Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Niby jak ma mi się opłacać praca...?

Polecane posty

Gość gość
Autorce nie pozostaje nic innego jak niania na 3h i tyle.. Albo zmiana pracy na inne godziny. Inneho wyjscia nie ma.

Gość gość
Przedszkole publiczne 500zl? Haha przecież dzieci nie beda w przedszkolu cały miesiac nawet za 200zl, bo czesto choruja. No i kto będzie wówczas z tymi dziećmi jak autorka będzie w pracy.

Gość gość
Najlepsza bylaby praca na nocki. Dzieci rano do przedszkola, a Ty odsypiasz, robisz obiad, ogarniasz dom i odbierasz z przedszkola.. Jesli by sie pochorowaly, to nie masz problemu z opieką.

Gość gość
Dziadkowie mieszkają 10 km od nas, by dojechać na 8 muszą wsiąść do autobusu 6:45 potem czekać 20 min na przesiadkę i spowrotem to samo. Stracić 3 godz by dziecko zaprowadzić do przedszkola? Nie każda zima jest lekka...

Gość gość
A babcia nie moze nocowac w tygodniu u was?

Gość gość
Nie,to Ty się przyzwyczaj,że masz coś z głową. A później takie durne trole najwięcej się w necie udzielają jak się jakąś tragedia stanie. Włącz kobieto myślenie,to jest 3latek,nie 7latek. Najważniejsze jest bezpieczeństwo dziecka,lepiej żebyś swoich nie miała,bo z takim podejściem to nie wróżę im osiągnięcia pełnoletności. Zamiast ujadac,rusz głową,po co ja nosisz jak jej nie używasz.

Gość gość
To glupiutkie dziecko masz. W dodatku budzi sie, nie przespi nocy... jak niemowle. Wspolczuje. No ale kazde dziecko jest inne :-)

Gość gość
He he i już sobie dorabiasz ideologie. Nigdzie nie napisałam,że się budzi w nocy czy jej nie przesypia. Jak wół pisze,że jeśli się obudzi to będzie płakać samo w domu,co mnie nie dziwi. To jest jeszcze małe dziecko,jeśli masz z tym problem to poważnie powinnaś iść się zbadać. Jaka matka zostawi swoje dziecko bez opieki? Za to jest paragraf :D oj kobieto.. weź napisz coś mądrego,bo to się już nudne robi.

Gość gość
Jak ktos chce pracowac, to nie szuka wymowek... My mamy dwoje dzieci, 6 i 9 lat. sa w szkole (nie Polska), chodza do klubu po szkole. wczesniej byly w prywatnym przedszkolu.\ ja pracuje pon-piatek 9:30-4:30 wiec ja je zawoze do szkoly (zaprowadzam, bo jest rejonizacja i do szkoly jest 10 minut z buta). potem odbieram j z klubu ja lub maz ale zwykle ja - maz pracuje tez pon-pt ale on 9-5 i ma dalej niz ja. mie mamy tu zadnych dziadkow, nigdy nie mielsimy i jakos dajemy rade oboje pracowac caly etat, da sie - trzeba chciec.

Gość gość
Mi się skończył macierzyński pod koniec grudnia i ja sobie odpuszczam pracę dopóki starszy syn nie będzie na tyle duży, że sam będzie jeździł i wracał, bo jedno dziecko wozić nie jest źle ale z dwójką to masakra a jeszcze znaleźć pracę na godz 8 to ciężko. Będę pracować dorywczo po 16 i w weekendy i jakoś damy radę przez 2 lata.

Gość gość
Masz duże dzieci i późno zaczynasz pracę, więc u ciebie nie ma tego problemu. 9 latek to juz moze sam jeździć.

Gość gość
19.37 To była odp do 18.25

Gość gość
gość dziś Jak ktos chce pracowac, to nie szuka wymowek... My mamy dwoje dzieci, 6 i 9 lat. sa w szkole (nie Polska), chodza do klubu po szkole. wczesniej byly w prywatnym przedszkolu. ja pracuje pon-piatek 9:30-4:30 wiec ja je zawoze do szkoly (zaprowadzam, bo jest rejonizacja i do szkoly jest 10 minut z buta). potem odbieram j z klubu ja lub maz ale zwykle ja - maz pracuje tez pon-pt ale on 9-5 i ma dalej niz ja. mie mamy tu zadnych dziadkow, nigdy nie mielsimy i jakos dajemy rade oboje pracowac caly etat, da sie - trzeba chciec. xx Wez przestan p********ić ! Nie porównuj sytuacji gdzie wszystkie szkoly ZAWSZE zaczynaja sie na 9 ( nie ma zadnych II zmian ) i koncza ZAWSZE o tej samej porze o 13;30, 14:30 czy 15 :30 w zaleznosci od klasy ! Ico z tego ze nie ma swietlicy ? Sa afterschool cluby z którego sama kozystasz. Nie pracujesz od 6 rano tylko od 9:30 i nie masz problemu z odstawieniem dziecka do szkoly. Twoje zarobki sa kompletnie inne niz zarobki w PL, co oplaca sie tobie , nie oplaca sie osobom w PL.. Tobie nie jest potrzebna babcia do opieki, bo i po co ? Praca matek na pół etatu jest normalnoscia , a i tk sie to matce opłaca, nie tylko dla skladek emerytalnych.. Poza PL sa kompletnie inne warunki i nie ma co sie puszyc , ze sie daje rade, bo to zaden wyczyn w tej sytuacji. Tez spokojnie daje rade z dziecmi i zaden to problem.

