Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy jest tu jakas kadrowa ktos kto zna sie na skladkach zusowskich

Polecane posty

Gość gość

Nie moge znalesc w necie informacji?

Gość gość
jak to opisac.Nie wykonywanie na jakis czas pracy z tytulu umowy zlecenie- wiaze sie z dochodem 0.Tak samo ze skladkami.A jak sie ma to do zasilku chorobowego wyplacanego z zus.Przyklad: pracuje z tytulu umowy o prace, dodatkowo mam umowe zlecenie.Przechodze na zwolnienie lekarskie z umowy o prace.Zglaszam to tez do fimy ze zlecenia.Na okres trwania zasilku nie dostaje zadnych zlecen( dochod mam 0 i skadki tez 0).Konczy mi sie umowa o prace w czasie trwania zwolnienia.Nastepnie powinnam zadac od firmy ze zlecenia wyplaty zasilku chorobowego?

Gość gość
Zasadnicze pytanie, czy masz opłacaną składkę chorobową z umowy zlecenia? Nie chodzi o składkę zdrowotną, tylko chorobową.

Gość gość
Jezeli w czasie trwania umowy o prace zachorowalas i przeszlas na L4 wynagrodzenie chorobowe zostanie przejete przez ZUS i ZUS bedzie od tej pory wyplacal zasilek chorobowy do max 182 dni. (Jezeli l4 bedzie trwalo nieprzerwanie)

Gość gość
Rzekomo nie.A czy mozna ja wyliczyc na podstawie pitu za 2016 roku. W rubryce. skladki na ubezpieczenie spoleczne. Moze ktoras potrafi wyliczyc z kwotty brutto. A w jakiej wysokosci taka skladka jestodprowadzana?

Gość gość
20:01 watpie, zeby byla oplacana skladka chorobowa z tytulu dodatkowej umowy zlecenia, ale to i tak nic nie zmienia bo w przypadku umowy zlecenia skladka spoleczna (w tym chorobowa) nie jest obowiazkowa (jak w przypadku umowy o prace) wiec z tego tytulu nie moze miec wynagrodzenia chorobowego, aczkolwiek moze sie myle.

Gość gość
20:09 jezeli nie wypelnialas wniosku ze chcesz dodatkowo aby zleceniodawca odprowadzal skladki na ubezpieczenie spoleczne z umowy zlecenia to nie miałaś odprowadzanych tych skladek- w innym wypadku nastapil by zbieg ubezpieczen

Gość gość
nie nie wypelnialam tego druku.Czyli normlanie zus powinien mi placic zasilek chorobowy po ustaniu zatrudnienia z umowy o prace.Czyli w tym przyadku do tego nie mzona sie odniesc.: po ustaniu ubezpieczenia kontynuuje lub podjęła działalność zarobkową stanowiącą tytuł do objęcia obowiązkowo bądź dobrowolnie ubezpieczeniem chorobowym albo zapewniającą prawo do świadczeń za okres niezdolności do pracy z powodu choroby,

Gość gość
gość dziś Jezeli w czasie trwania umowy o prace zachorowalas i przeszlas na L4 wynagrodzenie chorobowe zostanie przejete przez ZUS i ZUS bedzie od tej pory wyplacal zasilek chorobowy do max 182 dni. (Jezeli l4 bedzie trwalo nieprzerwanie) x Nie. Przez pierwsze 33 dni płaci pracodawca. Od 34 zus, ale ... są dwie sytuacje, bo jesli jest to malutka firma do 20 pracowników to od 34 d. wypłata zasiłku idzie z zus, jesli firma jest duż powyżej 20 pracowników to wypłaca zasiłek nadal pracodawca, z tą róznicą że potem sobie to odejmuje od składek (czyli to nie jest jego koszt,on tylko w imieniu zusu nalicza i wypłaca).

Gość gość
od dnia zachorowania do ustania zatrudnienia z umowe o prace okres wynosil ok 45 dni.Bo zaklad zatrudnia powyzej 20 pracownikow.

Gość gość
20.09 można wyliczyć 20.13 składki emeryt.- rent. są od kilku lat obowiązkowe od um. zleceń 20.16 dokładnie

Gość gość
20.38 czyli całość za 45 dni powinnaś mieć wypłacone od pracodawcy.

Gość gość
a potem czy zus ma prawo domagac sie tego ze po ustatniu zatrudnienia z tytulu umowy o prace ze wyplate zasilku chorobowego powinien przejac zleceniodwaca.?

