Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ile to jest "długo" jeśli chodzi o karmienie piersią?

Polecane posty

Gość gość

Moje dziecko ma dopiero trzy miesiące i już mi obie babki pieprzą o dokarmianiu:o jedna by już grysik wciskała jak jesteśmy w odwiedziny, druga by najchętniej rosołu nagotowała:o kocham i mamę i teściową w sumie też bo to dobra kobiecina ale złości mnie że się wpieprzają jak żadna cyckiem nie karmiła a obie ekspertki w dziedzinie! Ostatnio i jednej i drugiej powiedziałam że do 6 miesiąca będę karmić wyłącznie piersią a kontynuować karmienia będę do drugiego roku życia dziecka to się dowiedziałam że upadłam na głowę, że to niezdrowe, że mi dziecko w anemię popadnie i tak wogóle to jak mały będzie mieć dwa lata to ja powinnam już karmić kolejne dziecko. Najlepiej że babki nagadują mojego męża żeby "interweniował" w tej kwestii, mąż oczywiście w żartach powiedział że on też lubi mleko (co nie jest prawdą i to był głupi żart) ale oczywiście babcie już nas okrzyknęły dewiantami.

Gość gość
5 lat

Gość gość
Powyżej roku to jest długo.

Gość gość
Mojemu tez chcieli rosół dawac a uczulenie ma na kure prawdopodobnie i po rosoke ma bable, w wieku 1,5 roku zaczął próbować takich uczulajacych rzeczy. Mamy uczulenie na kakao, jaja. Także jak.najpóźniej wszystko. Ja karmię 2 lata ponad i oboje żyjemy

Gość gość
Dawniej były inne wytyczne. Nasze mamy były inaczej uczone, mają nieaktualną wiedzę. Moja teściowa była w szoku, jak usłyszała, że dziecko powinno do 6 miesiąca być wyłącznie na piersi.

Gość gość
Dlugo to dla mnie powyzej 2 lat bo zalecenia WHO są aby karmić wyłącznie piersią pół roku a potem wprowadzać pokarmy stałe i kontynuować kp do 2 urodzin. Tego się trzymałam. Dziwci zdrowe nie miały anemii.

Gość gość
Pół roku to długo. Dla mnie było aż ZA długo. Mój synek pił agresywnie i w ogóle zawsze był narwany.

Gość gość
Niestety pokolenie naszych mam karmilo butelka bo wtedy byla taka moda na mm i nie dowierzaja ze da sie dziecko wykarmic piersia bo tak im wtedy wyprano mozgi ze szok..

Gość gość
Powyżej roku to już długo i jak dla mnie zdecydowanie wystarczająco.

Gość gość
Powyżej 2 lat. Do tego czasu to normalnie.

Gość gość
Dla mnie powyzej 1-1,5 r z to dlugo. A karmienie 3-4 latka to juz zboczenie moim zdaniem :D na szczescie nigdy nie widzialam takiego obrazka nigdzie ale wiem ze takie matki sa :O chyba sie wstydza i ukrywaja na szczescie :D Ps. Ja karmilam i tak dluzej niz zakladalam bo 8 msc

Gość gość
Moja szwagierka karmiła piersią córkę do 3,5 roku życia. Dziwnie to wyglądało jak mała podchodziła do niej przy wszystkich i mówiła "daj cyca". Miała straszny problem z odstawieniem jej, dziecko długo nie chciało i było strasznie nerwowe.

Gość gość
Pytałam pediatre jak dlugo powinno karmic sie piersia. Powiedziala ze 6 miesiecy tylko piersia potem zaczac wprowadzac inne rzeczy. Po roku dziecka mozna juz spokojnie odstawic piers bo dziecku juz malo to daje i tak. A zalecenia who ze najlepiej najdluzej min do 2 roku zycia wynikaja z tego ze sa uogolnione na caly swiat m.in. afryke gdzie sa niedobory zywnosci i w takim przypadku lepiej juz karmic piersia dluzej bo z jedzeniem jest roznie. A u nas wszystko jest dostepne i nie trzeba tak dlugo karmic piersią.

Gość gość
Co wy z tym WHO ? czy to jakaś wyrocznia? rok to jest max

Gość gość
Ja karmilam 6mcy i mi sie dluzylo ;) Moja bratowa karmila dzieci do roku i uwazam ze to bardzo dlugo. I jestem naprawde pelna podziwu dla niej.

