Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy warto rzucić wszystko i rozpocząć studia w Warszawie?

Polecane posty

Gość gość

Witam. Za rok, planuje rozpocząć studia z psychologii, zastanawia mnie fakt, czy warto rzucić wszystko i samej przeprowadzić się do stolicy? Mam za sobą już dwie przeprowadzki, jednak były one spowodowane pracą rodziców. Nie boję się zmian, jednak nie jestem pewna, czy podjęcie tak drastycznej decyzji, jak wyprowadzka na drugi koniec polski,( bo teraz mieszkam na obrzeżach Krakowa), faktycznie mi pomoże. Wiele osób namawia mnie na studia w Krakowie, jednak miasto to kojarzy mi się źle, nie lubię ludzi z Krakowa i samego miasta, i nie chciałabym na dłuższą metę tam mieszkać, a po studiach w Warszawie, planowałabym tam zostać na stałe. Warszawa urzekła mnie swoim pięknem, historią, uwielbiam duże miasta,******* pośpiech.Mieszkałam przez pewien okres sama, prawie rok w akademiku w Krakowie, poznałam to miasto i wiem, że nie che tam studiować. Ale może warto znaleźć, uczelnie w mieście, bliższym niż Warszawa? Boję się,że będzie mi brakować rodziny, której nie będę mogła odwiedzać, zbyt często. Kolejnym argumentem przeciw, jest fakt,że byłabym tam sama. Nie mam w Warszawie, żadnej rodziny, ani znajomych. Niby ma to swoje plusy, bo można budować nowe życie z "pustą kartką", a Warszawa daje osobie, po psychologii pełno możliwości, jednak mam wątpliwości.A wy co myślicie? Może ktoś miał podobną sytuację? Może ktoś studiuje w Warszawie?

Gość gość
Też mam miłe wspomnienia ze stolicy ale nie zostałbym tam za duży ruch szum ulic itd.

Gość gość
Mnie Warszawa urzekła po części właśnie tym ruchem, pośpiechem. Mieszkałam na wsi i w małym mieście, przez pewien czas i wiem, że to nie dla mnie. Strasznie się męczę i nudzę na wsi. Dopada mnie "załamie", jak nie mam gdzie wyjść, pracować i gdy nie otaczają mnie ludzie.

Gość gość
pewnie, nie ma sie co zastanawiac, dasz rade :) Warszawa jest super. A do Krakowa jezdzi przeciez pendolino, szybko. I jak sie zarezerwuje bilety z wyprzedzeniem to taniej. Do mniejszych miejscowosci i blizej krakowa jest paradoksalnie gorszy dojazd

Gość gość
I znajomych poznasz mnostwo na studiach, na pewno z czasem bedziesz miala wokol siebie grono dobrych znajomych ze studiow a nawet przyjaciol