Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ZA a wybór szkoły

Polecane posty

Gość gość

Mam syna z Zespołem Aspergera w wieku prawie 6 lat. Za rok będę stała przed dylematem wyboru szkoły podstawowej. Właśnie dotarło do mnie, że w tych lepszych szkołach są testy/rozmowy, których mój syn może nie zdać. Samo zaświadczenie o ZA może też być powodem odrzucenia dziecka (może nie otwarcie, ale...). A w masówce mój synek może się zgubić i nie odnaleźć. Hałas na korytarzu, na który jest wrażliwy, duże klasy itp. Niedaleko domu mam małą szkołę katolicką, od niedawna publiczną, która ma 2 klasy na rok. W szkole jest dość cicho, mają podobno niezłą kadrę. Macie doświadczenie w tej kwestii?

Gość gość
po doświadczeniach w krakowskiej szkole katolickiej - będę omijać je szerokim łukiem. Spodziewałam się po niej wiele - a że mała, kameralna, lepsza opieka, wyższy poziom etc. Po dwóch latach okazało się, że jest wręcz przeciwnie. Chłopak w klasie z ZA był zostawiony sam sobie, nie było nauczyciela wspomagającego (bo pomimo otrzymywania na niego 4500 zł nie zatrudniono takowego), po kilku godzinach w hałasie tłukł się z każdym lub zupełnie zamykał w swoim świecie. Nauczyciel nie reagował bo bał się utraty pracy. Po 2 latach zmieniliśmy szkołe - i dopiero wtedy zobaczyłam jak tamta była źle zorganizowana.

Gość gość
Bardzo to smutne, co piszesz. Rozważam jeszcze szkołę specjalną z oddziałem autystów i Aspergerowców, ale nie wiem, czy to dobry pomysł. Lepsza byłaby chyba zwykła szkoła. Syn chodził na integrację sensoryczną (i już jest ok!), teraz na trening umiejętności społecznych, ale problemy z zabawą z dziećmi są, choć nie przejawia jakiejś agresji, czy mocno patologicznych zachowań. Ale już np. publiczne występy są tragiczne. Wygląda jak w pełni chore dziecko. Zawiesza się. Wiem, że nie ma dzieci idealnych, ale mam rok na znalezienie rozwiązania, które mu pomoże.

Gość gość
Dzieci z ZA, maja czesto ukierunkowane zdolnosci w jakims, na ogol matematycznym, kierunku, wtedy najlepiej rozwijaja sie z indywidualnym programem nauczania, bo na normalnych lekcjach po prostu sie nudzą.Na ogól ucza sie wlasnym rytmem i szkola zamiast pomagac im w tym przeszkadza. Oczywiscie zalezy to od dziecka. Na pewno warto wybrac szkole z malymi klasami, nie halasliwą, z dobrymi pedagogami. Nie mam doswiadczen ze szkola katolicką, w kazdym razie powinni byc elastyczni, z otwartymi umyslami, z tolerancją, ktorej naszemu KK czesto brakuje, musisz zrobic dobry wywiad. Moj syn nienawidzil szkoly, hałasu, męczyla go (co innego wybrane przez niego zajecia pozalekcyjne, głownie sportowe). Uczyl sie chetnie, ale głownie w domu, dzieki czemu przeskoczyl 2 klasy i skrócił tę "mękę". Odżyl na studiach, także towarzysko, bo mógł robic to, co go interesuje i w wybranym przez siebie towarzystwie. Kiedys nie znano ZA, takie osoby nazywano po prostu indywidualistami. Mysle,ze sa tez rózne stopnie ZA, więc trudno udzielac indywidualnych rad.

Gość gość
myślę, że jak synek ma 6 lat to trzeba poczekać. W naszej nowej szkole mamy w klasie 10 latka z ZA, ale ma wspomaganie, indywidualny program, mała grupa i nauczycieli. I jest zupełnie inaczej niż w poprzedniej. Na próbach spektaklu - było fatalnie. Na samym występie przed rodzicami był gwiazdą, świetnie mówił, odpowiednim momencie i się nie wycofał. Wiele zależy od nauczycieli. Ja doświadczyłam w katolickiej szkole niestety skrajnego skąpstwa na nauczycielach i na dzieciach. I choć nauczyciele chcieli dobrze - muszę ich bardzo negatywnie ocenić bo widać było po dzieciach, że nauczyciele w tak dużej grupie, z dodatkowo dołączonymi dziećmi z orzeczeniami nie mogą zająć się ani jednymi ani drugimi. Jak napisałam - nie reagowali.