Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ALIMENTY NA DOROSŁE DZIECKO, PROSZĘ O POMOC

Polecane posty

Gość gość

Mój syn, ma 20 lat, uczy się w szkole dla pracujących, czyli w weekendy,do pracy nie chce iść, bo ponoć jej i tak nie ma, mieszka z matką a ode mnie wciąż żada alimentów, które płacę cały czas,czy ma rację mówiąc ,ze należą się mu do 25 roku życia i że nie pracuje

Gość gość
NIestety tak i do 26-go a nie 25-go albo do zakończenia nauki

Gość gość
Nie odpisujcie. On non stop zakłada tematy o tej treści i wyzywa wszystkich od "dałnów". Nie ma z kim ani o czym rozmawiać.

Gość gość
dlaczego do 26 roku życia? A kiedy dziecko juz pracuje, to też trzeba płacić do 26 roku życia?

Gość gość
10 52 gość, nie założyłem nigdy takiego wątku a na pewno nie zamierzam nikogo wyzywać, prosze tylko osoby, które się znają o opinię, dziękuje

Gość gość
alimnety należą się do momentu usamodzielnienia dziecka, czyli pójścia do pracy, musisz płacić

Gość gość
Ja bym chciała się podłączyć do tematu.A co jeśli dziecko się uczy w szkole zaocznej w weekendy a pracuję w tygodniu?Czy w takiej sytuacji też się należą alimenty do 26 roku?

Gość gość
nasze prawo jest p******e, uczy że młody człowiek nie patrzy na siebie tylko wyciąga łapę do rodziców, zamiast ich wspomagać

Gość gość
Jeśli syn jest zdolny do pracy, a nie robi tego z lenistwa i dodatkowo uczy się tylko w weekendy możesz wystąpić o uchylenie obowiązku alimentacyjnego. Nie ma górnej granicy wieku przy alimentach. Jeśli dziecko jest np niepełnosprawne i nie zdolne do samodzielnej egzystencji obowiązek ten nie wygaśnie. Każda sprawa jest inna i oceniana indywidualnie przez sędziego.

Gość gość
*niezdolne a nie nie zdolne nie zauważyłam, że telefon zmienił.

Gość gość
Jeżeli uczy się zaocznie, ma możliwość podjęcia pracy. Zawsze można wystąpić o obniżenie alimentów. Bo z całkowitym uchyleniem obowiązku alimentacyjnego może być problem.

Gość gość
a jak niby to udowodnić,że z lenistwa, mi mowi,ze nie ma pracy po prostu, bo szuka i nie znajduje, wiem też ,ze pewne rzeczy np tatuaze robi na lewo, bez umów, ale to tylko słowa, jak udowodnić to w sadzie, moze się przecież wyprzeć

Gość gość
Nie wiem gdzie mieszkasz, ale w większości większych miast to praca szuka człowieka a nie człowiek pracy. Tak więc twierdzenia o niemożności jej znalezienia nie są wiarygodne.

Gość gość
a jeśli założę sprawę w sadzie o obniżkę,to jakie dokumenty będzie musiał dostarczyc syn? Zaswiadczenie ze szkoły z ocenami?

Gość gość
a to już chyba powiedzą synowi wcześniej, najlepiej idz do prawnika, on pomoze Ci napisać pismo

Gość gość
pogoń gnoja do roboty!

Gość gość
ale on mówi,ze nie ma pracy i tyle

Gość gość
hahahahaha

Gość Cooliberek
Nie , zwykle zaswiadczenie ze uczy sie na takiej czy innej uczelni. Nie wiem czy tez nie bedzie musial przedstawic zaswiadczenie z Urzedu skarbowego ze nie pracuje

Gość gość
Wysokie te alimenty?

Gość gość
Cooliberek, mnie powiedział, że czasem komuś auto naprawi, bo ma zawód taki wyuczony, a czasem też tatuaż zrobi, bo potrafi , jak spytałem czy ma na to umowy, to mi mówi, ze bez umów bo to symboliczne kwoty, czyli pieniądze czasem ma

Gość gość
Znajac zycie pracuje na czarno, zeby mu alimenty nie przepadly:) Zawsze te pare stow wiecej.

Gość gość
płacę 500zł

Gość gość
No to mlody ma 500 plus na drobne wydatki.

Gość gość
ja już najmłodszy nie jestem, złapałem parę choróbw tym nadciśnienie, nie mogę pracować tak jak kiedyś, nadgodziny itd, pracę mam ciężką, fizyczną, pracuję wszystkie soboty, czasem jak myślę że idę do roboty a gówniarz w domu siedzi to krew mnie zalewa, z matki też końcu cycka, bo mieszka z mamą

Gość gość
mówił mi ostatnio,ze mam mu płacić do 25 roku życia i tyle, niezależnie od tego czy pracuje czy nie, bo takie jest prawo i to mu się należy

Gość gość
Chciałeś dziecka to teraz płać. Kto ma je utrzymywać? Państwo czyli my? Było nauczyć dziecko pracy a nie teraz się wykręcać. Jak nie ma pracy a się uczy to jak chcesz niby zniesienia alimentów? Bądź facetem. Najlepiej zrobić a potem w 18 urodziny kopa w dupę po tym jak się wcześniej kopnęło mamusię. Na szczęście prawo jest po stronie dziecka.

Gość gość
uczyć się a uczyć się,przeciez autor pisze ,ze chodzi w weekendy,wiec moze isc do roboty przez caly tydzien, jak kazdy czlowiek

Gość gość
"mówił mi ostatnio,ze mam mu płacić do 25 roku życia i tyle, niezależnie od tego czy pracuje czy nie, bo takie jest prawo i to mu się należy " Dobrze ci powiedział zakichany tatusiu. Gdzie byłeś gdy był mały? Kto go wychowywał, bo nie ty. Ja bym jak najdłużej z takiego ciągnęła.

Gość gość
no tak i teraz odezwą się biedne kobiety samotne, które też z tych alimentów mają drugi dochód ha ha ha,mnie zasadził sąd 1200 a byłej jeszcze mało, więc nie mowcie , zę to baby chcą tej kasy a nie dzieci!