Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pytanie o zasiłek dla bezrobotnych

Polecane posty

Gość gość

Czy ktoś się zna ..?

Gość zaczarowanykredek
To zadaj to pytanie.

Gość gość
google kurfa nie gryzie. Ps.jakie bezrobocie,jaki zasilek?do biedronki przyjmuja non stop.

Gość gość
Biedronki zabki wszytkie sklepy ogolnie do netto to juz szczegolnie bo za maly hajs.

Gość gość
czy po rezygnacji z pracy po roku przepracowanym na umowę o pracę należy się zasiłek ? Umowa na dwa lata z 2 tygodniowym okresem wypowiedzenia. Jednak tą prace dostałam z urzędu pracy. Chce zrezygnowac z różnych względów wiec prosze bez głupich komentarzy .z góry dziekuję za odpowiedz

Gość gość
boże, debile nawet w necie nie potrafią sprawdzić tak prostej rzeczy, to jest nawet na stronie PUP. Wypowiedzenie umowy o pracę przez pracownika a prawo do zasiłku dla bezrobotnych Pracownik, który w okresie 6 miesięcy przed zarejestrowaniem się w powiatowym urzędzie pracy rozwiązał stosunek pracy/stosunek służbowy za wypowiedzeniem, prawo do zasiłku nabywa się po upływie 90 dni od dnia zarejestrowania się w powiatowym urzędzie pracy.

Gość gość
Korzystniej byloby gdyby cie firma zwolnila.

Gość zaczarowanykredek
Komu przysługuje zasiłek dla bezrobotnych? Prawo do zasiłku przysługuje, jeśli w okresie 18 miesięcy poprzedzających dzień zarejestrowania w Powiatowym Urzędzie Pracy przez minimum rok (łącznie, nie ma warunku ciągłości pracy) osiągało się minimalne wynagrodzenie, od którego odprowadzano składkę na Fundusz Pracy. Dotyczy to zarówno umów o pracę na etat, jak i umów agencyjnych, cywilno-prawnych (zlecenie i dzieło) oraz osób samozatrudnionych (jednoosobowa działalność gospodarcza). ....X.... Komu nie należy się zasiłek dla bezrobotnych? Zasiłek dla bezrobotnych nie przysługuje, jeśli w okresie 6 miesięcy przed rejestracją w PUP zrezygnowaliśmy z pracy za wypowiedzeniem umowy lub porozumieniem stron. Wyjątki od tej zasady to: likwidacja firmy lub stanowiska pracy oraz rezygnacja z pracy z winy pracodawcy, który naruszył przepisy Kodeksu Pracy. Zasiłek nie przysługuje również tym osobom, które dostały od szefa tzw. dyscyplinarkę lub odszkodowanie za skrócenie okresu wypowiedzenia, a także samozatrudnionym, które w ramach swojej działalności gospodarczej opłacały preferencyjne składki ("mały ZUS").

Gość gość
dzieki za odp. wiem że informacje są w necie , na stronie PuP itd. Mi jednak chodzi o to że dostałam prace z urzedu pracy więc niejako znaleźli mi prace i dali ja na dwa lata . Bałam się ze nie bedzie mi przysługiwał zasiłek bo mogą powiedzieć że przecież daliśmy ci prace , trzeba było nie rezygnowac no cos w tym stylu . Ludzie są różni , sytuacje są różne , nie oceniajcie . Dziękuję za odpowiedzi