Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Szary ząbek? Pomocy

Polecane posty

Gość gość

Moja córka uderzyła się jakieś 2 tygodnie temu i kilka dni temu jedna z jedynek zrobiła się szara. Czy jest jeszcze szansa na to, ze będzie biała? Czy to znak, ze ząb obumarł? Czy można coś z tym zrobić? Córka ma piękne zeby, ale ta szara jedynka wyglada teraz strasznie...

Gość gość
Moja w wieku 3 lat mało co nie wybiła zęba ale się utrzymał był delikatnie szary prawie nie widocznie. Teraz ma 7 i jej wypadają boje się jaki urośnie stały czy nie będzie problemu

Gość gość
Moja ma 5 lat. Tez się boje jaki będzie stały ząb. Jutro idę z nią do dentysty. Może ktoś miał taki przypadek? Czy można coś z takim zębem zrobić?

Gość gość
Ja od 7 latki. Byłam u 2 stomatologów nawet na IP dzieciecym ba zab jej się ruszal. Tak się bawiła na sali zabaw ze zaczepila o sznurek zebem masakra. Byłam później jak ząb zaczął zmieniać barwę nic nie da się zrobić trzeba czekać na stałego. Synek koleżanki tez w wieku mniej więcej 3l wbił żeby do środka o parapet teraz ma stałe żeby i są ok.

Gość gość
U nas chyba jest gorzej bo ząb się ruszał wiec mógł uszkodzić zalążek stalego. Okaze się za kilka tygodni

Gość gość
Mój syn jak był mały też uderzył się i jedynka ząb zrobił się szary. Nic z tym nie zrobisz. Trzeba czekać aż wypadnie i wyjdzie stały. U mojego syna ta szara jedynka wypadła, następny ząb stały jest ok,bialy i zdrowy.

Gość gość
Ona nawet nie uderzyła mocno, wiec trochę się zdziwiłam jak zaczal zmieniać kolor. Tyle dbania o zeby i kicha :-(

Gość gość
A może ktoś miał przypadek, ze ząbek wrocil do białego koloru?

Gość gość
Nikt?

Gość gość
Ząb nie wróci do białego koloru. Szary kolor oznacza, ze miazga zęba obumarła. Ciesz się, że to mleczak. Skoro ma 5 lat to niedługo i tak będzie zmieniać uzębienie.

Gość gość
ząbek obumarł na pewno, nic juz z tym nie zrobisz, musisz poczekac az urosnie stały

Gość gość
Och, jaka szkoda! Dziękuje :-(

Gość gość
A właśnie mój synek też miał szarą jedynkę uderzył o twardą część łóżka jak miał dwa i pół roku po kilku tygodniach ząbek zrobił się spowrotem biały, teraz ma 6 lat i nic się nie dzieje jest wszystko ok:)

Gość gość
Naprawdę?? Wiec jednak jest nadzieja! Czyli warto czekać kilka tygodni, może jeszcze się cofnie? Gdzieś czytałam, ze ząb może mieć jakby „siniaka”, czyli krew w środku i dlatego robi się szary. Ale czasem umiera. Nie wiem, jak to rozpoznać

Gość gość
Ja tez nie wiem jak to rozpoznać ale mój synek pewnie to miał, zanim mu ten ząbek zrobił się szary to miał na dziąsłach ranę. Mam nadzieję że Twojemu dziecku też ząbek wróci do normy.

Gość gość
Dziękuje, tez mam taka nadzieje :-) Córka ma fioletowe dziąsło. Dzisiaj idę z nią do dentysty, może tam się czegoś dowiem...

Gość gość
To daj znać co dentysta na to, powodzenia:)

Gość gość
Wróciłyśmy od dentysty. Dentysta uważa, ze ząbek jest szary, bo obumarł i nic nie da się zrobić. Podobno moze zrobić się jeszcze ciemniejszy z czasem :-( na szczęście ząb stały nie został naruszony. Mam tylko sprawdzać, czy nie wda się zapalenie dziąsła. Ech!

Gość gość
To nie dobrze, miejmy nadzieję że wszystko będzie w porządku.

Gość gość
No właśnie. Mam nadzieje, ze dentysta się myli.... A u Was po ilu tygodniach ząbek wrócił do białego koloru?

Gość gość
Tu autorka: To już prawie 1.5 miesiąca od wypadku córki, po którym jej mleczny ząb zrobił się szary. Od jakichś 2 tygodni miałam wrażenie, ze kolor się zmienia i robi się jaśniejszy. Obecnie uderzony ząb nie różni się znacznie kolorem od innych ząbków (jest trochę bardziej szary, co głównie widać przy złym oświetleniu). Mam nadzieje, ze ten proces będzie trwał i powróci do dawnego koloru. Ale już jest znacznie lepiej, bo nie rzuca się w oczy, ze był uszkodzony. Może pomocne w jej przypadku było to, ze nie cały ząb po uderzeniu zmienił kolor, cześć pozostała biała :-)