Nic się nie wydarzyło.

Gość gość
Mam dwoje dzieci. 9 i 3 lata. Starszaka zostawiam samego w domu. Ma przy sobie telefon i dzwonię zapytać po prostu czy wszystko w porządku. Wie,jak należy się zachowywać. Sam też chodzi i wraca ze szkoły.

Gość gość
Mój mąż też mi opowiadał, ze mając 9 lat to już pilnował młodszego rodzeństwa. Dzisiejsze dzieci są inaczej wychowane, ciągle są małymi dziećmi, obojętnie ile mają lat.

Gość gość
Nie zostawiaj!!! To nie jest bezpieczne. Do autorki i do innych. Nie róbcie takich rzeczy.

Gość gość
Dziecku może stać się krzywda nawet,gdy będzie pod Twoją opieka. Nie przewidzi się tego.

Gość gość
no pewnie ze tak!! z pewnoscia ma telefon wiec bedziecie w stałym kontakcie.

Gość gość
Bywa, że ja zostawiam dwóch synów: 7 i 9 Jeździmy bez nich np. na zakupy... Są odpowiedzialni i wszystko jest ok. Telefon oczywiście zostaje z Nimi.

Gość gość
Mój syn ma 11 lat teraz i zostaje czasami - zwykle co drugą-co trzecią sobotę - na 2-3 godziny. my idziemy do kina lub na kolację. ma telefon zawsze naladowany. piszemy do niego. jest OK. \ jak mial 9 lat to bywalo ze byl sam np 1,5 godziny w dzień. wieczorem nie ale to juz zależy od dziecka. jak wiesz że córka rozsądna itd to czemu nie? ale ty musisz byc pewna :)

Gość gość
a jak bedzie wlamanie?

Gość gość
nie sądze zeby ktoś się włamywał widząc w mieszkniu lub domu zapalone światło

Gość gość
Moi znajomi ostatnio tak zostawili syna i skoczyl z okna.Mial 12 lat normalna szczesliwa rodzina.Az ciarki przechodza

Gość gość
Nie poszlismy.