Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hirania

hirsutyzm czy to problem od wielu lat

Polecane posty

Gość hirania

Witam, zacznę bardzo prosto - od wielu lat podejrzewam u siebie hirsutyzm, jednak nigdy nic w tym kierunku nie zrobiłam. Mam 24 lata, ale pierwszy raz u ginekologa byłam niedawno, w innym celu. Miałam wówczas robione usg dopochwowe, ale lekarz nic zauważył. Jednak podkreślę, że nie mówiłam o tym, że mogę mieć taki problem. Jest to dla mnie bardzo wstydliwy, wręcz kompromitujący problem, ciężko mi o tym mówić. Mam wrażenie, że jest to rzecz, która definiowała moje życie od zawsze.

Gość hirania
CIĄG DALSZY: Mam wrażenie, że jest to rzecz, która definiowała moje życie od zawsze. Widziałam różne zdjęcia w internecie kobiet z tym schorzeniem. Zawsze stwierdzałam, że dam sobie radę zwykłą depilacją, jednak problem zawsze ten sam - włosy odrastają. Mam włosy na linii od pępka do łona, linię nad pępkiem, wokół brodawek i teraz również pojedyncze na mostku, lekki wąsik, wokół o***tu, w tzw. głębokim bikini oraz pojawia się owłosienie na wewnętrznej stronie ud i w okolicach pachwin. Wiem, że to problem, ale nie potrafię się przełamać, żeby pójść i o nim powiedzieć. Wszelkie kontakty fizyczne z facetami, basen, wakacje - wszystko to mnie zawsze przerażało. Pierwsza myśl jaka mi się zawsze pojawia, to taka ile będę miała problemu z depilacją, żeby wyglądać "normalnie". Dodatkowo owłosienie przykładowo na nogach i pod pachami myślę, że mogę uznać za normalne, nawet na łydkach niezbyt bujne. Zawsze mnie to myliło i spychałam to w tył głowy, że "może to nie to". Nie miałam też nigdy problemów z nieregularnymi cyklami miesiączkowymi - wszystko w normie. Nigdy nie starałam się o dziecko. Nie brałam antykoncepcji. Piszę tutaj, bo potrzebuje konsultacji innych osób z takim problemem, które być może miały odwagę sięgnąć po pomoc, po wsparcie, po wyleczenie.

Gość hirania
Dodam też, że w wieku do ok. 16 lat borykalam się z ogromnym trądzikiem. Wówczas leczyłam się u dermatologa, bardzo silnym lekiem, zazywanym przez około pół roku. Trądzik po początkowej fazie wysypu ustąpił i do tej pory jest w normie. Pojawiają się pojedyncze "wpadki", ale da sie z tym zyc. Od kiedy pamiętam miałam też problem z przetluszczajaca się skóra głowy- muszę myć włosy codziennie aby czuć się komfortowo.