Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy iść z dzieckiem do lekarza zaraz da antybiotyk

Polecane posty

Gość gość

Dziecko ma 6.5l. W niedziele pon wtorek miała stan ppdgoraczkowy. W niedziele 38.4. Wczoraj pojawił się katar i kaszel. Daje jej od wczoraj syrop mucosolvan. Od niedzieli syrop z czosnku. Przed chwila zrobiłam syrop z cebuli. Jak pójdę do lekarza na pewno zaladuje nam od razu antybiotyk. Ładnie się bawi. Jak pytam jak się czuje mówi ze dobrze. Ale widać ze jest zmieniona.

Gość gość
Ja czekam 3 doby, jak zalecała nam pediatra, i idę dopiero jeśli objawy nie ustępują albo narastają. Chyba że coś mnie niepokoi- wiadomo że gdyby dziecko miało np. wysoką gorączkę i wysypkę, nie czekałabym z wizytą. Na szczęście nasz pediatra jest rozgarnięty i nie daje antybiotyku jeśli nie jest pewny że to konieczne. Autorko, może zmień lekarza po prostu?

Gość gość
To idź do innego. Tylko jeden pediatra jest w przychodni? Coś przeciwwirusowego by się przydało. Prędzej inhalacje niż antybiotyk. Sama w domu rób z soli fizjologicznej, do kąpieli możesz dodać kilka kropli olejku eukaliptusowego.

Gość gość
Niestety mieszkam w małym mieście i każdy jeden lekarz przepisuje nawet na katar antybiotyk. Mamy szpital nawet na IP dojezdni lekarze z dużego miasta przypisują antubiotuki na zasadzie ma brać juz albo za 2-3 dni jak nie przejdzie. Gorączki nie ma ale ciężko kaszle. Wiec pójdę może da jakieś syropy a z antybiotykiem może się wytrzymam?

Gość gość
Idź i zobacz najpierw co ci przepisze i co powie.

Gość gość
Powie to co zwykle. Jestem tego jedna. Tylko da jakieś lepsze syropy niz mucisolfan. W aptece tez aby polecają pellavo lipomal i na tym koniec. Aha i grypoRusin

Gość gość
Inhalacje dziś robiła. O olejku nie słyszałam.

Gość gość
Ja olejek eukaliptusowy daję na piżamkę albo koszulkę, kropla czy dwie na dekolt, dziecko się wtedy inhaluje delikatnie cały czas. Bardzo pomaga. W tym wieku możesz też używać zestawu do płukania zatok, mało przyjemne ale duża ulga. Jeśli męczy się przy gorączce, to podawaj coś z ibuprofenem, działa dodatkowo przeciwzapalnie. Inhalacje z soli (jak masz nebulizator) ale hipertronicznej, lepiej działa.

Gość gość
Nebulizator to ta końcówka do buzi? Inhalacje córka robiła z nebudose

Gość gość
Nebulizator to po prostu urządzenie do nebulizacji- inhalacja drobnymi cząsteczkami (bo inhalacja to może też być np. wdychanie oparów nad garnkiem).

Gość gość
Przy takich lajtowych objawach wirusowej infekcji nie podaję żadnych leków, oraz nie zawracam głowy lekarzowi. Wietrzyć mieszkanie, obniżyć temperaturę w domu, wyeliminować słodycze z diety, dużo owoców, dużo poić i samo przejdzie po kilku dniach.