Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Otwarta, a zamknięta szyjka

Polecane posty

Gość gość

Jak rozpoznać otwartą i zamkniętą szyjkę macicy u kobiety która już rodziła? Wyczuwam ją dość nisko (czyli nie mam problemu z sięgnięciem) i czuję zagłębienie, do którego wpada mi palec. Otwarta czy zamknięta?

Gość Cleo1976
Zamknięta.Szyjka otwarta jest trudno "osiągalna" a jeśli już nawet uda się jej dosięgnąć, to w dotyku przypomina miękkie wargi.Ta zamknięta przypomina twardy czubek nosa. UWAGA: nie polecam badania szyjki jako jedynej metody antykoncepcyjnej! To jest tylko objaw pomocniczy!

Gość gość
Ja często badam szyjkę, ale zawsze ją dobrze wyczuwam, a takie otwarcie jak mam teraz jest maksymalne, nigdy większego nie wyczułam. W dni płodne mam problem żeby dosięgnąć do szyjki, a teraz jest nisko, twarda i wpada mi do niej palec. Okres czy ciąża?

Gość Cleo1976
Raczej okres.Orzed okresem szyjka MUSI się lekko otworzyć, żeby wydzielina mogła wypływac na zewnątrz. Przy ciąży szyjka jest nisko, ale-gdzieś przeczytałam -przypomina w dotyku "kij owinięty ręcznikiem":) -czyli jednak jest trochę miękka. Lekarze mówią na to "lekko rozpulchniona." Ale do stwierdzenia ciąży służy test ciążowy, a nie badanie szyjki. Dlaczego podejrzewasz ciążę?

Gość gość
A to nie jest tak, że przy ciąży szyjka jest wysoko?

Gość Cleo1976
Chyba nie.Normalnie w ciąży szyjka powinna być "wydłużona" czyli raczej zamknięta.Jej skracanie się świadczy o zagrażającym poronieniu lub zbliżającym się porodzie.Ale szczerze mówiąc będąc w ciąży nigdy szyjki sobie nie badałam.