Gość gość
20.42 wg mnie to powinnaś wtedy przedstawić zleceniodawcy ZLA i jeśli masz opłacaną chorobową to powinien naliczać. Ale Ty powinnaś jemu zanieść zwolnienie (ZLA , L4 nie ma od lat)

Gość gość
A jesli nie mam odporowadzanej tej skladki chorobowej? A poza tym jesli w czasie trwania zwolnienia przez tez okres nie wykonywalam pracy z tytulu umowy zlecenia. o wtedy?

Gość gość
gg

Gość gość
Kiedyś było jeszcze tak,że jak konczyło się zatrudnienie to pracodawca miał obowiązek wystawić specjalny druk do ZUS i na tej podstawie ZUS przejmował płacenie zasiłku. Nie wiem czy to nadal funkcjonuje musiałabys sie dowiedziec w zusie.

Gość gość
Autorko, ja juz czytałam twoje tematy. ZUS nakazał ci zwrócić chorobowe. Idz lepiej do radcy, kogos kto ci poradzi profesjonalnie, a nie szukasz tutaj.

Gość gość
nowe rzeczy wychodza. szukam w necie informacji na ten temat.

Gość gość
20.53 mogłaś nie wykonywać zlecenia ale być zgłoszona do chorobowego z tyt. um. zlecenia. to dwie różne rzeczy. Jesli faktycznie masz problem to powinnas zasiegnac rady kogos kto sie na tym zna. z pełna dokumentacja udac sie , bo tutak podajesz szczatkowe informacje i moga byc przez to przekalamania. Na takie sprawy powinno patrzec sie calosciowo, a nie szczatkowo.

Gość gość
Dlaczego zus kaze Ci oddac zasiłek? Jakie było uzasadnienie tej decyzji?

Gość gość
Ale wtedy mimo np. zgloszenia do ubezpieczenia skadka nie byla oplacana Z powodu 0 dochodu.

Gość gość
To nic, że składka nie była opłacana. Jeżeli byłaś zgłoszona do chorobowego to podlegałaś ubezpieczeniu z tej umowy.

Gość gość
w uzasadnieniu napisane jest tak.Ze wczasie trwania zasilku chorbowego prowadzilam dzialalnosc zarobkowa z firma z umowy zlecenia.Oraz ze id 2015 roku kontynuuje umowe zlecenie z firma X ktora od 1.05.2016 winna byla Pani zapewnic prawo do swiadczen za okres niezdolnosci do pracy od 01-05-2016-12,092016

Gość gość
Podaj link do innych swoich tematów.

Gość gość
Zalozylam nowy teamt bo starego nie moglam znalesc.

Gość gość
To chyba jest tak jak myśle i pisałam wczesniej, ze po ustaniu stosunku pracy powinnaś zwolnienia dawać zleceniodawcy i to on powinien naliczać zasiłek. Chyba o to im chodzi. Mówiąc prosto byłaś u niego "na stanie" nawet jesli dostawałaś "0" zł od niego. Widniałaś w jego papierach jako zgłoszona do chorobowego i to on, a nie ZUS powinien zająć się całą papierologią związaną z zasiłkiem. Ale nie jestem żadnym ekspertem, tylko trochę kiedyś w tym siedziałam. Prawdopodobnie zasiłek wypłacał Ci zus, a powi nien ten zleceniodawca. Jak nie świadczyłaś już u niego zlecenia to powinnaś rozwiązać wtedy z nim umowę a on powinien Cię wyrejestrować i było by ok. Nie wiem jak Ci pomóc. Dla zusu liczą się fakty i na ich podstawie wydają decyzje. Może są jakieś sposoby żeby to odkręcić ale to już jakiś radca prawny ewentualnie biuro rachunkowe, doradca podatkowy?

Gość gość
teraz musze zadzownic do kard do firmy ze zlecenia i zadac od nich zaswiadczenia czy w calym okresie trwania umowy zlecenia byla odprowadzana skladka chorobowa.Jesli nie to nie maja prawa zadac zwrotu zasilku poniewaz nie podlegalam ubezpieczeniu a co za tym idzie nie nabylam prawa do zasilku chorobowego ze zlecenia. dobrze mysle?

Gość gość
Wg mnie zle myslisz, bo mylisz pojęcia. Byłaś zgłoszona do zus z firmy z um. zlecenia - nawet jesli dostawałaś tam 0 zł. Zgłosili Cię na początku na odpowiednim druku do zus. I dopóki nie zkonczy Ci sie umowa z nim będziesz tam widniec jako ubezpiecxzona przez nich. Zus nadal bedzie widział Cię zgłoszoną i raczej nie ma nic do rzeczy ze było 0. Jedyne co mi przychodzi na myśl to jeśli umowa zlecenia skonczyła się wtedy, to powinni Ciebie wyrejestrować z wszystkich ubezpieczeń zusowskich. Czy umowa z nimi została rozwiązana?