Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jaki dom dla 4 osobowej rodziny?

Polecane posty

Gość gość

pytanie do mam które są w trakcie budowy lub te które sie juz wybudowały. Jakie macie domki? n a co zwrócic uwage przy wyborze projektu a potem w czasie budowy? co byście zmieniły teraz?

Gość gość
Duży salon (od 30 metrów), miejsce w kuchni na spiżarkę, sypialnie co najmniej 15 metrów. Do tego wygodnie mieć dużą garderobę przy sypialni rodziców. Balkony na górze - zbędne jak się ma ogród.

Gość gość
20.32 O dziękuję, zapomniałam o spiżarni, a będzie na pewno potrzebna zwłaszcza, że dom będzie prawdopodobnie niepodpiwniczony. Myślmy o domu tak ok 110-120m2 powierzchni użytkowe. Salon tez myślałam że około 30m2 a sypialnie ok 12m2. Autorka.

Gość gość
zastanawiam się nad pokojem tzw, gabinetem na dole czy potrzebny czy też zbędny i zamiast niego zrobić większy salon. Co myślicie?

Gość gość
jesli dzieci sa małe i wkrótce nie wylecą z domu na swoje to 160 metrów to minimum. Tez chciałam z 2 dzieci 120 a w trakcie zrobilismy góre i całe szczescie bo by brakowało miejsca

Gość gość
Mamy 150 m i jest ok. Nie ma sensu wiekszego bo i tak wyfruna z gniazda

Gość gość
a to 150, 160m2 liczycie razem z garażem czy bez?

Gość gość
Ja mam dom 120 m,. To jest powieszchnia użytkowa. Po podłodze wychodzi 152 m. Wiadomo skosy na górze w pokojach nie są liczone za użytkowa mam garaż, on równie z do użytkowej się nie liczy. I nie zgadzam się, że jak jest taras i ogród, to balkonu nie potrzeba. Przydaje się. Jak jest pogoda wnoszę pościele prawie codziennie. Wietrzy się nawet w zimie. I tak mam ogród, ale w nim biega nasz pies, więc zaraz by się dobral do takich pościeli :-)

Gość gość
Bez garazu. 150 m, ja nie mam skosow Ogrod mam olbrzymi bo prawie 30 ar... Na dobra sprawe wystarczy sie wybudowac na 10 arach.

Gość gość
Ja mam parterowy 150 mieszkalny plus garaż. Chwale sobie garaż przy domku, bo przy małych dzieciach wsiada i wysiada się nie wychodząc na deszcz, wiatr, no i zakupy łatwo. My mamy duży salon z kuchnią (spizarka przy kuchni) i między nimi ala stołowy. Z salonu wyjscie na taras, wygoda. 2 łazienki i 4 sypialnie. Nasza sypialnia z garderoba, dzieci mają swoje pokoje i jeden pokój to taki gabinet z kanapa i tam pracujemy lub goście spia.

Gość gość
My akurat jestesmy w trakcie budowy, użytkowej pow mamy 130 m, po podłodze 160,i uważam ze za dużo, garażu nie liczę i kotlowni. Co bym zmieniła? Dużo. Na pewno mniejsza powierzchnia, mniejsze okna bo w tej chwil mamy 3 okna witryny 3x3 m nie wiem kto to będzie myl, skosy mamy jakies dziwne, nie wiem jak to się stalo ale w projekcie bylo napisane scianka kolankową 1,1 i wszystko byłoby dobrze gdyby nie to, ze scianka jest tylko w łazience (pisze o poddaszu) a reszta skosów juz prawie od podłogi... Nie mam pojecia jak mogliśmy tego nie zauważyć?! Za to jestem zadowolona, ze na ogrzewanie wybraliśmy podłogówkę i pompę ciepla, brak kaloryferów czyli wszystkie ściany ustawne, nie ma problemu z malowaniem za grzejnikiem itp a sama pompa cud miód, ustawiam sobie ile chce miec temp w domu i tak mi grzeje, mogę sobie sterować pompa z telefonu, cieszę się, ze mam spiżarkę i wiatrołap, i ze kuchnia jest tylko pol otwarta na salon, i ta część gdzie jest zlew i kuchenka sa akurat zasłonięte, wcześniej mieliśmy aneks w salonie i bylo to cos najgorszego i upierdliwego co mogę sobie w mieszkaniu wyobrazić! Balkonów tez nie polecam.