Gość gość
Gościu z 17.08. Nie zgodzę się ani z Tobą ani z twoim lekarzem. Co niby ma pić roczne Dziecko? Uważasz, że już nie potrzebuje w ogóle mleka? Serio wszystkie mamy odstawiaj butelkę z mm roczniakowi? Bo większość moich znajomych karmi mm conajmiej dwa lata, czasami dłużej. A jak ktoś zamiast mm po roku woli te dwa razy na dobę podać ludzkie mleko plus normalnie oprócz tego karmić pożywieniem to co jest w tym złego? Mity o tum, że mleko nie ma właściwości po roku to tylko mity. Wystarczy sobie wygooglac skład mleka ludzkiego po roku. To chore by kogoś zmuszać do przejścia na mm, czyli substytut mleka ludzkiego bo komuś roczniak wydaje się duży.

Gość gość
Córka w majubskonczy 2 lata i dalej ja karmię. Myślę, że ja wiosnę ja odstawie.

Gość gość
17.26 Zgadzam się. Moja po roku nie chciała za Chiny butelki, bo nie nauczona pić ze smoczka. Mm jej nie smakowało żadne, podawane w kubku czy łyżeczka. A jakieś mleko dziecko po roku jeszcze powinno pić, dlatego karmilam 18 miesięcy potem już dawałam jogurty, ser biały, czasem kakao wypiła.roczne na zwykłym mleku. roczne dziecko jeszcze mleka potrzebuje. Skoro mamy dają mm po roku, to dlaczego dziecko na piersi już mleka niby nie potrzebuje?

Gość gość
17:26 brawo, dobrze prawisz :-) jesteś fajna mamą.

Gość gość
Karmię osiem miesięcy i dla mnie to już długo. Chciałabym już skończyć, ponieważ jestem uwiązana przez to kp, ale dziecko protestuje :/

Gość gość
17.26 Masz rację. A jeśli słuchacie pediatrow na temat kp to głupie jesteście ze szok. Oni bladego pojecia nie mają. Jesli juz kogoś chcecie pytac o pierś to certyfikowane doradczynie laktacyjne, a nie kogos kto na studiach miał o tym kilka godzin. Ja mialam kiedys propedeutyke i nawet nie pamietam co to jest.

Gość gość
Ja karmiłam dwa lata, zaszłam w kolejną ciążę i odstawiłam synka ale gdy urodziłam to były straszne awantury bo starszy chciał cyca;-)

Gość gość
Do gosc 17.52 A ty chyba nie wiesz czym zajmuje sie certyfikowany doradca laktacyjny. Bo na pewno nie pomaga przy decyzji czy karmic dziecko 1 rok czy poltora.... Doradca jest od problemow z pokarmem i karmieniem niemowlaka. A jak macie kiepskich pediatrow co niby maja tylko 1 h na studiach o karmieniu to ja nie dziwie sie ze jestescie madrzejsze od nich. Lekarz aby utrzymac prawo do leczenia musi ciagle doksztalcac sie i zbierac punkty. Od lekarza zalezy w jaki sposob bedzie zbierac te punkty i jak poszerzac swoja wiedze. Trzeba tylko trafic na dobrego pediatre a nie isc do pierwszego lepszego na rejonie bo za darmo.

Gość gość
w żartach powiedział że on też lubi mleko (co nie jest prawdą i to był głupi żart) ale oczywiście babcie już nas okrzyknęły dewiantami. x Mój lubił i nie jest to kryterium diagnozowania zboczenia :P

Gość gość
gość dziś Dawniej były inne wytyczne. Nasze mamy były inaczej uczone, mają nieaktualną wiedzę. Moja teściowa była w szoku, jak usłyszała, że dziecko powinno do 6 miesiąca być wyłącznie na piersi. x Nic nie powinno. Dziecko MOŻE być karmione do 6 miesiąca wyłącznie kp, ale w praktyce, to wygląda tak, że niewiele dzieci wytrzymuje tak długi okres na samym kp.

Gość gość
17.26 Masz rację. A jeśli słuchacie pediatrow na temat kp to głupie jesteście ze szok. Oni bladego pojecia nie mają. X Nie, to ty jesteś głupsza, niż ustawa przewiduje. Może w twojej wsi. Najlepiej zasięgnij porady sołtysa albo rabina. Skąd się takie tłuki biorą.

Gość gość
gość dziś Bla bla skład ludzkiego mleka po roku taki z******ty. Sorry, ale kwas kaprylowy i laurynowy możesz znaleźć w wodzie kokosowej. Ta woda ma identyczny skład jak osocze ludzkiej krwi. Tak, dziecko po roku nie potrzebuje mleka. Pije bo przyzwyczajone i potrzebuje wapnia.

Gość gość
No, Karyna wie lepiej. Do najbliższego pediatry ma godzinę PKSem (jak dojedzie) to i nie korzysta, bo po co. A ginekologa pierwszy raz zobaczyła przy porodzie, bo też głupi i niepotrzebny.

Gość gość
500+ dali? Dali. I wystarczy, dochtory tylko ludzi naciągają :P

Gość gość
Szczepić tez nie będzie, bo to wywołuje autyzm.