Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy tez uważacie że 500 zł na jedno dziecko to za mało?

Polecane posty

Gość gość

Gdzie niby za ta kwote ma sie utrzymać dziecko? Może niemowlę to jeszcze, ale np. kilkuletnie? I gdzie pieniądze za przedszkole/ nianie, wakacje dla dziecka?

Gość gość
Obowiazek utrzymania dziecka ciazy na rodzicaxh.a nie 500 + itp

Gość gość
No, ale to z założenia powinny być pieniądze na utrzymanie dziecka, wiec dlaczego tylko 500 skoro powinno być co najmniej 800 zł na mniejsze dziecko , a 1000 na dziecko w wieku szkolnym

Gość gość
9:30- ty tak serio ?

Gość gość
Jak oboje rodzice pracują to bardzo fajny zastrzyk finansowy.

Gość gość
To ma być pomoc a nie pensja

Gość gość
No tak, ale chyba lepiej nie ponosic dodatkowych kosztow na dziecko niz za nie doplacac jeszcze w wlasnej pensji bo chyba zalozenie tego programu jest takie, ze panstwo powinno utrzymac dziecko w calosci

Gość gość
nie wiem czy to prowokacja czy nie, ale taka jest prawda, że powinno być więcej tej kasy. Wiele rodzin nie wyrabia i pomimo 500 plus nie moga sobie pozwolić na kolejne dziecko. A jeszcze ceny przedszkoli czy niani nie są niskie, a rodzice też potrzebują czasem gdzies wyjsc czy odpocząć bo matki to TEZ SĄ LUDZIE. I potrzebują poczuc sie kobieta, pojsc zrobic paznokcie, ale na plotki do kolezanek czy imprezke, wtedy i dziecko byloby szczesliwsze bo szczesliwa mama nie jest zestresowana i okazuje mu wiecej milosci

Gość gość
09:36 A skąd takie założenie? Rząd określił program 500+ jako ''WSPARCIE dla rodzin wielodzietnych''

Gość gość
Skoro dziecko ma być państwowe, a nie Twoje to spoko, ale w związku z tym nie powinnaś mieć prawa głosu co do kwestii wychowania, edukacji, światopoglądu, przyszłości, zdrowia czy nawet diety. Generalnie zero praw rodzicielskich ;)

Gość gość
No na paznokcie nie zostaje. Nie da się zarobić ba tym programie. Gdyby dawali więcej, to rodzice by mieli na kino, nianię itp. I mogliby farme dzieci otworzyć. A tak się nie opłaca. Trzeba pracować. Lipa. A mogłoby być np 2000 plus.

Gość Gdynia CDI
Jak dla wielodzietnych to powinno być na trzecie dziecko ale 1500zł.

Gość gość
nawet za 5000 tyś plus kolejnego dziecka bym nie chciała

Gość gość
Mnie tez nikt nie przekona do tego zebym urodzila kolejne dziecko. 500 to za malo. Jesli chca zebym urodzila nastepne to musieliby mi dac 1000+

Gość gość
2000? A na wakacje to za co? Co najmiej 4000+

Gość gość
oddajcie do okna zycia zaraz po porodzie, panstwo utrzyma, wam wyplata zostanie w kieszeni, bedzie czas i srodki na paznokcie

Gość gość
A ja jestem wdzięczna za taką pomoc, to jest bardzo duża pomoc ale i bez tego sobie radziliśmy więc i teraz nie było by źle. Mamy troję dzieci.

Gość gość
Proponuję dla równowagi wprwadzenie programu 1000+ dla ludzi samotnych. 500zł za to, ze nie mają męża/żony i muszą obowiązki wykonywać sami zamiast dzielić na dwie osoby. i kolejne 500zł za to, że nie mają dzieci i to taka rekompensata psychiczna, żeby się źle nie czuli i zapomnieli o samotności i mogłi relizować w tym czasie różnego rodzaju hobby i pasje. Nie wiem dlaczego osoby samotne są przez państwo dyskryminowane! I tak są juz pokrzywdzone przez zły los!

