Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Macie już imiona dla swoich dzieci urodzonych w tym roku?

Polecane posty

Gość gość
Marysia Karina Ola Alina Bartek

Gość gość
20:18 No ta, Karyna najlepsze. Sarkazm.

Gość gość
Staszek :)

Gość gość
Tomek, Eryk i Szymon to najgrosze imiona

Gość gość
Lena

Gość gość
A co chcecie od Kariny? Ładne, rzadkie imię.

Gość gość
Mnie to się podoba Marisa , Eliza, Iza też fajne.

Gość gość
Bo to ruskie imię tak jak Kalina Nadia Sasza Halina Hanna Tatiana etc.

Gość gość
No i Lena też ruskie.

Gość gość
Ale co wy chcecie od Jerzego? Przecież to bardzo fajny Jurek po zdrobnieniu.

Gość gość
Karina wymjata

Gość gość
Ada

Gość gość
Mnie sie tez Jerzy podoba, ladne eleganckie imie. Wiesniaczki krytykuja Jerzego a swoim synom daja Oliwier, Natan albo Igor. Tragedia mentalna i intelektualna.

Gość gość
Nie wiem jakby trzeba było nazwac dziecko zeby uniknac krytyki :D Chyba nigdy nie zauwazyłam zebyscie krytykowały imie Dominika.

Gość gość
Nadia, Tatiana ruskie. Sandra, Lena, Blanka niemieckie. Nikola, Andżelika angielskie. Najlepiej Jadwiga, Władysława, Bogumiła bo polskie :)

Gość Położna123
Hej dziewczyny, po pierwsze bardzo Wam gratuluję że wkrótce zostaniecie mamami, szczerze! Sama mam roczna córeczkę i wiem jaka to wspaniała przygoda na Was czeka! Za kilka miesięcy będę położna (mam nadzieję) ale przed tym potrzebuje Waszej pomocy. Swoją prośbę kieruje do przyszłych mamusiek, które są w pierwszej ciąży. Do zakończenia pisania pracy licencjackiej potrzebuje Waszych odpowiedzi w ankiecie, jest ona krótka i sprawdzi Wasza wiedzę na temat porodu (to dobry sprawdzian również dla Was przed tym ważnym dniem, na końcu zobaczycie ile zdobyłyscie punktów). Jeszcze raz bardzo Was proszę o wypełnienie ankiety, bardzo mi tym pomożecie, a to link : https://docs.google.com/forms/d/1miV9vcobzPRJMPqWkVZkTFg5anz0PCJWvgkY-xz5OEI/edit

Gość gość
Polskie imiona to raczej: Bożydar, Bożysław, Bożysława, Dobrosława, Dobromir, Radzimir, Radomir, Krzesimir, Świętopełk, Szczęsny, Szczęsna, Bogna, Gniewomir, Gniewomira, Sławomir, Sławomira, Boguchwała itd. Typowo polskie imiona są trudne w wymowie i prawie nikt tak już nie nazywa dzieci. Nawet ciężko je znaleźć w spisie imion. Tak samo jak z imion na Ż, zostałó tylko Żaneta, a przecież jest Żaklina, Żanna.

Gość gość
Żaklina ładna imie :)

