Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy jest tu jakas kadrowa ktos kto zna sie na skladkach zusowskich

Polecane posty

Gość gość
nie nie zostalam wyrejestrowana. ale zeby firma zlecenie musiala placic za mnie zasilek chorobowy to musialabym juz wczensiej zglosic sie do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego?

Gość gość
To że dostarczysz zaświadczenie nic Ci nie da, o wciąż byłaś u nich ubezpieczona. ZUS nie potrzebuje dodatkowego zaswiadczenia, bo co miesiąc ta firma , z odpowiednim kodem, wykazywała Ciebie w dokumentach rozliczeniowych z ZUS. Stąd zus wie, że podlegalaś tam ubezpieczeniu., nawet jesli nic nie zarabiałaś. Kluczowe może być to jak wyglądała um owa zlecenia? Czy miałaś ją podpisaną na jakiś okres? Jeśli tak to w tym okresie firma prawdopodobnie Ciebie prawidłowo zgłosiła i wykazywała w comiesiecznych deklaracjach zusowskich. Stąd Twój problem. Jak miałaś zwolnienie to powinnaś do nicj się udać z nim i to oni powinni CI naliczać.

Gość gość
Tak musiałabyś być wczesniej zgłoszona do chorobowego. Czy dobrowolnego czy nie nie mnie to oceniać, bo niez nam kwot na umowach o pracę i umowie zlecenia. To są zbyt skomplkowane sprawy żeby doradzac przez neta. Nie chcę Cie wprowadzić w błąd jakoś niechcący. Powiem Ci tyle, że ZUS "widzi" wszystko w comiesięcznych deklaracjach z jednej i drugie firmy i prawdopodobnie na 99,99% niestety ma rację w tym przypdku. Jedyna nadzieja była w tym, że moze coś namieszali w firmie ze zgłoszeniem / zarejestrowaniem/ wyrejestrowaniem le tego Ci nie ocenie przez internet bez przejrzenia umów o pracę i zlecenie. Życzę Ci powodzenia i pomyślnego zakończenia sprawy. dobranoc.

Gość gość
Składka chorobowa jest dobrowolna na zleceniu. Jesli nic takiego nie deklarowałas (wiele osob tego nie bierze, bo to uszczupla każdorazowa wypłatę, wiec szkoda, zwłaszcza jesli przychód jest niewielki i zmienny), to nie miałabyś płatnego l4, w razie choroby nieobecność traktowana jest jak np nieobecność, bezpłatny urlop - tj nie zarabiasz wtedy.

Gość gość
umowa zawarta od 2015 roku na czas nieokreslon trwa do dzis.Potem tylko po zakonczeniu pobierana zasilku w zus zglosilam to do firmy ze zlecenia i zaczelam pracowac.mialam 6 miesieczna przerwe w wykonywaniu zlecenia.Zostalam wprowadzona w blad.Dlatego takie mam teraz problemy.

Gość gość
Do dlaczego zus wczesniej nie widzial tej umowy w momencie weryfikacji prawa do tego zasilku z zus.

Gość gość
21:53 dobrze myslisz, tez siedze w ksiegowosci i troche w kadrach, kojarze ten temat autorki, pewnie bylo tak ze skonczyla sie umowa o prace i zus przejal wyplate zasilku chorobowego, a powinno byc tak ze to ten zleceniodawca powinien zglosic ja do ubezpieczen i on powinien zajac sie dalej zasilkiem. Aczkolwiek my mozemy tylko dywagowac na podstawie tych szczatkowych informacji i sie mylić. Najlepiej wez cala dokumentacje jaka posiadasz i idz do doradcy podatkowego, jezeli chcesz rzetelnych informacji

Gość gość
Czyli w tym momencie zostalabym bez srodkow do zycia?Na to wychodzi.Nie mialabym nawet mozliwosci dalszego leczenia?

Gość gość
22:18 czy ja dobrze rozumiem, ze chodzi Ci o to co robi wielu pracodawców, czyli - mimo, ze praca nosi znamiona dla umowy o prace, to dają zlecenie, a człowiek i tak pracuje ne etacie i ma stałe wynagrodzenie?

Gość gość
22.20 to skoro wprowadzili Cię w błąd to może powinni Ciebie na te 6 miesiecy wyrejestrować? Dałoby Ci to coś? Jeśli tak, to warto powalczyć. A czemu dopiero teraz? On mają 10 (!) lat na weryfikację. Ciesz się, że tak szybko to zrobili, bo dochodzą odsetki. Tak już jest w naszych urzędach, ze jeden dział robi to, inny to i czasami dopiero po jakimś czasie wszystko wychodzi.

Gość gość
Babka w zus powiedziala mi tak ze teraz wszsytko idzie na wawe i tak sie tego dopatrzyli. Juz jest za pozno chyba na wyrejestrowanie z zus?Za 2 lata wstecz.

Gość gość
2.24 nie. znowu źle myślisz, bo nie znasz przepisów. To nie o to zupełnie chodzi. Przepisy jasno (tu bym trochę polemizowała) określają kiedy należy zgłaszać do ubezpieczeń z umów zlecenia. Kiedyś było inaczej, teraz od kilku lat z tego co wiem zależy od kwot pierwszej umowy o pracę itp. Koleżanka co mi odpisała, ze też siedzi w zusach moze lepiej się orientuje niż ja, bo to trochę bardziej złożone niż "trzeba płacić zus ze zlecenia, a nie trzeba płacić". Kiedyś nie trzeba było, a teraz trzeba jeśli są odpowiednie kwoty.

