Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jaką macie grupę cytologii i jak często robicie?

Polecane posty

Gość gość
Ja zawsze drugą.

Gość gość
Nie, jak się nic nigdy nie działo to wystarczy raz na 3 lata, chyba, ze ktoś ma częste infekcje, zmienia partnerów, albo "dostał" hpv, albo leczy sie na endometrioze . pcos etc. Ale wolna wola raz w roku można robic. Tak jak chodzić na kontrolę do dentysty, robić morfologię, robić sobie usg piersi, brzucha itd. x Tu na tlenie jest filmik, w którym ginekolog mówi, że co 2 lata.

Gość gość
Drugą od zawsze.

Gość gość
N

Gość gość
Mam nadzieję że będzie II

Gość gość
Zawsze dwójka - staram sie co roku robić badanie.

Gość gość
A do dentysty jak często chodźcie na kontrole?częściej, czy tylko jak ząb boli?

Gość gość
Oby była II

Gość gość
I jaka wyszła?

Gość gość
Ja chodzę raz na dwa lata do ginekologa oczywiście maż jest przy całym badani nie wstydzę się męża był z resztą przy porodach. A co do cytologii pobiera zaraz ginekolog materiał na cytologie. Ważna jest higiena nie stosować tamponów powodują stany zapalne i myć się oboje przed każdym stosunkiem. Również mąż patrzy podczas badania cipki by nic ginekolog nie dotykał w gabinecie gdy założy rękawiczki, gdy coś dotyka prosi o zmianę na czyste. Również pilnuje wziernika by był rozpakowamy z folii. Raz byliśmy było 8 pacjentek a 3 wziernika. Gabinety lekarskie i szpitale to siedliska groźnych bakterii i wirusów. Dlatego e Holandii zaleca się porody domowe z mężem.

Gość gość
Dziewczyny a cz prysznic przed cytologią można czy tylko się podmyć?

Gość gość
Bethesda podaje grupy X Bethesda to system opisowy. A jeżeli piszesz o np. CII to nie jest to samo co II grupa wg. Papanicolau tylko wynik nieprawidłowy. Więc nie wiem czym się jaracie.

Gość gość
gość dziś Bethesda podaje grupy X Bethesda to system opisowy. A jeżeli piszesz o np. CII to nie jest to samo co II grupa wg. Papanicolau tylko wynik nieprawidłowy. Więc nie wiem czym się jaracie. x Kto się jara? PAPANICOLAU już się wieki nie stosuje. Teraz masz Bethesdę i tam masz grupy. Przecież to jasne. I i II to grupy prawidłowe (plus oczywiście możeliwa infekcja) a od III wymagają koniecznej obserwacji, leczenia, jednym słowem trzeba być pod ścisłą opieką lekarza.

Gość gość
Tu autorka. Dziewczyny odebrałam końcu wynik. Nie ma napisanej grupy tylko że nie stwierdza się zmian środnabłonkowych ani procesu złośliwego. W uwagach pisze Dość liczne leukocyty i erytrocyty. Czy to stan zapalny? Położna powiedziała że nie muszę umawiać wizyty u gina że wystarczy za 6mc. Czyli mam zostawić to w spokoju? Może to mieć związek z porodem 3 miesiące temu? Karmię piersią. To moje trzecie dziecko. Zastanawiam się czy nie lepiej podejść bo faktycznie mam jakby lekkie plamienia:o Na wyniku pisze że wskazana kolejna cytologia za 3 lata. To chyba wszystko ok? Zostawić ten stan zapalny w spokoju jak mówiła położna czy podejść do gina?

Gość gość
OPP.

Gość gość
w jakiej skali podajecie te grupy? ja mam pierwsza grupe ( w skali opisowej, cytologia prawidłow. ) od zawsze i wspolzyje, mam meza, dzieci brak. a ktos tu pisał ze "I grupę mogą mieć dzieci i czasem dziewice". to jak to w koncu jest?

Gość gość
Ja rok temu miałam grupę 1 a w tym roku juz 3. Wlasnie czekam na dalsze badania diagnostyczne. Cytologię rovie prywatnie. Jako ze mam 28 lat to z NFZ przysługuje mi cytologia co 3 lata ale jak widać gdybym sie sugerowała NFZ to być moze kolejnej bym nie doczekała :O Dziewczyny, badajcie sie cześciej niż zaleca NFZ.... oni nie maja kasy na częstsze badania ale nawet w młodym wieku można zachorować :(