Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dziewczyny napiszcie mi jak wyglada wasz dialog z 3,5 latkiem

Polecane posty

Gość gość

ChoDZi mi o moja core. Slabo mowila,zaczela ok 3rz mowic zdaniami. Teraz ma 3,5 roku ,mowi coraz lepiej,ale ten dialog z nia nie jest szczegolenie dlugi i rozbudowany. Jak zadaje jej pytania to cos mi tam opowie ci robila w przedszkolu, co jadla,ale tak sama z siebie to slabo. Nie umie tez podtrzymac dluzej rozmowy. Czytalam na ten temat w internecie,ale tam oczywiscie autyzm i apserger:-( Bardzo prosze pomozcie mi, jak byscie pomogly kolezance,ja tu gdzie mieszkam nie mam znajomych z dziecmi w tym wieku :-( (przeprowadzialm sie niedawno) Dodam ze corka chodzi do przedzskola, bawi sie z dziecmi, pani narzeka tylko na slaba koncentracje. Bylam z nia u logopedy i psychologa,kaza cwicZyc na obrazkach,ksiazkach itp. Poza tym ze jest dosc zywa i slabo sie koncentruje, nie ma innych problemow.

Gość gość
Moze sie ktos wypowiedziec

Gość gość
Ale czego ty chcesz, mamy ćwiczenia ci proponować? Wpisz problem w google i znajdz gotowe odpowiedzi

Gość gość
A jak u niej kontakty z dziećmi?

Gość gość
Bawi sie chetnie, lubi dzieci. Teraz poki co w tych zabawach nie najwazniwjsza jest mowa, wiec sobie radzi,ale boje sie ze moze zostac odrzucona... Prosze o wypowiedzi osob, ktore maja dzieciaczki w tym wieku i jak u waszych pociech rozwijalo sie dialogowanie.

Gość gość
U nas, w tym wieku to była swobodna rozmowa jak z dorosłą. Córka szybko zaczęła mówić. Nie jakoś wyjątkowo szybko, ale pamiętam, że tuż po drugich urodzinach mówiła zdaniami złożonymi.

Gość gość
Myślę, że skoro chętnie bawi się z dziećmi to autyzm można wykluczyć, a z mową to spokojnie. Mój syn zaczął w ogóle cokolwiek mówić w wieku 3 lat. Teraz ma 4 i mowa rozwija mu się z dnia na dzień. Chodził do logopedy, psychologa, a teraz pani logopeda przedszkolna twierdzi, że synek ją przegaduje ;)

Gość gość
No wlasnie widze,ze niektore dzieci w grupie corki to prowadza z rodzicami swobodny dialog.... mam nadzieje,ze coreczka tez kiedys zacznie przegadywac pania :-/

Gość gość
Może jeszcze bardzo długo nie przegadywać, bo może zwyczajnie będzie nieśmiała :) Moja dopiero teraz zaczęła być "mocna w gębie", a ma 12 lat :D

Gość gość
Nie musi przegadywać pani ;) Mój syn już taki jest gaduła, wszędzie go pełno, każdego zaczepi z każdym porozmawia. Może zacznij częściej przytulać córeczkę, mówić jej, że jest najlepsza, śliczna, cudowna. Syn wystrzelił z mową dopiero kiedy ja zmieniłam nastawienie do niego czyli cały czas okazywałam mu miłość. Nie kilka razy dziennie, ale non stop. Z nieśmiałego dziecka w rok stał się pewny siebie, wygadany jajcarz ;)

Gość gość
Ja okazywałam od urodzenia ogromne ilości akceptacji i miłości, ale nieśmiałości na zewnątrz to nie dało rady u córki ruszyć latami :) Ale w końcu praca dała efekty :)

Gość gość
22:00 Bo miłość i bezwarunkowa akceptacja jest podstawą do prawidłowego rozwoju dziecka. Rodzimy się z zakodowanym w mózgu typem osobowości introwertycznej, ekstrawertyczej lub mieszanej (to chyba najczęściej). Nawet introwertyczne, małomówne dziecko może być pewne siebie i mieć grono przyjaciół, a tutaj wszystko zależy od nas. Brak poczucia bezpieczeństwa często też spowalnia rozwój dziecka, wiem to po własnym synku, na szczęście w porę się ocknęłam :)