Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Besos93

8 tc boje sie poronienia

Polecane posty

Gość Besos93

Kobietki, jest to moja pierwsza ciaza która w sumie zaskoczyła mnie bardzo. Na pierwszym usg byłam w 7tc ciazy, juz wtedy lekarz zobaczył akcje serduszka. Wykonałam szereg badan krwi i badanie moczu ogólne.. nie wykryto u mnie ani toksoplazmozy ani innych nieprawidłowości.. mimo to ciagle bacznie siebie obserwuje, kolejna wizytę chce umówić na 5 marca, cały czas sie stresuje, niestety od jakiś 2 tygodni nie wiele jadam.. na wszystko mnie odrzuca.. czuje ze nie dostarczam organizmowi tego co trzeba. Natknęłam sie tez na wszelkie ostrzeżenia o poronieniach i tak dalej.. w rodzinie sie to nie zdarzało, mimo to nie daje mi to spać.. nie wiem co mam ze sobą zrobic.. może jakies rady na to wariactwo? :(

Gość gość
Tez miałam obawy, ale musisz jesc. Nic złego sie nie stanie, spokojnie.

Gość gość
Musisz podejsc do tego tak ze to sie moze przydarzyc kazdej z nas, czasem nie bedziesz miala na to wplywu. Po prostu staraj sie o tym nie myslec. Za miesiac ryzyko poronienia bedzie bardzo malutkie i bedziesz o tym juz mogla zapomniec. Za 3 tyg zrobisz usg genetyczne sobie.

Gość gość
Jeśli sama będziesz narażać się na stres - nakręcać złe myśli i źle odżywiać - to właśnie doprowadzisz do tego, czego się obawiasz.

Gość gość
Miałam to samo tylko ja juz 1 poronienie miałam za sobą 8/9 tyg. Teraz mam 27/28 tyg nadal się boje myślę że po 33tyg będę spokojna. Nie bredz głupot ze ciaza z każdym miesiącem jest bezpieczniejsza to nie prawda. Leżałam w szpitalu 20 tc z powodu twardnien brzucha. Była dziewczyna która poronila kilka razy. Raz na początku i kilka razy ok 20 tyg i ostatnia ciążę 22 tyg. W szpitalu była w 16 tyg miała mieć już zakładany szef

Gość gość
Na ch'uj ci bachor

Gość gość
a ty wyżej na huj wchodzisz i czytasz jak nic konstruktywnego nie masz do powiedzenia

Gość gość
8:14 to ze Ty mialas tak nie znaczy ze autorka tez bedzie miec. A przytaczanie ze znajoma znajomej miala jest bez sensu. Do konca ciazy nikt nie daje Ci 100% pewnosci. Ale do 12 tyg statycznycznie jest 10-20% poronien a po 11-13 tyg maleje ryzyko poronienia do 1%. Wiadomo zawsze sie moze cos wydarzyc ale to tak jak moze Cie potracic auto na chodniku. Pracuje w szpitalu, mam kontakt z kobietami w ciązy. Są kobiety ktore w kazdej ciazy beda miec problem- widocznie do nich nalezysz. Ale to nie znaczy ze kazda ma tak jak Ty.

Gość gość
Oj schowaj swoje statystyki w kieszen.

Gość otulona_snem
nie mysl o tym tylko dbaj o dziecko i siebie

Gość gość
ja jutro koncze 27 tydzien i tez tak mialam jak ty, a teraz boje sie przedwczesnych porodow. Cieszy mnie to, ze caly czas czuje ruchy dziecka, to tak jakby upewniac sie ciagle, ze jest i zyje. Najzdrowsze podejscie to takie, zeby cieszyc sie z ciazy i nie myslec ze ktos tam poronil 5 razy zanim ciaze donosil i pisanie takich historii jak pani ktora jest obecnie w 27/28 tak naprawde nic autorce nie wniesie oprocz strachu. po co to pisalas? zeby ja nastraszyc?

Gość gość
Nie myśl o tym za wiele, bo oszalejesz. Poronienie to zazwyczaj metoda interwencji natury, kiedy coś się nie powiodło. Zdarza się często, nawet nie zdajemy sobie z tego czasami sprawy.

Gość gość
Skoro kobieta roni to znaczy ze plod jest uszkodzony dlatego tak to natura wymyslila

Gość gość
Też się bałam. Mój lekarz powiedział że w chwili gdy na USG widać bijące serduszko to ryzyko spada do 2%

Gość gość
Nie jesteś sama. Ja też tak miałam ( jak i kilka moich koleżanek). Najpierw czekałam aż serduszko zacznie bić, później obawiałam się poronienia, później badanie genetyczne i "modlitwy" aby wszystko było ok. Następnie badanie połówkowe. Po pewnym etapie dojdą ruchy dziecka i pytania : dlaczego się nie rusza, albo dlaczego rusza się tak dużo, dlaczego brzuch twardnieje itp. Można zwariować. :) Postaraj się dużo spać. Tak najlepiej przespać lęk :) Ja jestem w 37tc Pozdrawiam

Gość gość
Po co o tym myslisz? To tak jakbys myslala ze jak wyjdziesz z domu to Cie smaochod potraci? Na pewne rzeczy nie masz wiekszego wplywu

Gość gość
6:34 a pp narodzinach. Czy to mu nie zaszkodzi, cos jskis cieply - zmierze temperature, oo co to za krostka?, dlaczego nie spi, moze cos go boli, kolor skory cos nie tak, kiedy wreszcie odpadnie ten pepek, ma zimne raczki - moze by go cieplej ubrac, czu same spiochy wystarcza? A po 16 latach - nosz kurna gdzie on jest,mial byc godz temu, chyba musze obwachac- cos jakbym fajki czula, nie! Nie kupie ci stroju do nurkowania i nie wymontowywuj tych chamulcy z rowera, jest strasznie chudy- moze to anemia?? Po kolejnych 16 latach- zadzwonie spytam co u niego, nieodzywa sie juz dwa dni, kurcze a jak go cos ukasi na tych hawajach, ciekawe jak tam wnuki, czy zdrowe... I tak az po grob..

Gość gość
8:30 dokładnie tak.

Gość gość
Ja widziałam bijące serduszko w 8 tygodniu, a dwa tygodnie później jechałam na IP z poronieniem zatrzymanym. Nie schizuj się autorko bo nie masz na to wpływu niestety, a stres w ciąży jest niewskazany. Zdrowo się odżywiaj, nie przeciążaj i staraj się nie myśleć o złych rzeczach.

Gość gość
Najlepiej podchodzić do ciąży "fajnie będzie jak się uda" i nie wybiegać w przód

Gość karyna
08:30 a przepraszam znasz że piszesz takie dyrdymały? Dziewczyna sie przejmuje bo jest to dla niej nowość.. spokojnie, wyłącz internet bo ewidentnie ci on nie służy.. ja jak zaszłam w ciążę też się bałam, że jakiś pech na mnie spadnie tym bardziej, że wszyscy się dookoła podniecali.. Lekarz mówił od samego początku, płód jest żywy, widać akcje serca i to najważniejsze, trzymamy się dobrych myśli. Tak tygodnie mijały, za chwile brzuch zaczął rosną, a ja, skupiłam się na sobie i to miało sens.. Dlatego powtórzę, wyłącz internet i dbaj o siebie.