Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ile czasu spędzacie AKTYWNIE z 2 do 3 letnim dzieckiem?

Polecane posty

Gość gość

Ile godzin dziennie? Przez aktywne spędzanie czasu mam na myśli zabawy z dzieckiem waszym aktywnym udziałem, czytanie mu, spacer i aktywne rozmowy a nie np. dziecko bawi się obok a wy oglądacie TV/sprzątacie/robicie obiad Zastanawiam się czy 2-3 godz/ dziennie takiej aktywnej zabawy wystarczy dziecku?

Gość gość
Ze 2 h dziennie, ale gdybym nie pracowała, pewne byłoby to z 5 Jeśli nie masz czasu, poproś męża o pomoc, on tez musi dbać o kontakt z dzieckiem

Gość gość
to bardzo dużo. (kto ma czas na 2/3 h po pracy ?! To praktycznie cały czas od przyjścia do domu do snu dziecka) Taki czas jest dobry, ale to nie znaczy, że samodzielny czas jest zły. Oba rozwijają inne skille

Gość gość
Moje dziecko ma już 4 lata, ale od kiedy pamiętam, poświęcałam mu bardzo dużo aktywnego czasu. Trudno mi policzyć, ale mam wrażenie, że to jest non stop, bo mam problem z wykonaniem jakiejkolwiek samodzielnej czynności. Mam takie dziecko, które potrzebuje nieustannej interakcji ze mną. Czasem jestem tym bardzo zmęczona

Gość gość
do mamy 4 latka: nie "poświacaj" całego swojego czasu myśląc że to dla dobra dziecka. To wcale nie jest dobre dla psychofizycznego rozwoju. Może kup jakiś zabawki przy których trzeba samego "podłubać", które zajmą to dziekco samodzienym "projektem" w którym nikt nie jest potrzebny (zabawki polegające na układaniu wzorów/ budowaniu z rurek/tworzeniu ścieżek dla spadającej kulki itp)

Gość gość
Tak 2h mimo pracy, bo codziennie na 1h na płac zabaw, a i dwie pozostałe się znajda... i to nie jest aż tak wiele czasu! Bo wcześniej pracowałam i 12 h a teraz tylko 8 ;)

Gość gość
Dwie pozostałe polgodzinowki miałam na myśli :) zawsze rano pół godzinki a wieczorem czytamy razem baje

Gość gość
Autorko, podczas sprzątania i przygotowywania posiłku też można miło i aktywnie spędzić czas z dzieckiem w tym wieku.

Gość gość
Wiem ze mozna milo spedzac czas z dzieckiem robiac jeszcze inne rzeczy- chcialam poznac tylko wasza opinie Moze wypowiedza sie tez niepracujace mamy?:)

Gość gość
Ja mam jeszcze noworodka w domu i mam wyrzuty sumienia,ze mam za malo czasu dla dwulatka. W wielkości czasu musi bawić się sam. Nawet jak zaczynamy jakaś zabawę to zaraz małe zaczyna plakac i tak to u nas wygląda.

Gość gość
up

Gość gość
CZas tylko dla dziecka to godzina dziennie. Ale potem podczas gotowania sprzątania czy ćwiczeń dziecko też uczestniczy.