Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Alka106

zmiana koloru oczu dziecka

Polecane posty

Gość Alka106

Cześć, pytanie może zabrzmieć głupio, ale: czy da się wpłynąć na kolor oczu dziecka w pierwszych tygodniach życia? Pozdrawiam :-)

Gość gość
nie :O przeciez kolor oczu warunkowany jest przez geny.

Gość gość
nie, kolor oczu jest genetyczny

Gość Alka106
Więc dlaczego po urodzeniu dzieci mają zawsze ciemnoniebieskie oczy? Dlaczego dopiero potem to się zmienia?

Gość gość
Haha do 6 miesiaca sie uksztaltuje

Gość gość
Początkowo dziecko ma niebieskie oczy, a po pewnym czasie kolor oczu zmienia się na ten uwarunkowany genetycznie

Gość gość
Nie zawsze. Rodza sie tez z ciemnobrazowymi. Ja takie mam od urodzenia

Gość gość
z tego samego powodu dla którego zaraz po urodzeniu mają beznadziejny wzrok - to się jeszcze naturalnie zmienia/kształtuje. Nic ze środowiska na to nie wpływa! Ile ty masz lat? Przecież to powinnaś ze szkoły wiedzieć

Gość gość
tak weź mydło i natrzyj porządnie dziecku oczy ! jak Ci prze wyję pół nocy to się oduczysz pisania głu/pot !

Gość gość
Chyba autorka nie lubila w szkole zajec z biologii

Gość gość
Nie da się wpłynąć na to, bo niby jak?? Kolor oczu i tak zmienia się przeważnie. Córka urodziła się z jasno niebieskimi- szarawymi oczami. Po kilku miesiącach miała już brązowe.

Gość gość
Autorko - niebieski kolor oczu to iluzja optyczna. Nie ma niebieskiego barwnika, to że oczy wydają się niebieskie/zielone zalezy od proporcji brązowego i żółtego barwnika w tęczówce. przez pierwszych parę miesięcy ilość barwnika może się zmienić tak jak z wiekiem zmienia się kolor włosów, ale nic z tym nie zrobisz.

Gość gość
To ja was zaskocze, bo mojemu pierwszemu dziecku oczy ostatecznie uksztaltowaly sie ok 3-4 roku zycia. Najpierw byly granatowe, potem przeszly w niebieskie, szare, zielone, ciemnoszare, zielono-brązowe, brązowe i ciemno-brązowe. Oczywiście, żadne czary, ot, genetyka. Standardowo kolor kształtuje się do pół roku, ale mojemu kilka lat. I to samo widzę z drugim dzieckiem. Najpierw niebieskie, potem granatowe, potem szare, ciemno-szare, teraz w tych szarych widać brązowe refleksy, a ma półtora roku, więc możliwe, że u młodszego proces też może być kilkuletni. Dlaczego tak? Nie wiem, pierwszy raz w życiu się z tym spotkałam, a u mnie i u męża w rodzinie dzieci rodziły się już z takimi oczami jakie miały już całe życie.

Gość gość
bo genetyka właśnie :P To tak samo jak dzieciom zmienia się kolor włosów, nie ma w tym nic dziwnego. Tylko niech autorka nie liczy, że ona może zmienić kolor oczu dziecka

Gość gość
A jeśli mojemu dziecku z niebieskich zrobiły się brązowe to jest szansa, że takie zostaną? Dziecko 9 miesięcy. I co z kolorem włosów?

Gość gość
Autorko, wróć do szkoły podstawowej tam są podstawy genetyki.

Gość gość
nie wiem, spora szansa, że takie zostaną, ale nie ma 100% pewności (to, że są brązowe to wynik większej ilośc***igmentu w tęczówcze). Z włosami jest jeszcze ciężej powiedziec, bo to może się całe życie zmieniać (zwłaszcza u kobiet).

Gość gość
Ja mam 27 lat, jako dziecko mialam jasne, prawie białe wlosy. Z wiekiem mi ściemniały do ciemnego blondu. Po 20 roku zycia same z siebie rozjaśniły mi się znowu do jasnego blondu (nie bardzo jasny, ale jednak jak na naturalne to jest to jasny blond). I taki jasny blond mi się utrzymuje cały czas.

Gość gość
Genetyka płata figle, zarówno z kolorem oczu jak i włosów. Pisałam już o synu, któremu przez prawie 4 lata kształtował się kolor oczu, u drugiego dziecka proces podobny. To samo z włosami, starszy syn do 8 roku życia był blondynem, latem dość jasnym, zimą takim średnim, no a potem zaczęły ciemnieć, obecnie jest ciemnym szatynem, prawie brunetem. Ja miałam taki sam blond jak u syna do ok 5 roku życia, potem przez delikatne przechodzenie przez kolejne fazy ściemniania skończyłam jako szatynka w wieku już 14 lat. Mój brat miał kilka lat białe włosy, gwałtownie ściemniały do ciemnego szatyna, a gdy miał ok 17-19 lat nagle zaczęły jaśnieć, w efekcie stał się średnim/ciemnym blondynem. Także genetyka bywa zaskakująca.

Gość gość
a ja jak byłam mała miałam oczy prawie czarne a teraz mam oczy piwne ( jak jasne piwo ) ktoś mi kiedyś powiedział że oczy zmieniają co siedem lat , ale czy to prawda to nie wiem . W każdym razie chciałabym mieć piękne niebieskie :)

Gość gość
nie, to o 7 latach to mit :P Co do zmiany koloru oczu - ja urodziłam się z tak ciemnymi, że nie mgli zbadać mi wzroku. Miałam dosłownie czarne oczy, a do tego czarne włosy. Teraz mam ciemno-niebieskie oczy i jano brązowe (latem blond) włosy :P

Gość gość
chciałabym mieć niebieskie ...

Gość gość
A ja nie lubię niebieskich oczu. Są nie prawdziwe, zakłamane, puste i fałszywe.

Gość gość
Moje oczy są bardzo prawdziwe, naturalnie takie mam. Druga sprawa, "nieprawdziwe" to jedno słowo

Gość gość
Ja mam czarne, a zawsze lubilam patrzec w niebieskie, i takiego mam meza, ze slicznymi niebieskimi oczami, piekna glebia. Kocham niebieskie oczy, moja babcia takie miala, zawsze jej zazdroscilam. Tak samo u psow, jak spojrze w oczy psu husky to miekne :). Piekne, glebokie, chlodne spojrzenie, szlachetne. Najpiekniejszy kolor oczu to niebieski.

Gość gość
Owszem, " nieprawdziwe"to jedno słowo. Bravo Ty!! :) Mój błąd, że nie sprawdziłam jak wpisało.

Gość gość
taaa...."wpisało"