Gość gość
10;22 popieram niestety apetyt rośnie w miarę jedzenia powinien być górny pułap tej kasy i do widzenia rodzice są coraz bardziej roszczeniowi za chwilę 1000+to będzie za mało bo na urlop nie wystarczy,ja współczuje właśnie samotnym,emerytom, rencistom ceny poszybowały do góry coraz więcej starszych osób musi żebrać by mamusia jedną z drugą miała kasę na opiekunkę lub paznokcie kosztem najbiedniejszych

Gość gość
A co to waszym zdaniem matka dziecka już nie ma prawa sie zrealaksować, wyjechac na wakacje albo zrobić paznokci? Tak jak mówię, tyle jest przypadków przemocy w rodzinach bo matki sa zestresowane, nie czują się kobietami. A kiedy jest sie wypoczeta to i dziecko to inaczej odczuwa. Ja oczywiscie nawet jak bym byla nie wiem jak zmeczona to dziecka bym nigdy nie uderzyła, ale moze pewne kobiety mają słabszą psychikę i tak się to konczy. Nie mówię żeby robic paznokcie za pieniądze od panstwa, ale kiedy pomoc dla dziecka bylaby wieksza, tak żeby nie musiec dokladac na nie z wlasnych pieniędzy to i więcej byloby pieniedzy dla rodzicow.

Gość gość
Ja tam uważam, że na dziecko powinno być 1500 zł. W dzisiejszych czasach wszyscy zarabiają po 8000 zł, a na dziecko ma wystarczać 500 zł. Hańba.

Gość gość
Ciagle malo, malo, malo...ja prd. Mam jedno dziecko, przewlekle chore. Nie dostaje 500+. Co miesiac zostawiam ok 350 zl w aptece. Pracujemy z mezem. Nie marudze, ze na wczasy, czy przedszkole nie wystarczy, bo wystarczy, ale na pieniadzach nie spimy. Cieszylabym sie z dodatkowych 500+, bo mialam bym akurat na leki i np na dodatkowy angielski dla dziecka. Dac 500-malo, pewnie zaraz 1000 byloby Wam malo.

Gość gość
Chcesz jechać na wakacje? To zarób sobie na nie.

Gość gość
Mialabym mialo byc (12.09)

Gość gość
lUDZIE DARUJCIE SOBIE!Skąd u was tyle jadu!

Gość gość
To i tak za dużo i przede wszystkim w głupiej formie. Jakie inne państwo daje do łapy 1/3 minimalnej pensji bez żadnej kontroli na co to idzie? Powinno być maks 100 zł, a reszta jako dofinansowanie do żłobka czy przedszkola (tylko najpierw trzeba tę kasę było włożyć w ich utworzenie), ulgi podatkowe w zależności od ilości dzieci etc. - słowem, działania wspierające aktywizację zawodową rodziców, żeby sami mogli na te dzieci normalnie zarobić.

Gość gość
Tak, ulgami sobie rachunki za media i zadłużenie spłace. Kolejna mundra inaczej pseudoekonomistka.

Gość gość
dziś , jesteś zwykłym nieodpowiedzialnym pasożytem! Nie stać Cię na dziecko i na utrzymanie siebie to NIE RÓB DZIECI!!! Ludzie nie mają na leki, na jedzenie! Kobiety dałyby się pokroić za posiadanie męża, a Ty marudzisz, że nie masz za co paznokietków zrobić! Czy Ty w ogóle siebie słyszysz?! Są ludzi starsi, samotni, nie mają opieki, nie mają na leki, nikt się nimi nie zajmuje, a Ty jęczysz bo nie masz za co jechać na wakacje!!! Stuknij się porządnie w głowę! To nie państwo Ci daje tylko wyciągasz z naszych portfeli!!! A my musimy płacić za utrzymanie Twoich paznokietków, Twojego bachora, bo nic innego oprócz rodzenia dzieci nie umiesz!

Gość gość
Dokładnie do dziecka z własnych pieniędzy:D lol. To chyba prawda, że socjal robi z ludzi niesamodzielnych idiotów.

Gość gość
dziś , to nie są pieniądze na spłacanie zadłużeń i opłacanie rachunków! To już szczyt! Może jeszcze będziemy Wam samochody kupować, płacić za benzynę bo mamusia musi bachorka do szkoły zawieźć. 500+ uwypukliło tylko wszelkie patologie. "Dej mnie, bo mnie się należy"