Gość gość
Gdyby zlobki I przedszkola byly refundowane nie byloby problemu. Chce pracowac ale niby jak?Tyle pracy z zawozeniem I odwozeniem dzieci juz nie mowiac o tym ze zawsze gorsza to opieka od matki(czy to Zlobek czy niania) to jeszcze z kasa wyjdziemy z mezem na minus... Super

Gość gość
Ja gdyby nie moja mama chyba nie mogła bym wrócić do pracy albo rzeczywiście szukać innej.Pracuje na 6 do 14 czasem 15.Przedszkole od 6.Maz pracuje od 6 do 18 lub od 18-4.Mam mamę bliziutko więc przychodzi rano i zaprowadza do przedszkola.Odbieramy na zmianę z mężem.Ale jest problem gdy rodzice wyjeżdżają,wtedy muszę się dogadać z kierownictwem i pracuje od 8-16.Autorko nie dziwię ci się,bez sensu w tym naszym kraju,żeby posłać dzieci do przedszkola lub zatrudnić opiekunkę musisz conajmniej zarobić te 3tys.

Gość gość
Autorko mąż pracuje na więcej niż jeden etat? To niech zacznie na jeden, a ty bierzesz cały i właściwie po problemie. Albo dogadasz się z mężem i idziesz do pracy, albo siedzisz w domu z dziećmi.

Gość gość
autorko dokładnie tak jak pisze ta panie 23.08, innego wyjscia nie masz. A ta pani co pisze zeby zostawić samego 3latka nad ranem w domu to jakaś albo psychiczna albo patologiczna.

Gość gość
Rada o pracy na nocki nie jest taka głupia- sama tak pracowałam jakiś czas, wracałam wcześnie, szybki prysznic i do łóżka, rano mąż w drodze do pracy odwoził małego do przedszkola, ja odsypiałam, wstawałam i odbierałam go. W razie choroby mogłam zostać, ale wtedy sporo przesypiał i były drzemki. Autorko, z kosztami tak ciut, ciut dramatyzujesz, zwłaszcza jeśli mieszkasz w dużym mieście. Są różne dofinansowania do żłobków i nawet prywatny można znaleźć do 500 zł. Przedszkole- to tylko 1 zł za każdą dodatkową godzinę (nawet bez świąt, to max 80 zl miesięcznie od 7:00 do 16:00 przykładowo), plus wyżywienie- i uwaga, w publicznym nie masz obowiązku zgadzać się na catering jeśli taka opłata cię wykańcza, możesz dziecku pakować kanapki i obiad w termosie. A bez cateringu to opłata ok. 6 zł/dziennie (czyli ok. 120 tygodniowo).

Gość gość
Tu autorka Nocki w sumie byłyby jakimś pomysłem...tylko problem polega na tym, że jestem osobą z wyższym wykształceniem i nie chcę jakiejkolwiek pracy tylko po to żeby zarobić. Oczywiście bardzo szanuję osoby, które tego typu zajęcia wykonują. Chcę pracę głównie po to żeby się rozwijać i nie mieć pustego CV.

Gość gość
Ps. No tak, sa dofinansowania ale ten Zlobek juz je ma bez wyzywienia to ok. 800zl. Prywatny do 500zl? W trojmiescie to science fiction. A nawet jesli jest to musze patrzec I tak na to co jest najblizej Bo Bede musiala odprowadzac Oboje dzieci a pogoda nie zawsze jest ciepla I sloneczna

Gość gość
Autorko powiem Ci, że byłam w podobnej sytuacji jak Ty, bo tak naprawdę finansowo w ogóle noe opłacało mi sie pracować, bo to co zarobilam poszło na przedszkole, dojazdy itp. Wiele osób pytało mnie, po co w takim razie pracuję...Otóż były bardzo ważne powody. Po to, żeby nie wypaść z rynku, żeby być na bieżąco(w moim zawodzie każde pół roku bezrobocia to zaległości trudne do nadrobienia, branża wprowadza nowości w bardzo szybkim tempie). Wiedziałam, że jeśli będę kilka lat w domu z dziećmi (zanim zaczną same jeździć do szkoly, to minie sporo czasy), to z taką dziurą w CV będzie mi trudno znaleźć pracę, zwłaszcza w swoim zawodzie, a nie chciałam robić nic innego. I wiesz co? Nie żałuję. Przez ten czas kiedy w zasadzie pracowałam "dla zasady", bo kasy nie bylo z tego żadnej-wyrobiłam sobie pozycję w firmie. Na tę chwilę zarabiam dużo więcej i jestem osobą niezastąpioną. Gdybym dopiero teraz zaczęła pracę po "siedzeniu" w domu z dziećmi, to albo szukalabym pracy z marnym skutkiem, albo jeśli bym ją znalazła, to pracowałabym za grosze jeszcze długo, zanim znalazlabym się w takim miejscu i z taką pozycją, na jakiej jestem teraz. Decyzja należy do Ciebie i doskonale rozumiem Twoje wątpliwości, ale naprawdę jest się nad czym zastanowić. jesli masz dobrą pracę, robisz co lubisz (a sama piszesz, że jesteś wykształcona i nie chcesz robić byle czego), to nie rezygnuj z niej zbyt pochopnie. Czas kiedy praca się nie opłaca, a dzieci są małe szybko minie...pamiętaj :-)