Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jedzenieni rozwój u dziecka

Polecane posty

Gość gość

Kochane Mamusie Moja córeczka skonczyla osiem miesiecy. Nienchce już ani kaszki ani za bardzo mleka. Bardzo zabto uwielbia chleb. Moge jej dawać juz? Juz nie mam pomysłu co jej dawać. O 6 rano dostaje mleko ledwo 120zje. O 8 kaszka ostatnio kanapka z szyneczką i serem żółtym bo kaszki nie bardzo. O 12.00/zupka sama gotuje o 14.00 deserek. O 17 próbujemy kaszki i przed spaniem on19.30 mleko. I druga sprawa mała jeszcze sama nie usiadzie ale posadzona siedzi twardo za to za rączki już chodzi i tylko to jej odpowiada, w chodziku nie chce tylko za rączki. Moge jej na to pozwolić? Pomożecie mamusie? To moje pierwsze dziecko. Jedna babcia nie dawałabby jej nic bo kaszki beee wszystko beee. A druga by jej już dała nawet schabowe potrzebuje normalniej rady od doswiadczonych mam.

Gość gość
8- miesięczne dziecko może już jeść śniadania typu kanapka, jajecznica na parze, kasza jaglana z dodatkami, itp. , do tego obiad (zupka, mięsa na parze, warzywa), a co do chodzenia- przestań ją prowadzac za ręce- jak wstaje, to niech chodzi przy meblach, jesli tego nie robi, to znaczy że nie jest jeszcze gotowa na chodzenie i niech się skupia na raczkowaniu czy pelzaniu

Gość gość
Kanapki jak najbardziej, zwłaszcza jeśli masz dobre pieczywo, tylko nie przesadzaj z serem żółtym. Nawet jeśli ma dobry skład to jest dość ciężkostrawny. Lepiej twarożek, serek wiejski Mięsa nie trzeba więcej niż raz dziennie, więc jeśli dajesz do obiadku to na chleb juz nie dawaj. Kaszki to nie jest żaden "mus", nie chce to niech nie je. Poprobuj może sama robić kaszę z dodatkami, biała gryczana, bulgur, jaglana, manna, na wodzie albo mleku, z dodatkami, albo owsiankę. U mnie jedno kaszek nie jadło w ogóle, drugie- jakieś pojedyncze bez mleka. Jeśli chodzi o rozwój ruchowy - nie pomagaj, wbrew pozorom nie przyspiesza to nic tylko utrudnia,bo dziecko czeka na pomoc przy śniadaniu zamiast ćwiczyć jak robić to samodzielnie. Skoro nie siada, to znaczy że jeszcze nie czas. Pewnie jest skupiona na czymś innym. Chodzenie za rączki to nie jest najlepszy pomysł, dziecko ma wtedy rączki wyciągnięte do góry i bardziej wisi na twoich rękach, jeśli chce i lubi dreptac to tylko chodzik-pchacz.

Gość gość
Grysik na mleku zwykłym czy modyfikowanym?