Gość gość
Żaklina dużo przeklina. Anka skakanka. Jurek ogórek. Adam, przez ciebie na twarz padam. Monika, dziewczyna ratownika. Weronika dużo sika. Kaśka grubaśka. Generalnie na każde imię da się znaleźć przezwisko lub rymowankę. Już nie mówiąc o tym, że zazwyczaj imiona kojarzą się nam z różnymi ludźmi z naszego życia. Fakt, jakie by nie wybrać to zawsze znajdzie się ktoś kto je skrytykuje, nazwie patologicznym, wieśniackim, obciachowym, brzydkim, śmiesznym itd. No cóż...trzeba oprócz gustu kierować się rozsądkiem, żeby nasze dziecię nie żyło w zakompleksieniu, bo cała szkoła się z niego śmieje albo całe osiedle. Moi rodzice niestety wpadli na durny pomysł który złamał mi częściowo dzieciństwo, bo w czasach gdy królowały proste imiona jak: ania, asia, kasia, sylwia, agnieszka, monika, marta, magda, martyna, karolina, aneta, beata, edyta, małgosia, ja otrzymałam imię sprzed bodajże kilku ładnych dekad, w sumie z czasów wojny, coś w stylu mieczysława, władysława. Efekt? Gdy tylko skończyłam 18 lat popędziłam do sądu zmienić sobie imię. Dostawałam szału na myśl, że np świadectwo maturalne miałabym z tym paskudnym imieniem, że już całe życie to imię wlokloby się za mną, no ale zmiana imienia nastąpiła w wakacje między trzecią a czwartą klasą liceum, więc świadectwo maturalne było już z moim nowym imieniem. A moje nowe imię w sumie było stąd, że rodzice i reszta rodziny tak do mnie mówiła do pójścia do szkoły, przed rozpoczęciem zerówki zaczęli wołać tym paskudnym imieniem które miałam w akcie urodzenia, żebym się przyzwyczaiła, no bo w szkole przecież będą tak wołać, a ja byłam wsiekla, w szoku i wtedy zaczęły się moje wszystkie kompleksy. Drodzy rodzice dobrze się zastanówcie zanim dacie kontrowersyjne imie swoim pociechom, choć w tych czasach jest o tyle łatwiej, że imiona są róznorodne, bo mamy i Franciszków i Marcinów, i Anny i Amelie, Rozalie, a wtedy imiona były jednorodne, byłam jedyną uczennicą w podstawówce z tym imieniem, na ośmioklasową szkołę, gdzie było po dwie, trzy klasy równoległe. To samo w szkole średniej, a tam było dużo więcej uczniów, bo to był zespół szkół. No i na osiedlu też byłam jedna jedyna. Miałam ochotę udusić rodziców, do dziś mam do nich żal, bo bracie mieli bardzo normalne imiona jak na tamte czasy, michał i paweł, tylko u mnie wyskoczyli z durnym starodawnym i na dodatek mega brzydkim imieniem z jeszcze brzydszym zdrobnieniem.

Gość gość
Dodam jeszcze, ze naprawde nie poznalam w zyciu nikogo z takim imieniem, tzn nikogo w podobnym wieku, owszem stare babcie tak. I nawet te stare kobiety nie byly zachwycone swoim imieniem. A ja mam taki uraz, ze nawet nie potrafi mi przejdc przez gardlo to imie, nie potrafilam tak mowic do jakiejs kobiety z tym imieniem , np pani + to wstretne imie, wolalam uzywac zwrot prosze pani.

Gość gość
Zdzisława albo Wiesława? Współczuje ci jesli milas takie okropne przeżycia ...

Gość gość
A na jakie imię zmieniłaś?

Gość gość
Rzadkie tez, jak na osoby w moim wieku, ale teraz jest od kilku lat trend na to imie, tzn zaden boom, po prostu wiem ze w chwili gdy ja zmienilam na to imie to zaczeto je nadawac dziewczynkom, znam kilka malych takich dziewczynek tez z tym imieniem, wiec nadal sa nadawane :)' Po prostu to imie bylo mi najblizsze, bo slyszalam je w stosunku do mnie przez pierwszych 6 lat zycia, a od niektorych czlonkow rodziny nawet cale zycie, typu jakas ciotka, kuzynostwo. No przykro mi, nie podam swojego ani dawnego imienia ani obecnego :(. Boje sie, ze ktos moglby skojarzyc, zwlaszcza ze podalam imiona moich braci. Dodam jeszcze, ze mialam w klasie w podstawowce jedna Basie, jedna Danusie, i jedna Zuzie, i im dzieci dokuczaly, ze maja stare imiona, tylko ze to imiona z lat np 50, 60, wczesnych 70tych,vwiec raczej z pokolenia ich matek, naszych matek, a moje z pokolenia sedziwych babc lub prababc, wiec wyobraz sobie jak ja mialam przes/rane jak ktos postanowil sobie podrwic z mojego imienia.

