Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Będzie można zwolnić kobietę w ciąży

Polecane posty

Gość gość
ale śmiertelność dzieci była dużo wyższa, skoro tak to ródzcie w domu i umierajcie przy porodzie(tak duży był odsetek zgonow) a nie lecicie zaraz do szpitala jak ledwo skurcze się zaczną , do lasu i w kucki. Babki i prababki tak robiły....

Gość gość
No nie wiem, moja ciotka w pierwszej ciąży też musiała leżeć.

Gość gość
To sie nazywalo naturalna selekcja, mocniejsze dzieci zyly, slabsze umieraly.

Gość gość
20: 12 rodziły wiecej, ale tez wiele wiekszy był odsetek zgonów niemowląt, wręcz ogromny. Nie ratowano wcześniaków. I tez takie postrzeganie, ze kobieta im wiecej dała dzieci, tym jej pozycja w rodzinie była silniejsza.

Gość gość
dziś powiedz to matce chorego dziecka, niech nie leczy bo selekcja naturalna...obyś sama przez to nie przechodziła

Gość gość
Moja mama rodzila 4 razy i ani razu nie byla u ginekologa. Jechala do porodu i tyle widziala lekarzy, a teraz USG 3 D, 4 D, 5 D itd. itp.

Gość gość
teraz sa inne czasy, niech ratuja nic mi do tego, dlatego daje na WOSP :-)

Gość gość
20,18 tak wiem, mojej mamy siostra zmarla zaraz po porodzie i tacie tez 4 letnia siostra (na zapalenie pluc), ale maja jeszcze kilkoro rodzenstwa.

Gość gość
Czyli zmiana w kodeksie będzie dobra? Bo kobieta będzie się bała iść na l4, nawet jeśli ciąża nie będzie przebiegała prawidłowo? Jeżeli urodzi przez to wcześniaka to też będzie ok?

Gość gość
dziś i co i źle ci? dzieki temu mozna uratować wiele dzieci. Moze lepiej zamieszkaj w jaskini i poluj na dzika bo przecież nasi przodkowie tak zyli i jakoś dali radę

Gość gość
Jesli bedzie w szpitalu tzn, ze jest zle i nie kombinuje...

Gość gość
20:19 podejrzewam, ze kiedy twoja mama rodziła, to nie było takich cudów techniki i nie latało sie co chwila do lekarza. Moja siostra urodziła sie w 91', a mama tez tylko kilka razy była u lekarza, urodził ile zdrowy i rumiany kloc. Ja jestem 88', wiec tez nie było żadnych szczegółowych badan, jedynie ręczne u ginekologa.

Gość gość
20,22 odpieprz sie ode mnie :-p

Gość gość
Uwazam, ze mlode Polki sa teraz albo bardzo slabe albo bardzo wygodne .

Gość gość
Obawiam się, że dla wielu pracodawców nie będzie miało znaczenia, że leży w szpitalu na podtrzymaniu. Prawo będzie pozwalało zwolnić to zwolni.

Gość gość
Trudno

Gość gość
Moze ktos wyjaśnić na jakiej podstawie maja byc zwalniane te kobiety ciężarne?

Gość gość
dziś argumentów brakuje pustaku?:D

Gość gość
Znam mloda Mame ktora podrzuca kilkuletnie dziecko pracujacym dziadkom co weekend bo ona zmeczona, a maz w pracy. Dziadkowie karmia, myja, usypiaja, a ona powiedziala ze nawet jakby dawali 2000+ to drugiego nie urodzi.

Gość gość
no i bardzo dobrze, bo jak myślą że jak są w ciąży to to zachowują się jak święte ..., a przecież ciąża to nie choroba

Gość gość
dziś podejrzwam ze nie dlatego ze jest w ciąży czy na zwolnieniu, bo nawet zwykłego pracownika na zwolnieniu nie mozna zwolnić, tylko z roznych innych powodów tak jak zwykłego pracownika

Gość gość
20,31 spadaj pustaku :-p

Gość gość
jesli bedza miec sluszne prawo to niech zwalniaja :-) widocznie co jest na rzeczy ;-) a ciaza to nie choroba /

Gość gość
U mnie wpracy prosili dziewczyne zeby nie szla na zwolnienie od 3-go m-ca, bo szukali zastepstwa, ona i tak poszla do konca na L-4, potem rok macierzynskiego .

Gość gość
Na podstawie zmian w kodeksie, które mają się pojawić w tym roku. Inne propozycje to możliwość zwolnienia pracownika przebywającego na l4 (każdego, nie tylko ciężarne) oraz na urlopie.

Gość gość
Jesli ktos kombinuje to niech takich zwalniaja, ciaza tez nie upowazniania do L-4 przez 9 m-cy. To gruba przesada.

Gość gość
20:32 masz racje, nie mozna zwolnić pracownika bedącego na L4, chyba, ze np długo przebywa na zwolnieniu, a jest np kierownikiem - Takie odstępstwo. Czyli np redukcja etatu, zbliżający sie koniec umowy, to nie bedzie musiał przedłużać. O zwolnieniu dyscyplinarnym nie będę mowić, bo mozna tak zwlonic kazdego, nawet kobietę w ciazy. To w sumie jedyne odstępstwo, bo tak to kobieta była chroniona.

Gość gość
Teraz już będzie można zwolnić każdego - ciąża, złamana noga, operacja kręgosłupa - nie ma znaczenia.

Gość gość
Aha

Gość gość
Chyba, że te zmiany jednak nie wejdą. Ale wszystko jest możliwe.