Gość gość
Do pytania autorki. Mysle ze gabinet na ddole sie przyda. Dom bydujecie na starosc, a wtedy bedzie mozna wasza sypialnie przeniesc na parter, bo nogi moga nie miec sily chodzic wciaz po schodach.

Gość gość
My budujemy domek na starość niecałe 90m i zastanawiam się czy nie za dużo dla dwóch osób. Narazie jeszcze będzie mieszkał z nami syn, córka na swoim. To parterówka salon z kuchnią ok 36m, trzy małe pokoje, łazienka i pomieszczenie gospodarcze.

Gość gość
120 m2 wystarczy

Gość gość
dziś My akurat jestesmy w trakcie budowy, użytkowej pow mamy 130 m, po podłodze 160,i uważam ze za dużo, garażu nie liczę i kotlowni. Co bym zmieniła? Dużo. Na pewno mniejsza powierzchnia, mniejsze okna bo w tej chwil mamy 3 okna witryny 3x3 m nie wiem kto to będzie myl, skosy mamy jakies dziwne, nie wiem jak to się stalo ale w projekcie bylo napisane scianka kolankową 1,1 i wszystko byłoby dobrze gdyby nie to, ze scianka jest tylko w łazience (pisze o poddaszu) a reszta skosów juz prawie od podłogi... Nie mam pojecia jak mogliśmy tego nie zauważyć?! Za to jestem zadowolona, ze na ogrzewanie wybraliśmy podłogówkę i pompę ciepla, brak kaloryferów czyli wszystkie ściany ustawne, nie ma problemu z malowaniem za grzejnikiem itp a sama pompa cud miód, ustawiam sobie ile chce miec temp w domu i tak mi grzeje, mogę sobie sterować pompa z telefonu, cieszę się, ze mam spiżarkę i wiatrołap, i ze kuchnia jest tylko pol otwarta na salon, i ta część gdzie jest zlew i kuchenka sa akurat zasłonięte, wcześniej mieliśmy aneks w salonie i bylo to cos najgorszego i upierdliwego co mogę sobie w mieszkaniu wyobrazić! Balkonów tez nie polecam. xxx Dziękuję, bardzo mi pomogłaś. Też słyszałam o tej ściance kolankowej, że w gotowych projektach jest za nisko. Też myślimy o kuchni półotwartej. Balkonów też nie chcemy, ale myślałam o oknach balkonowych i tylko takie barierki porobić, ale jak piszesz, że już żałujesz, że za duże okna to chyba z tego zrezygnuje i będą normalne okna. Mam jeszcze pytanie, oczywiście jeśli to nie tajemnica, ile wyniosła was pompa ciepła? Cały czas zastanawiamy się nad ogrzewaniem i jak na razie najbardziej przekonuje nas gazowe, podłogówka w salonie, kuchni, łazienkach a w sypialniach myśleliśmy, że grzejniki. A teraz dałaś mi dużo do myślenia :). Autorka.

Gość gość
4 pokoje (jeden mały, biurowo-gościnny) plus salon, kuchnia z wyspą (chyba, że nie lubisz, ale wg to bardzo praktyczny układ) plus jak wyżej napisano spiżarka (najlepiej dobrze odizolowana od kuchni, od północy oczywiście). Łazienka i wc oddzielnie, a dobrze by było, gdyby łazienki były 2: mniejsza przy sypialni rodziców, z wejściem tylko z tej sypialni, i większa "ogólnodostępna" - jak dzieci podrastają to to baaardzo ułatwia życie. No i oddzielnie jakaś pralnia, żeby można było spokojnie wstawić suszarkę i pralkę, rozwiesić drobniejsze rzeczy. 120 m2 to trochę mało...

Gość gość
dziś Do pytania autorki. Mysle ze gabinet na ddole sie przyda. Dom bydujecie na starosc, a wtedy bedzie mozna wasza sypialnie przeniesc na parter, bo nogi moga nie miec sily chodzic wciaz po schodach. xxxx Tak masz racje. Też mi takie myśli przyszły. Albo, że jakby któreś z dzieci chciało zostać w domu, to spokojnie mogliby mieszkać sami na górze a my mieszkalibyśmy na dole.

Gość gość
My mamy 160m i jeszcze piwnica uzytkowa- jakies 250 m bedzie.. Dzieci maja Gore do dyspozycji 2 pokoje, garderoba dzieci i lazienka My na dole sypialnia, Kuchnia, pokoj goscinny, lazienka i ubikacja W piwnicy mamy pralnie i suszarnie, ja mam swoj pokoj fitness, maz warsztat, spizarnia i Jeszcze jedna graciarnia

Gość gość
gość dziś Myślisz, że za te 20 lat w Polsce dalej będzie tak źle, że dzieci będą musiały siedzieć rodzicom na głowach? Czy że twoje dziecko będzie tak niezaradne?