Gość gość
w mojej szkole. w. roczniku 83 byla. dziewczyna o imieniu. Wislawa. moze. to Ty?

Gość gość
A najlepsze jest to, ze gdybym urodzila sie chlopcem to matka miala juz gotowe imie, i tez fajne i pasujace do tamtych czasow, Rafał. Dlatego nie moglam zupelnie pojac czemu dla dziewczynki wytrzasnela takie z duupy wziete, zamiast dopasowac do czasow i reszty dzieci, i dac mi na imie np monika, sylwia, magda, renata nawet. To nie, wymyslila sobie fanaberie, a ja z tą jej fanaberią musialam wstydzic sie cale 18 lat :(, a potem jeszcze dluzszy czas przestawiac reszte rodziny zeby znow mowili do mnie jak kiedys tamtym imieniem. Po tym co sama przezylam, nie bede miala ze zle jesli moje dzieci beda chcialy zmienic sobie imiona, starszego syna caly czas sie pytam czy jest zadowolony, czy mu sie nie odwidzialo, bo jak cos, to pomoge mu w formalnosciach w sadzie zeby sobie zmienil. Wiec wyobrazcie sobie jaki to byl dla mnie dramat. Czasami rodzice nazywali mnie tym imieniem nawet gdy bylam mala, to mnie ze zlosci krew zalewala i fala wstydu, od zawsze nie podobalo mi sie to imie.

Gość gość
gość dziś w mojej szkole. w. roczniku 83 byla. dziewczyna o imieniu. Wislawa. moze. to Ty? X Nie. Akurat nie to imie, ale tez chyba bym sie z takim pochlastala. Jestem starsza o rok od tej twojej kolezanki :). Pewnie tez nie byla zachwycona tym imieniem...

Gość gość
wszyscy mowili. do niej Wisia. ale juz mniejsza z. tym. Mam. do Ciebie pytanie. Oczekujemy syna i chcielibysmy dac mu na imie Stas. Myslisz ze go skrzywdzimy?

Gość gość
gość dziś wszyscy mowili. do niej Wisia. ale juz mniejsza z. tym. Mam. do Ciebie pytanie. Oczekujemy syna i chcielibysmy dac mu na imie Stas. Myslisz ze go skrzywdzimy? X Nie, raczej nie. Dlatego, że jak wcześniej pisalam, mamy czasy, gdy imiona sa roznorodne, i takie imiona jak Antek, Franek, Staszek, Władek sa tak samo nadawane jak i Brajan, Kewin, Natan, Oliwier. Mysle, ze dzieki temu nie bedzie ktos wyobcowany i moze dzieci nie beda smiac sie z czyjegos wyjatkowego imienia. Ja moze dzis z tym dawnym imieniem nie mialabym zle, ale w latach 80tych nikt nie nadawal dzieciom starodawnych przedwojennych imion, serio, jak pamietam to kazdy mial takie jak wymienilam: ania, asia, kasia, agnieszka, magda, monika, marta, martyna, karolina, rzadziej karina, małgosia, justyna , rzadziej klaudia, mariola, beata, edyta, rzadziej patrycja. A chlopcy to wlasnie paweł, michał, rafał, darek, krzysiek, piotrek, marcin, mariusz, tomek, rzadziej grzesiek, dominik, artur, jacek. Takze obecnie imie Stanisław powinno być w porządku.

Gość gość
Ja mam fajne imię ale nadane przypadkiem. Moja mama postanowiła sobie po prostu nadać imię takie jakie będzie w kalendarzu tego dnia, którego się urodzę. Na szczęście inne osoby z rodziny kazały kategorycznie jej puknąć się w czoło, nawet babcia powiedziała że to paskudne imię dla starej baby :P i padło na inne imię, po jednej ciotce. W przeciwnym wypadku nazywałabym się też w stylu jakaś Mirka albo Kazia (wolę nie podawać tego imienia). Ale dużo to mówi też o mojej mamie, jak bardzo się przejmowała tą całą ciążą i dzieckiem - eee urodzi się to będzie, nazwać jakoś trzeba..

Gość gość
ok dzieki za odp