Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mam pytanie do dentysty

Polecane posty

Gość gość

Ugryzłam większe ziarenko pieprzu przednimi zębami i właśnie oderwała mi się plomba, wisi. Zanim dostane się do dentysty to miną ze 3 tygodnie. A mam dość dużą dziure wywierconą z przodu. Jak ta plomba odpadnie całkiem to będe wyglądać jak patola. Mam następujące pytanie. Bo widzę że są na allegro do kupienia tymczasowe fleczery. Czy mogę taki sobie sama założyć? A przed założeniem przeczyścić zawartość dziury i przepłukać chlorem (np domestosem)? Zawsze jak mi dentysta zakładał plombe to kazał mi płukać usta płynem który ma smak domestosa. Więc myślę że właśnie to jest to. Czy trudne jest założenie fleczera? Zwykły laik może go założyć tymczasowo?

Gość gość
Nie kombinuj bo przekombinujesz i stracisz zęba ,Umów się do jakiegokolwiek innego dentysty prywatnie i nich zrobi to w fachowy sposób . a swoją drogą to chyba nie plomba ci wypadła tylko tymczasowe wypełnienie .

Gość gość
Jeśli ubytek jest duży i głęboki to ten ząb nadaje sie tylko do usunięcia.Nie ma sensu płacić dentyście około 150zł za nową plombe skoro ząb ma tak dużą dziure.To ta plomba będzie wielkości zęba więc będziesz nosić plombe zamiast zęba.Oczywiście dentysta będzie namawiał na plombowanie bo wie,że jak sie zgodzisz to on zarobi na twoim zębie jeszcze 2 lub 3 razy a jak go wyrwiesz na NFZ z niewielką dopłatą do zastrzyku to dentysta nie zrobi na tobie interesu.Jestem za usunięciem,bo to jest najskuteczniejszy sposób pozbycia sie choroby zęba i najtańszy.

Gość gość
Chcesz sobie przepłukać zęby domestosem :D:D:D:D

Gość gość
Leczyłam go kanałowo na NFZ. Nie stać mnie prywatnie. I co, wyrwe sobie jedynke i będe wyglądać jak gargamel ;/

Gość gość
A czemu nie domestosem? Przecież chyba to dają w gabinetach dentystycznych przed założeniem fleczera? Raz skapło mi na ciemną bluzke i odbarwiła się jasna plama.

Gość gość
Tak domestos dają przed założeniem, a potem na super glu przyklejają plombę. I pamiętaj że ta lampa co niby światłoutwardzalne robi plomby, to nic innego jak zwykła żarówka lek z kolorze niebieskim.

Gość gość
jak czytałam ten temat to zastanawiałam się czy to nie prowo skoro chcesz usta domestosem płukać. Jak ci jamy ustnej nie wypali to płukaj

Gość gość
Płucz wodą utlenioną, jeśli już.

Gość gość
Masz jedynke z dużą dziurą? Duże dziury są najczęściej w zębach od 5 do 8,bo one najbardziej miażdżą pokarm,ale jedynka do taki ząb dekoracyjny.Dziwi mnie,że masz dużą dziure w jedynce. Mimo wszystkiego duża plomba jaką dostaniesz nie spowoduje,że dziury nie będzie,bo ona będzie tylko zalepiona plombą która w każdej chwili może znowu wypaść.Oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest tu IMPLANT,ale ciebie na to nie stać więc innym i najtańszym rozwiązaniem może być POMBA ŚWIATŁOUTWARDZALNA w ramach NFZ.Jak to zrobić? Zgłaszasz sie do dentysty na leczenie jedynki w ramach NFZ. Borowanie tejże jedynki pokrywa NFZ a ty płacisz tylko za materiał światłoutwardzalny użyty do zrobienia plomby.To kosztuje od 40 do 60zł.

Gość gość
tez mam dużą plombe w jedynce nie wiem co w tym dziwnego, w każdym zębie można mieć dziury. Implanty to ludzie przecież na przodzie tez mają

Gość gość
Najlepiej zrób tak, przepłucz zęba w domestosie :classic_cool: potem załóż sobie ten kupiony fleczer na allegro, odczekaj 2 tygodnie z zaklej tą dziurę białą modeliną. Pamiętaj tylko żeby robić to w rękawiczkach chirurgicznych bo inaczej zostaną na zębie linie papilarne :classic_cool: Pozdrawiam dentysta Wiewiórka :)

Gość gość
po co wyrywać sobie ząb skoro plomba wystarczy? nie po to dentyści teraz ratują zęby i nawet na samym korzeniu korony zakładają żeby ktoś pisał ze najlepiej od razu wyrwać. Takich rad to chyba nikt mądry nie udziela, sama sobie wyrwij po co plombujesz

Gość gość
domestosem...?????????? to chyba żart i to słaby. To, że coś ma TYLKO SMAK tego środka, nie znaczy, że nim jest. Masz 10 lat?

