Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mieszkanie

Polecane posty

Gość gość

Witam. Chcemy kupić swoje pierwsze mieszkanie. Do tej pory wynajmowalam jedyne opłaty to wynajem gaz i prąd. Teraz mam okazję kupić mieszkanie 52m wyremontowane Ale jest czynsz 460zl w to wchodzi ogrzewanie śmieci ścieki ciepła i zimna woda dodatkowo osobno faktura za prąd. Drugie mieszkanie 42m do remontu trzeba też założyć centralne bo brak ogrzewania bez czynszów więc wszystkie rachunki osobno. Zastanawiam się nad tym które będzie tańsze wydaje mi się że to czynszowe bo wyjdzie gdzieś 500zl za rachunki. Patrząc ze moja teściowa za wode i ścieki ma 400zl czasem więcej a gdzie jeszcze reszta rachunków. Z kolei moj narzeczony uważa że więcej wyjdzie z czynszem niż opłacanie wszystkiego osobno. Jak myślicie?

Gość gość
Zawsze kupilabym wieksze mieszkanie. Koszty remontu sa nieznane i zawsze okazuje sie w trakcie, ze wychodzi wiecej. Wpakujecie w remont kupe kasy a gdybyscie tak nagle byli we 3, to male mieszkanie jest bez perspektyw dla was.

Gość gość
Moji dziadkowie mieli mieszkanie (jedna czwarta domu) i placili wszystko odzielnie, rachunki za prad i wode, wszelkie reparatury (typu dach, elewacja, piwnica itp.) i to byly ogromne koszta i ciagle spory z innymi lokatorami jak chodzilo o remonty (bo jedni chcieli sie dolozyc, inni nie). Potem przeprowadzili sie do mieszkania wlasnosciowego w bloku, gdzie spoldzielnia wszystkim sie zajmuje i placa rachunki do spoldzielni i teraz sa bardziej zadowoleni. Jak sa jakies niespodzianki typu zepsute drzwi na klatce itp. to juz nie ich problem. Dlatego chyba to pierwsze mieszkanie jest lepsze.

Gość gość
Właśnie ja jestem w ciąży. Dlatego osobiście wolałabym mieszkanie większe 52m bez remontu. Tam ogrzewanie jest w czynszu tak jak woda śmieci i ścieki. Czynsz 460zl. I 9rad się nie martwię teraz mam 50zl co dwa miesiące.

Gość gość
W tym drugim jest 42m trzeba zrobić ogrzewanie centralne od podstaw bo nawet grzejników nie ma. Na pewno łazienka do remontu i pomalować całe mieszkanie na nowo. W dodatku jest pleśń w kuchni. Cenowo to (60tys 42m 2 pokoje kuchnia lazienka do remontu piwnica blok 2 pietro) (75tys 52m 3 pokoje kuchnia łazienka piwnica blok parter bez remontu)

Gość gość
Jezeli swiezo po remoncie, to troche sliski temat, wiadomo jak sie robi na handel. W tym co nie ma ogrzewania, to trzeba np oddzielne gazowe robić? W pierwszym są pomierniki?

Gość gość
Bierz spółdzielcze, Dobrze ci radzę. W tamtym będziesz musiała robić ogrzewanie gazowe (duże koszty, bo ogrzewanie gazem jest Do d**y).

Gość gość
Poza tym, ze tamto drugie mieszkanie poza montowaniem ogrzewania, moze wymagać kapitalnego, od wymiany instalacji, po wykończenie. A mowie ci, ze ogrzewanie centralne miejskie to wielka wygoda. A jaki jest układ mieszkania? Rozkładowe?

Gość gość
75 tys? Taniocha to mało powiedziane, gdzie to jesli mozna Sppytac? A w ogole to hmmm sama teraz porównaj - 60 tysięcyc, a 75 to jest bardzo mała różnica, w stosunku do kosztów do włożenia w to mieszkanie tańsze.

Gość gość
My byśmy robili ogrzewanie centralne na drzewo. Tylko to na wsi mieszkanie. Teściowa też ma centralne ogrzewanie Ale dużo płaci za sama wode i ścieki ostatnia faktura była na ponad 400zl a gdzie reszta rachunków. Zastanawiam się czy nie będzie taniej płacić czynsz 460zl plus prąd niż każde z osobna

Gość gość
A mieszkanie to bez remontu nie było robione teraz przed sprzedażą tylko już dawno przez właścicieli

Gość gość
Wiesz co, wydaje mi się, że najważniejsze jest sprawdzenie, w jakim stanie jest mieszkanie. Kiedyś nadzialiśmy się przez to, że nie sprawdziliśmy wszystkiego ze szczegółami. W naszym mieszkaniu (na parterze) było sporo wilgoci, co powodowało lekkie, mokre ślady. Na szczęście udało się szybko poradzić z tym problemem, dzięki urządzeniu ze strony https://drymat.pl/oferta/osuszanie-fundamentow-i-piwnic/ - pracuje za góra 30-40 złotych rocznie, a zapewnia nam naprawdę odpowiedni komfort. Polecam!

Gość ElżbietaBennet
W Twojej sytuacji z pewnością kupiłabym większe mieszkanie. Zawsze to wygoda, a i koszty miesięcznie jakoś nie powalają. W głębi duszy jednak zawsze chciałam mieć dom i do tego z mężem dążymy. Aktualnie jesteśmy na etapie planowania ogrzewania i sądzimy, że w kwestii przyłączy grzejnikowych zaufamy doświadczonej firmie Uponor https://www.uponor.pl/pl-pl . Pozytywne opinie w sieci nas do tego skłaniają, a także fakt, że firma jest na rynku wiele lat. Mamy nadzieję, że instalacja przebiegnie szybko i bez kłopotów.