Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Koordynacja świadczeń

Polecane posty

Gość gość

Dziewczyny czy podlegacie temu systemowi.Dzisiaj dostalam z tej instytucji telefon,że wydadzą decyzję ale mam napisać oświadczenie o zatrudnieniu ojca dziecka. A on nie chce udzielić tej informacji.Nawet mi nie wyplaca zasiłku pielęgnacyjnego chociaż tam nie jest potrzebny dochód. Czy są tu takie osoby

Gość gość
Ojciec dziecka nie placi alimentow tym bardziej jest to dla mnie ciężka sytuacja

Gość gość
A my wrozki czy co? Co mamy ci napisac? Masz rozwod? Separacje? Jestes z ojcem dziecka? A moze nie jestes, ale nie masz ani rozwodu ani separacji? Bo nie rozumiem czemu on nie chce dac ci zaswiadczenia, i po co takie zaswiadczenie? Gdy ja kiedys po rozstaniu chcialam czy to z mopsu czy to z rodzinnego skorzystac to tez wolali swistko od meza, a na separacje czekalam 9 miesiecy, bo pol roku na pierwsza rozprawe a ta glupia sedzina zamiast od razu zasadzic to wyznaczyla druga rozprawe, a ja mialam zawuazane rece w kwestii zasilkow. A zlozylam tylko dlatego o separacje bo rzekomo szybciej terminy wyznaczali niz w sprawach o rozwod. Masakra. Ale to bylo kilkanascie lat temu.

Gość gość
Jak nie placi zasadzonych alimentow to idziesz do komornika, jesli ten nie sciagnie w ciagu trzech miesiecy pelnych kwot to wystawia ci odpowiednie zaswiadczenie, ktore zanosisz do urzedu w celu uzyskania funduszu alimentacyjnego, tyle ile zasadzone alimenty , ale nie wiecej niz 500 zl na jedno dziecko. Ponawiam pytania o kwestie formalne z ojcem dzuecka, rozwod, separacja, czy w ogole byl slub?

Gość gość
Jeżeli nie masz pojęcia to się nie wypowiadaj.Szukam osób, które podlegają temu systemowi. Jesteśmy po rozwodzie.

Gość gość
Chodzi dokładnie o matki po rozwodzie.Czy któraś miała taką sytuację. Ojciec dziecka mieszka w Niemczech. Pisałam do niego,ale nie chce podać danych.Jak złożyłam wniosek o kindergeld to napisali mi to samo mam podać dane o jego zatrudnieniu. Więc mam wstrzymane zasiłki w Polsce jak i w Niemczech.

Gość gość
To trzeba bylo od razu pisac ze chodzi o konkretne zasilki i urzedy w konkretnym panstwie. Bo inaczej wyg l ada to z chinami, kanadą, norwegia, anglia, chorwacja itd.

Gość gość
Napisałam w tytule tematu kto pobiera ten wie za dużo tlumaczenia.

Gość gość
Może on pobiera na dzieci kindergeld. Dlatego nie chce ci podać danych, bo drugiego wniosku nie zlozysz. Jeżeli on tam pracuje niemieckie zasiłki jako że są wyższe ma prawo pobierać. Wtedy 500 plus nie dostaniesz. Wiem bo ja pobieram na dwoje kindergeld i 500plus już nie. Gdybyś pobierał 500 plus w Polsce, on w Niemczech dostałyby wyrównanie kwoty na dzieci ,

Gość gość
On nie pobiera bo dostałam pismo z Niemiec też zaszło to samo pytanie co Polacy o przebieg jego zatrudnienia.

Gość gość
Nikt nie miał takiej sytuacji

Gość gość
Mogła skończyć mu się umowa o pracę. Wtedy kindergeld wstrzymaja.potrzeba wtedy składać nowy wniosek. Jeżeli jesteście po rozwodzie on nie dostanie kindergeld, ani ty, bo w Niemczech nie pracujesz, złóż o 500 plus papiery z zaświadczenie o rozwodzie.

Gość gość
No właśnie nie mogą mi wydać decyzji o 500 Plus,ponieważ żądają odemnie informacji o jego zatrudnieniu

Gość gość
Po co jego zatrudnienie. Podajesz wyrok sądu o rozwodzie i że masz prawa rodzicielskie. Chyba, że rozwodu nie macie wtedy tak jego praca bo potrzebne są zarobki, bo obliczaja dochód na 1 dziecko.

