Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy to grzech posiadać pieniądze ?

Polecane posty

Gość gość

Dziś usłyszałam wypowiedź pewnego zakonnika, który stwierdza,że współczuje ludziom posiadającym miliony w bankach bo nie zostaną zbawieni.. I tak sobie myślę o mojej przyjaciółce.. Jej mąż jest bardzo bogaty, ona pochodzi z bogatej rodziny, ale sama pracuję mimo,że zarabia dużo mniej... Do wszystkiego doszli ciężką pracą. Pomagają biednym, są dobrymi i wierzącymi ludźmi. Poza tym mają 2 drogie samochody, luksusową wille, wyjeżdżają na drogie wakacje.. Czy ciężka praca jest grzechem ? Czy owoce tej pracy są czymś złym ? Zwyczajnie tego nie rozumiem, co o tym sądzicie ?

Gość gość
Rydzyk jest na liście najbogatszych Polaków, a jak wiadomo "Prędzej wielbłąd przejdzie przez ucho igielne..."

Gość gość
w piśmie św nie ma żadnego fragmentu potępiającego bogatych tylko za to, ze sa bogaci.

Gość gość
"Przepadnie bogactwo podstępnie zagarnięte, a krok za krokiem zdobywane - rośnie."

Gość gość
Tan zakonnik źle się wyraził, a wy nie rozumiecie o co z tym chodzi. Chodzi o to żeby nie gromadzić majątku na ziemi, nie ważne czy ciężką praca, czy wygraną, czy spadkiem.

Gość gość
czyli co ? oddac wszystko biednym i zamieszkac w baraku ?

Gość gość
tak krwa, to grzech

Gość gość
A i w biblii jest kilka wpisów o tym, np. że bogaty nie wejdzie do królestwa niebieskiego, prędzej wielbłąd przez ucho igielne przejdzie i jeszcze kilka ale już spanie mnie łapie :D

Gość Kawa z cukrem bez smietanki
Grzechem nie jest posiadanie pieniedzy,bo czasem nie masz na to wplywu(np.rodzisz sie w bogatej rodzinie). A zakonnikowi prawdopodobnie chodzilo o to abys "nie martwil sie o rzeczy ziemskie,a bardziej duchowe,by miec zycie wieczne" Pan Jezus powiedzial: "Nie gromadzcie skarbow na ziemi,gromadzcie skarby w niebie".

Gość gość
00.01 jest napisane, ze trudno bedzie mu wejsc a nie, ze nie wejdzie.. i nie chodzi tu o samo bogactwo tylko czym to bogactwo dla nas jest ... czy jest celem samym w sobie czy srodkiem do realizacji celow

Gość gość
kawa ze smietanką no to powtarzasz to co 23:49

Gość Kawa z cukrem bez smietanki
Nie powtarzam tylko cytuje slowa Pana Jezusa.

Gość ja_Dyzio
oczywiście to nie jest grzechem aby posiadać pieniądze i zostać miliarderem oraz wybudować pałace oraz posiadać imperium bogactwa i czerpać zyski z tego imperium bogactwa i w Polsce jest 10 procent takich , którzy posiadają imperium bogactwa a dorobili się w bardzo prosty sposób , aby doprowadzić 90 procent do totalnej biedy i biedoty oraz życia poniżej stanu życia , zostali doprowadzeni do tego, że idą na tory pod Pendolino albo się wieszają w oborze lub stodole , ponieważ te 10 procent doprowadziło do tego, że za grosze wykupywali polskie firmy i fabryki a mnóstwo firm doprowadzali do bankructwa totalnego , likwidator tylko likwidował działające normalne firmy i bardzo dobry pracownik, oddany dla firmy, który znał doskonale firmę i problemy techniczne firmy nagle lądował na bruku za bramą , świetny fachowiec nie wyrabiał i szedł na tory pod Pendolino , czy ktokolwiek zechce obliczyć , ile takich ludzi poszło na tory ? NIE , nawet Siostra Teresa z Kalkuty opowiadała za życia, że jest biedna, po jej śmierci podano do wiadomości, że posiada ogromny majątek a te 10 procent miliarderów w Polsce, którzy się dorobili na krzywdzie Polek i Polaków nie będą żyć wiecznie ! jeżeli tych miliarderów w Polsce było celem aby Polakowi zrobić los , jaki spotkał ludzi w obozach zagłady w Polsce to być może mają satysfakcję, że zdrowo dowalili Kowalskiej i Nowakowi , że te 10 procent się dorobiło na kombinowaniu ale żadne 10 procent miliarderów z Polski i tak tego majątku ukradzionego Polakom nie zabierze do grobu a Twój grób miliarderze tylko zasra pies i zarzyga przybłęda !

Gość gość
W bibli jest wiele przykladow...wystarczy poczytac. Ja odpowiedzialam na temat ....autorce .

Gość gość
00.12 typowo prl-owska logika.. jak ktos ma kase to znaczy,ze jest kombinatorem.

Gość gość
Nie chodzi o bogactwo tylko oto jak je zdobyto;-) no bo jak mozna uczciwie zdobyc fortune? Jedynie na oszustwie kradziezy ,w polsce nieda sie zdobyc fortuny legalnie:-P

Gość gość
Pożyczki na dowód od 100zł do 15.000zł w 30minut Do 6.000zł na 60dni za Darmo, 100% Online na Konto Wypełnij bezpłatny wniosek tu: http://xchwilowki.pl/chwilowki/ Wszystko załatawisz przez internet bez wychodzenia z domu!

Gość gość
3.48 gadasz głupoty. Mój ojciec jest lekarzem, mama ma własną firmę. Nikomu nic nie ukradli, uczciwie zarabiają, ojciec ratuje życie.. Mają pieniądze bo na to zasłużyli. Tak samo mój szwagier który od 18 rż rozwija swoją firmę zaczynał od 0 a teraz ma miliony... Dlaczego ? Bo ciężko pracował, bo miał pomysł,