Gość gość
dziś gość dziś Myślisz, że za te 20 lat w Polsce dalej będzie tak źle, że dzieci będą musiały siedzieć rodzicom na głowach? Czy że twoje dziecko będzie tak niezaradne xxx A ty znów próbujesz wywołać burze? chcesz się kłócić to załóż swój topik i tam się wyżywaj ile chcesz. Jeśli już chcesz wiedzieć to teraz sama tak mieszkam u rodziców na górze. I dzięki temu, że nie muszę płacić za wynajem budujemy dom bez kredytu. Sama też pomogę swoim dzieciom, żeby miały tak dobrze jak ja. Miłego dnia życzę .

Gość gość
Pompa ciepla juz razem z montażem wyniosla nas 26 tys, ale... Do pompy nie potrzeba komina wiec mogliśmy z niego zrezygnować (zostawiliśmy tylko ten od kominka, bo ja bardzo nalegalam na kominek), wystarczy nie wielka kotlownia w której jest zawsze czysto, pompa grzeje nam tez wodę, rachunki na pewno niższe niż gaz, dzieci mogą bawić sie na podłodze i nie musze martwic sie ze na zimnym siedza, no dużo jest plusów. Jest to pompa powietrzna wiec nie ma żadnych odwiertów itp, montaż trwal 1,5 dnia. Tylko musi byc zamontowana przez osobę z doświadczeniem i nie może miec ani za malej ani za dużej mocy. My przy 130 użytkowej plus garaż bo tam mąż sobie podlogowke zażyczył mamy o mocy 9 kw, wystarcza spokojnie.

Gość gość
Jeszcze ja od pompy. Co do balkonów to odradzam bo to dodatkowy koszt, plus jeszcze balustrady tez tanie nie sa, tylko po to zeby wywiesić pranie nie opłaca sie i wygląda srednio (chyba, ze jak ktos pisal ma psy, wtedy ma to jakas racje bytu) okna witryny jak kto woli plusy takie ze w lato ladnie dogrzewaja ale zima powodują juz duże straty energii, trzeba je myć... No i trzeba jakies rolety na to zamontować (chyba ze ktos zasłony lubi) ale ja to nawet karniszy nie montuje, nie będę miała nawet firan no i tez widok za oknem robi swoje po co montować 3 metrowe okna jak za oknem dom sąsiada, my akurat pod lasem i przy strumyku wiec widok jest. Co do aneksu, tylko i wyłącznie pól otwarty albo zupełnie oddzielna kuchnia. Kuchnia otwarta ma same minusy jak dla mnie, raz ze zapach, dwa jak lubisz przyjmować gości to zazwyczaj w salonie... Czyli dokladnie widza co robisz w tej kuchni, musisz posprzątać od razu po gotowaniu bo inaczej gary na wierzchu, aranzacja kuchni otwartej zeby pasowala do salonu to jest koszmar,( u mnie musi wszystko do siebie pasować) jedyny plus w zasadzie jaki widzę to to ze optycznie powiększa przestrzen.

Gość gość
gość dziś no faktycznie, raj na ziemi, nie mieć własnego kąta... a sumie po co niby masz budować, skoro ci tak "dobrze" :O

Gość gość
Najwazniejsze to to zeby miec przy kuchni spizarnie. Ja nie mam i ubolewam:-( A co roku robie z 400 sloikow przetworow

Gość gość
130 m2 wystarczy

Gość gość
Tak spiżarnia będzie na pewno, tak samo pralnia z suszarnią, jakiś schowek i z 2 garderoby. Planujemy dom z garażem jednostanowiskowym i tutaj znów mam pytanie, jakiej szerokości macie garaż? bo w tych gotowych projektach to wydaje mi się, że są trochę za wąskie i że jak wjedzie się samochodem do środka to ciężko będzie wysiąść.

Gość gość
my mamy 140m2 i to mawet za dozo, 120 by starczył

Gość gość
a na jaką szerokość macie garaz?

Gość gość
my na 3m40cm i to jest za mał o jakis pół metra

Gość gość
ja mam tak samo jak pani 12.33. Jest za wąski, ciężko samemu wysiąść a żeby wyjść z fotelikiem to już w ogóle.