Gość gość
Bo ostatnie oświadczenie składałam w 2016 o jego zatrudnieniu, a teraz chcą nowe.Więc nie mam tych danych i będą pisać do Niemiec. A gdy w 2016 wysłali pismo do Niemiec to do teraz im nie odpisali

Gość gość
Wiem. Tam w Niemczech jakieś przenoszone biura były, ustanowiono nowy oddział dla składanych wniosków przez Polaków, mnóstwo wniosków wcielo. Może teraz jak napiszą szybciej będzie odpowiedź. Potrzebują pewnie potwierdzenia, że twój mąż nie pobiera kindergeld na dziecko. Nic nie poradzisz trzeba czekac. Niech piszą do Niemiec.

Gość gość
Alimentów nie mam zasiłku pielęgnacyjnego też nie mam,a to jest zasilek na dziecko niepelnosprawne.Prokuratura umorzyła przeciwko niemu postępowanie o niepłacenie alimentów. Coś takiego tylko w Polsce może mieć miejsce. Jestem rozgoryczona.Jeżdżę po szpitalach,lekarzach szukam przyczyny dlaczego stan zdrowia dziecka się pogarsza,a tu jeszcze coś takiego.A na NFZ należy się tylko 10 zabiegów raz na rok.W naszym mieście nie ma rehabilitacji dla dzieci.Więc dojezdzam koszt okolo 300złotych. Myslalam,że wyplacą chociaż zasilek pielęgnacyjny, a tu klapa.

Gość gość
Z Niemiec dostałam odpowiedź w ciągu 2 tygodni więc poszło sprawnie.

Gość gość
A zgłaszałaś to gdzieś

Gość gość
Wszędzie zglaszalaś napisałam wyżej prokuratura umorzyła przeciwko niemu postępowanie o niepłacenie alimentów. Czy któraś z mam mieszka w Niemczech może ktoś się orientuję do jakiego urzędu mogę napisać aby udzielono mi informacji o jego zatrudnieniu. Oczywiście napisalabym pismo wyjaśniające. On mieszka w Badhonnef.

Gość gość
Mialobybyć zglaszałam.

Gość gość
Od wczoraj nie mogę się uspokoić. Pisałam do niego że potrzebuję te dane on nie chce podać. Mówiłam zadzwoń do tego urzędu też nie chce zadzwonić. W najgorszym wypadku przepadną mi zasiłki .No ale,gdzie tu sprawiedliwość. Ustawodawca nie przewidział mojego przypadku.

Mam 3 dzieci.

Mój mąż podjął pracę legalną w Niemczech od 6 grudnia 2017 roku i od lutego 2018 mam wstrzymane zasiłki i 500+. Od 16 września przebywam wraz z dziećmi w Specjalistycznym Ośrodku Wsparcia z powodu przemocy domowej. Bez żadnych środków, starałam się o zasiłek lecz moja gmina nie chce mi go udzielić- mój im nagadał że mam dużo kasy. 

Chodziłam przez 2 m-ce przebierać fasolę-10gr za 1kg. Byłam opiekunką do dzieci dorywczo 18 godz tygodniowo za 50zł.

Dzwoniłam kilkanaście razy do lublina (LUW), wysłałam kilkanaście pism, udało raz się tam dodzwonić, powiedzieli że gdybym miała ze swoim rozwód i dalej on by tam pracował to stamtąd należą się pieniądze, których jeszcze nie dostałam. Od stycznia on płaci 400 zł na dziecko razem wychodzi 1200zł.

Kierownik tego ośrodka zameldowała mnie tymczasowo abym mogła w tym powiecie zarejestrować się w UP. Lecz nadal urząd pracy nie środków na staż. A trzeba je utrzymać i siebie też muszę. W tym miesiącu muszę się stąd wyprowadzić. Znalazłam dom, który będę też musiała opłacać. Właściciel zgodził się na czynsz w wysokości 50zł. Do tego muszę kupić pościel i opał i za przewóz naszych rzeczy a na dany moment poprostu nie stać mnie na to. Już nie wiem gdzie mogę udać się po pomoc i co mam robić.

Może wy będziecie w stanie mi doradzić.