Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy wasze pieciolatki umieja juz czytac ?czy moje dziecko jest gorsze?

Polecane posty

Gość gość

Mój syn nie umie czytać a skończy 6 lat w sierpniu Zna wszystkie litery i liczby oraz umie liczyc do 15 po angielsku Kolezanki synek w tym samym wieku juz czyta plynnie itd Ona uwaza ze zaniedbalam syna intelektualnie. Czy wg was serio za malo umie w wieku 5 lat?

Gość gość
Moja córka ma 5 lat i umie czytać. Nie robi tego płynnie ale też nie sprawia jej to problemu. Pisać też umie. Liczy bez problemu do 100. Dodaje i odejmuje w zakresie do 20. Po angielsku liczy do 100, mówi płynnie w języku angielskim w zakresie podstawowym. Czy zaniedbałaś syna? Absolutnie nie. Jedne dzieci posiadają umiejętności wcześniej, a inne później.

Gość gość
Pewnie moglby juz umiec gdybys poswiecila mu duzo wiecej czasu ale nie musi tego jeszcze umiec wiec nie, nie zaniedbalas syna

Gość gość
Moja starsza córka nauczyła się czytać w wakacje przed 1 klasą, miała wtedy 6,5 roku. Młodsza mając 4,5 roku sama nauczyła się składać litery i teraz czyta. Bardzo różnie z tym jest u dzieci, ja czytałam w wieku 3,5 roku i jakoś nie zostałam wybitnym orłem, a mój brat z trudem nauczył się czytać w 1 kl podstawówki a teraz robi karierę naukową. Nie przejmuj się, Twój syn ma jeszcze czas, chociaż oczywiście możesz go uczyć, zaszkodzić nie zaszkodzi.

Gość gość
Ja pamiętam jak było u mnie. Czytanie w 1 klasie podstawowku to był koszmar. Plakałam jak miałam czytać na głos O dziwo potem język pol był moim ulubionym przedmiotem

Gość gość
Spokojnie ma czas, moj 2,5-latek zna wszystkie litery ale nie bede go na sile uczyla czytac, wszystko w swoim czasie

Gość gość
Ja się nauczyłam czytać z koła fortuny w wieku 5 lat, serio:D płynnie czytałam szybko.

Gość gość
Spokojnie.Po pierwsze nie wierzy się we wszystko co mówią koleżanki,często jest to na wyrost.Matki lubią przechwalać się co to ich dzieci potrafią a jak sprawdzić to okazuje się inaczej.Po drugie dzieci zaczynają uczyć się literek w zerówce i o ile dziecko samo nie wykazuje chęci(najczęściej jest tak u młodszego rodzeństwa obserwujacego starsze) to nie ma co uczyć na siłę.Nauczy się w szkole.

Gość gość
moja córka jest w zerówce i też mamy ten problem,zna wszystkie litery,umie je pisać ale nie czyta...po prostu nie umie złożyć do kupy całego wyrazu,dla niej to abstrakcja...zamówiłam ostatnio książeczki z serii KOCHAM CZYTAC i uczymy się czytać sylabami.jest postęp,mała potrafi przeczytać sylaby i póżniej sklecić z nich wyraz na razie prosty typu ma-ma,wo-da,ko-ra-le,itd...nie martw się na zapas,Twoje dziecko na pewno posiądzie tę umiejętność,potrzebuje tylko więcej czasu.ćwicz z dzieckiem codziennie,wystarczy po 20 minut,i tak więcej nie wysiedzi...dopiero w pierwszej klasie dzieci tak na prawdę poznają pisownie i uczą się czytać,wcześniej to wyścig szczurów...

Gość gośćg
Spokojne dzieci się nauczą wiem co mówie

Gość gość
Mój jako pieciolatek nie czytał nic, chociaż alfabet znał id dawna i potrafił przeliterowac zapisane słowo. Ale już złożenie tego do kupy go przerastalo. Dałam mu żyć, chociaż i ja i mąż czytaliśmy jako pięciolatki (przy czym ja jako jedyna z rodzeństwa) program zerówki nie przewiduje nauki czytania. A twoje dziecko dopiero idzie do zerówki... Fakt, część dzieci tam czyta, część duka proste słowa, część dopiero uczy się liter. Mojego nauczyła pani logopeda bo wykazał zainteresowanie i pomogło im to w zajęciach,właśnie w zerowce. Nauczył się metodą sylabową. Jeśli twoje dziecko CHCE się uczyć to polecam taki podręcznik, jest spory wybór, dzieci uczą się czytać nie litery, a całe sylaby i szybko łapią mechanizm.

Gość gość
Mój w wieku 5 lat nie umie mówić, sam też niezbyt chodzi a wy tu o czytaniu i angielskim mówicie... Nawet nie macie pojęcia jak mi jest przykro.

Gość gość
Pracuję w przedszkolu. Na 25 dzieci wśród 6latkow czyta około 7 i to nie płynnie, składają litery i czytają, zresztą nie zdania, ale wyrazy.

Gość gość
Moja córka wlaśnie miała 5 urodziny. Liczy dość sprawnie ale liter zna tylko kilka. Nie wykazuje nimi żadnego zainteresowania. Nie widzę w tym nic niepokojącego. Od tego jest szkoła, żeby się tam uczyć i nie ma powodu, dla którego miałaby samodzielnie przerobić program zerówki.