Gość gość
jak można chcieć sobie domestosem zęby płukać? przecież jak to na materiał nawet skapnie to już jest odbarwiona plama wyżarta, kilka bluzek tak załatwiłam

Gość gość
Do gość.18.57.Nie każdy ząb jest podatny na silne zniszczenie. Jedynką nie miażdżysz grubych kęsów tylko 5,6,7 i 8 zębem. Jedynka to tak zwany ząb dekoracyjny - mało używany w rozdrabnianiu pokarmu dlatego NIE POWINNA MIEĆ WIELKIEJ DZIURY.No chyba,że ktoś BARDZO ZANIEDBAŁ ZĘBY lub miał ząb uszkodzony mechanicznie poprzez uderzenie.

Gość gość
wyobraz sobie ze ja bardzo dbam o zęby a jednak plomby w górnych jedynkach mam. Ale na kafe to wiadomo każdy ma Hollywoodzki uśmiech i plomby mają tylko brudasy Szkoda ze tylko na kafe bo w życiu po ludziach widać jak jest naprawde

Gość gość
jedynkami tez się robi duże kęsy, wszystkich zębów się używa. Dekoracyjny to masz chyba mózg

Gość gość
Do gość.19.28.Piszesz,że dbasz o zęby i jednocześnie masz plomby w jedynkach.Piszesz sprzeczność.To jak dbasz o zęby skoro masz chore i zaplombowane jedynki?Odpowiedz sobie sama.:-D

Gość gość
to w takim razie ponad 90 % osób nie dba o zęby bo prawie każdy ma plomby, rozumiem że ty masz hollywoodzki uśmiech od urodzenia?

Gość gość
chorych juz nie mam bo wyleczone i zaplombowane, dentyści na takie zęby mówią zdrowe. Mam trochę plomb a mimo wszystko każdy dentysta mówi mi ze mało i ze mam ładne zęby i gdyby każdy miał takie jak ja to nie mieliby pracy

Gość gość
Dopuszczenie zęba do stanu aby był plombowany to ZANIEDBANIE. Zęby zaplombowane to zęby których właściciele nie dbali o nie. Ktoś kto dba o zęby::: myje je 5 razy dziennie (po każdym posiłku),używa nitki dentystycznej i płynu antybakteryjnego,ściąga kamień raz do roku i chodzi na lokowanie zębów specjalnym preparatem przeciwbakteryjnym. A niektórym ludziom WYDAJE SIE że jak umyją zęby 2 razy dziennie to oznacza,że dbają o zęby.Nieprawda. Mycie 2 razy dziennie to flejtuctwo. Zęby zadbane to takie które są myte po KAŻDYM POSIŁKU,CZYSZCZONE NITKĄ I PŁUKANE PŁYNEM + ściąganie kamienia i lokowanie. Dlatego macie plomby bo źle dbaliście o zęby.Za rzadko je myliście,nie używaliście nitki,jedliście słodycze,rzadko płukaliście płynem nie mówiąc już o nielokowaniu ich w gabinecie.

Gość gość
to sobie myj zęby 10 razy dziennie a od moich się odczep

Gość gość
a cóż to takiego to LOKOWANIE ZĘBÓW mądralo ??

Gość gość
do 20.36 - dwa wpisy wyżej jest napisane jak byk co oznacza lokowanie,prosze sobie przeczytać

Gość gość
no i to FLEJTUCTWO ????

Gość gość
gość dziś te pseudo mądrala lokowanie zębów :D

Gość gość
Ja chodziłam do dentysty na lakowanie zębów a o lokowaniu nie słyszałam .

Gość gość
Ulokujmy :D sobie zęby.

Gość gość
Lokowanie zębów jak sama nazwa wskazuje polega na lokowaniu, czyli robimy loki i lokujemy zęba tam gdzie jest miejsce :classic_cool: