Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy po porodzie badają dziecku grupę krwi??!

Polecane posty

Gość gość

Dowiem się po porodzie jaką gr ma córka jeśli nie ma konfliktu. Badają wtedy czy nie? Pytam z ciekawości.

Gość gość
Badają.

Gość gość
Nie a powinnas wiedziec, czy konflikt jest mozliwy. Moja corka jest dzieckiem z konfliktu krwi w grupach glownych, tylko w jednym przypadku ten konflikt jest tak silny jak przy konflikcie Rh. Mianowicie odziedziczyla po mezu gr. krwi A a ja mam 0. Podczas porodu, mimo ze byla wyciagana kleszczami, doszlo do zmieszania naszej krwi i przeciwciala z mojej krwi anty-A wywolaly u malej bilirubinemie tak silna, ze tylko raz pila z piersi i pozniej juz tylko spala. Zauwazylam zazolkniecie w malzowinach usznych i po badaniu grup krwi i poziomu bilirubiny zarzadzono 3 transfuzje krwi i naswietlania, dostala tez antybiotyki i leki przyspieszajace rozkladanie bilirub. Bardzo dlugo trwalo wydalanie tych lekow z roznymi skutkami ubocznymi. Nie wiem co by sie stalo, gdybym nie miala corki po porodzie pod swoja opieka.

Moja corka niema wpisanej grupy krwi mimo tego, ze wczesniak i na prawde tych badan miala sporo . Kilkakrotnie bylam z nia w poradni neonatologicznej na pobraniu krwi i sprawdzeniu czy wszystko jest OK. Tam rowniez grupa krwi nieznana.

Gość gość
Mój syn też nigdzie nie ma wpisanej grupy krwi, nie dostałam też żadnej informacji na ten temat w szpitalu.

Gość gość
Grupę krwi u noworodków bada się tylko w przypadku gdy matka ma grupę Rh- Natomiast noworodkowi badanie wykonuje sie po po 6 miesiącach zycia z tego względu że do tego czasu grupa może ulec zmianie .

Gość gość
Tu wypowiedź lekarza w tym temacie : -"w życiu płodowym, to w przypadku grup głównych może wystąpić tak zwana słaba ekspresja antygenu A lub B - tzn. noworodek ma go na tyle mało, że jego krew jest identyfikowana w badaniu jako grupa 0, czyli pozbawiona antygenu. - Dopiero po pewnym czasie krew może zostać zidentyfikowana już właściwie - a wtedy może okazać się, że maluszek ma grupę krwi A lub B."

Gość gość
Bada.Dane dostaniesz w dokumentach

Gość gość
13:59 taaaa :o Nie badają grupy krwi