Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Imbir proszę o radę bo pierwszy raz kupiłam

Polecane posty

Gość gość

Wstyd, ale wczoraj po raz pierwszy kupiłam imbir i zrobiłam syrop, cytryna imbir miód. Dziś dodałam 2 łyżki stołowe do herbaty 2 bo chciałam slodsze ale i tak musiałam dosłodzic. W smaku bardzo ok córce o mężowi smakowalo . Ale ja teraz dziwnie się czuje pali mnie w środku. Oczywiście tego miaszu nie jemy? Jak jeszcze przygotowujecie imbir na odporność? Jestem w 7 miesiącu ciąży chyba nie ma przeciwwskazań bym piła z nim herbatę? Zostało mi go jeszcze sporo co mogę zrobić nim zrobić? Ukroic plasterek i zalać ciepła woda?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Żaden wstyd. Ja imbir zjadam tylko w curry .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja cieńkie plasterki gryzę.Cóż szczypie ale mnie to kręci.Potem odczuwam świeżość w ustach,mi to odpowiada.Pamiętaj miód i imbir i inne nie lubią wysokiej temperatury.Miód nie może być podgrzany do temp.pow.45 stC,inaczej traci witaminy,pozostaje dalej słodki ale bez najwazniejszego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja dodaje plasterek, dwa do herbaty,ziół do picia, czasem też do kawy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja jakis czas temu dawalam tu przepis na ta miksture pani ktora byla w ciazy (moze to ty)? :) W kazdym razie jesli szczypie cie z zoladku to sproboj dac lyzeczke tej mikstury i po prostu dodac sobie wiecej miodu :) Ale skoro smakuje reszcie rodziny to chyba nie jest zle. Moze masz jakies problemy zoladkowe i wtedy imbir szkodzi?- nie wiem. W kazdym razie w ciazy imbir jest nawet polecany wiec to raczej nie przez ciaze. Jak wolisz to mozesz sobie wkroic 2-3 plasterki do herbaty wtedy bedzie slabiej czuc niz jakby byl starty na tarce. Pozdrawiam!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Przecież każdy lekarz powie, że imbiru nie może używać kobieta w ciąży

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jak to nie może? Ginekolog polecala mi na nudnosci w 1 i 2 trymestrze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Oczywiscie, ze moze. Swiezy imbir mozna pokroic w mniejsze kawalki i przechowywac w zamrazarce wtedy nie traci wlasciwosci zdrowotnych, ktore traci imbir suszony. Imbir jest oprocz cebuli, czosnku, chrzanu i peperoni oraz curry skladnikiem nalewki z octem jablkowym, ktora od sredniowiecza leczono wszystkie choroby lacznie z dzuma, mozna go tez zazywac do podniesienia odpornosci..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
W zamrażarce? Czyli obrany i schowany np. W pudełeczku? A skąd wgl wiemy ze kupujemy świeży imbir? Ja go chce włączyć do naszej diety z powodu odporności.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ale znowu według med. chińskiej zamrożone produkty są pozbawione energii życiowej. Przecież korzeń imbiru mozna z powodzeniem przechowywać w przewiewnym miejscu i tylko końcówka trochę zasycha.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
gość dziś Wiemy stąd, że kupujemy jędrny, soczysty korzeń. A imbir mrożony jest bardzo praktyczny, świetnie się go trze, lepiej niż świeży.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Korzeń imbiru ok 10 dkg myję i drobno kroję i układam w słoiku na przemian z plastrami cytryny,limonki , pomarańczy i miodu.Całość pokłuję dużym widelcem i do lodówki.Dodaję do herbat lub wody.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
9:51- ale fajny sposób. A trzymasz trochę w cieple by pojawił się sok zy od razu do lodówki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×