Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość przed porodem

Czy sa jakies sposoby na unikniecie pekniecia krocza podczas SN?

Polecane posty

Gość gość przed porodem

Znacie jakies? Czy mozna cos robic przed porodem, zeby jakos "przygotowac" krocze na porod? Czy raczej to nie jest mozliwe?

Gość gość
Pozwolic na małe naciecie. Ja mialam tak przy 1wszym porodzie, nacicie na 1 szew. Dziecko 4kg. Nawet dobrze nie wiem gdzie to nacięcie.

Gość gość przed porodem
dzieki :)

Gość gość
Cc. W Polsce nie liczyłabym na uniknięcie nacięcia czy pęknięcia.

Gość gość
Jest sposob, polozna mi doradzila. Wymaga systematycznosci. Najlepiej zaczac od 37 tc. Mianowicie robisz oklady z wacikow nasaczonych mocno zaparzona kawa (przy wejsciu do pochwy) jakies 15 min nastepnie masujesz jednym palcem naciagajac wejscie do pochwy w kierunku pupki. Jakies 5-10 min. Taki masaz najlepiej na oliwie z oliwek robic. Ja tego nie stosowalam bo u mnie lipa z systematycznoscia. Ale polozna z wieloletnim stazem mi to doradzala i mowila ze jest baaardzo duza sznasa ze krocze wytrzyma porod. Oklady z kawy zmiekczaja a pozniej masazem uelastyczniach tamte rejony. No i ten masaz najlepiej niech partner wykona bo dla Ciebie moze to byc trudne :)

Gość gość
Tak. Sprawdzona położna, która potrafi poprowadzić poród aby rodzić krocze. Nie oszukujmy się, w Pl to rzeźnia, tam jak leci 90% pierworodek. W cywilizowanych pod względem porodów krajach to zaledwie kilka procent. To niby mamy tak inne cipki? Nie, brak aktualnej wiedzy i chęci u położnych i rodzących.