Gość gość
22:20 czyli tak jak myslalam, w momencie zakonczenia umowy o prace powinnas poinformowac o tym zleceniodawce zeby zglosil cie do obowiazkowych ubezpieczen i jemu dostarczac zwolnienie. Gdy trwala umowa o prace zleceniodawca nie mial obowiazku odprowadzania od ciebie skladek spolecznych natomiast jesli umowa o prace wygasla to powinnas podlegac ubezpieczeniom od umowy zlecenie

Gość gość
Za późno nie jest. Firma jeśli to ona zawaliła, powinna to zrobć, na podstawie rozwiązania wtedy umowy z Tobą. Powinnaś na te 6 mcy rozwiązać umowę i wtedy mieliby podstawę żeby wyrejestrować. ale u siebie musieliby zrobić korekty i przesłać do zus i nie wiem czy na tym etapie to coś da czy i tak bedziesz musiała oddac i iść do sądu walczyć z Zus o ponowne wypłącenie zasiłku. Cyrk na kółkach.

Gość gość
Mi tu chodzi o chorobowa, ktora jest dobrowolna? Jesli nie byla odprowadzana z umowy zlecenie to na jakiej podstawie zus moze zadac zeby ta firma placila za chorobowe?

Gość gość
22.32 zgadzam się z Tobą. Też myśle, że tk wyglda sprawa autorki. Nie wiedziałam tylko jak to jest teraz z tymi zleceniami , bo jesli autorka nie zarabiała minimalnej z umowy o pracę to chyba powinna od razu podlegać obowiązkowych składkom też z um. zlecenia?

Gość gość
22.35 na podstawie obowiązującej ustawy o ubezpieczeniu społecznym

Gość gość
22:23 czemu bez srodkow do zycia? Wysokosc zasilku nie zmienilaby sie i tak bo liczy sie ja ze średniej podstawy do chorobowego z 12 ostatnich miesiecy, i tak by ja placil zus af zrzec

Gość gość
w sumie z jakiej racji mam zwaracac zasilek za caly okres?Dlatego bede walczyc i skladam odwolanie. Dzis od rana siedze na necie i szukam nawet zapisow w ustawie.Moze gdzies jest sposob jak to ugryzc by nie zwaracac.mialam dzis miec wizyte u prawnika ale spotkanie zostalo przelozone na srode. Nawet jak nie wygram i bede musiala zwracac to bede miala poczucie ze cos zrobilam a nie bez sprawdzenia tak im oddam.

Gość gość
ale ja ze zlecenia mialam grosze bo to byla moja dodatkowa praca netto ok 450zł.A z umowy o prace mialam brutto 2300zł.A

Gość gość
Dodam ze prace z tytulu umowy o prace zaczelam na poczatku lutego 2016 roku po ok 1,5 miesiaca zachorowalam i poszlam na zwolnienie.Umowa byla zawarta na okres probny do dnia 30 kwietnia.I odrazu zglosilam ten fakt do firmy ze zlecenia bo moje wynagrodzenie wynosilo wiecej niz najnizsza krajowa.

Gość gość
22:31 nie jestem autorka, tzn ja z 22:24. Niby logiczne jest, ze skoro nie składa sie dobrowolnej deklaracji o płatne zwolnienia chorobowe majac umowę zlecenie, to jak ten pracodawca ze zleceniowki miałby płacić zasiłek chorobowy? Powalone to jest. Tak, kiedys te sieciówki nie były obłożone składkami, od paru lat juz sa.

Gość gość
chyba od 2016 roku to weszlo. obowiazkowe oskladkowanie umow zlecenie tylko chorobowe trzeba wypelnic osobny druk. Czy chce podlegac o dobrowolnemu ubepieczeniuchorobowemu.cos takiego.

Gość gość
23:01 ja jeszcze w 2014 podpisywałam zlecenie, gdzie miałam do wyboru ta składkę chorobowa, ale to jest odciągane każdorazowo z wynagrodzenia, wiec nie brałam, bo miałam ruchome wpływy z racji niestałych godzin.

Gość gość
przez to wszysztko spac nie moge.

Gość gość
Dowiedzialam sie ze powinnam z dniem zakonczenia umowy z umowy o prace zrezygnowac z umowy zlecenie.A ze tego nie zrobilam bede musiala splacac.Nie ma tutaj znaczenia ze z umowy nie nie mialam z tej zlecenia.

Gość gość
Ja takich pieniedzy nie mam skad wziasc.

Gość gość
ffd

Gość gość
Autorko szukaj tej baby z Zusu która wprowadziła Cie w błąd . TO jest tylko jej wina . Skoro bylaś tam z pytaniem co masz zrobić i ona sama powiedziała ze wystarczy zawiesić umowę zlecenie to k... niech teraz powie ci co masz robić . To jest chore zeby urzędnicy nie odpowiadali za swoje błędy .

Gość gość
I tak zloze odwolanie.Jutro w koncu spotkanie z prawnikiem.Pomoze mi napisac odwolanie.I tak juz na nic nie licze.Ale warto sprobowac.Jestem zalamana.