Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość latikka

Ciaza a l4 wlasna dzialalnosc

Polecane posty

Gość gość latikka

Witajcie prowadze wlasną dzialalność 3 rok od niedawna zaczelam placic wyzszy zus 1300 zl poniewaz przez dwa lata oplacalam niski Zus 500zl. Staramy sie z mezem o dziecko i jezeli sie uda to bede mysiala przejsc na l4 ale najpierw chcialabym oplacac najwyzszy zus 3 600zl przez trzy miesiace aby uzyskac wieksze macierzynskie i pytanie moje do was ile dostane na l4 czy to bedzie naliczane juz z tych 3600zl czy jak?

Gość gość
czasy podwyższonych składek skonczyly się o ile dobrze pamiętam podpisal duda ustawe w 1 , 2016 r. ze wysokość świadczenia przez l4 lub macierzyński będzie liczony z całego roku a nie tylko z 3 miesięcy do l4, albo z ostatniego opłaconego miesiąca do macierzyńskiego. także skoro płacisz caly rok 1300 a 3 miesiące zapłacisz ok 10000tys. to tak pi razy drzwi wyjdzie ci cos kolo 1500-1700tys miesięcznie. ale to tylko moje domysły, ksiegowa musi ci to rozliczyć, pytanie tylko czy oplaca się podwyrzszac składki ? ile będziesz do przodu? niewiele, wiec niewarto. teraz to tylko na etacie rodzic dzieci, bo matki na dg państwo ma w doooooooooooooooooooooopie !!!!!!!!!!!!!! niesprawiedliwość!! zatrudni się taka na miesiąc , idzie na l4 i dostaje kase a ty prowadzisz kobieto dg 3 lata i za te kolosalne sklADKI dostaniesz z 700zl miesięcznie, chyba kosiniakowe co zostaje albo wizyta u księgowej , niech rozliczy ile wplacic by dostać aby na pieluchy i mleko starczylo:/

Gość gość 225
Wiem to jest okropnie niesprawiedliwe kiedys jak nie pracowalam i zaszlam w ciaze to gowno dastalam a te ktore prowadzily wlasna dzialalnosc raz zaplacily wysoki zus i mialy po 6 000 miesiecznie. Teraz jak ja mam wlasna dzialalnosc i caly miesiac pracuje zeby wszystko oddac Zusowi to nic mi sie nie nalezy a nie pracujace dostaja po 1000 zl

Gość gość
ty tez dostaniesz wyrównanie do 1000zl jak wyjdzie ci mniej miesięcznie, tak jest zapisane w ustawie kosiniakowe

Gość gość 225
No tak dostane ale place co miesiac 1300zl za nic i gdyby nie mąż to nie mielibysmy na zycie a pracuje od switu do nocy. Tez bym chciala odpocząc na maciezynskim i nie martwic sie o rachunki bo dadza 1000zl a zus trzeba placic

Gość gość
na l4 i macerzynskim płacisz tylko skladke zdrowotna tj ok 300zł

Gość gość
a tak apropo składek, weszlo w zycie chyba już weszlo w styczniu tego roku, ze jeżeli miesięcznie nie przekraczasz dochodu 500tys to możesz postarać się o placenie niższej składki, tj ok 550zł miesięcznie , musisz isc do zus i się dowiedzieć, a najlepiej zadzwon na infolinie zus i wszystkiego się dowiesz, jestem na biezaca bo sama kombinuje mezowi żeby placil mniej ale on przekracza dochod, z tym , ze nie wiem co biora pod uwagę by obnizyc składki, dochod z ubiegłego roku czy miesiąca, także jak się dowiesz to daj znac:)

Gość gość
miało być 5tys:)