Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

adopcja przez samotna osobe

Polecane posty

Gość gość

hej, podzielcie sie swoimi opiniami. Jestem osoba samotną z bagazem nie koniecznie milych doswiadczen z facetami. Mam 41 lat. Jestem niezalezna finansowo i w tym momencie tez czasowo. Chyba nie mam juz ochoty na szukanie kolejnego faceta ktory okaze sie osoba nieodpowiedzialna.Ze wzgledu na to ze na wlasne dziecko jest juz za poźno, zreszta kandydata tez nie ma zdecydowalam sie na adopcje. Chcialabym pomoc dziecku w zyciu i kochac je. Tyle sie slyszy o samotnym macierzyństwie, ze jest ciezko i takie tam. Czy uazacie ze to sluszna decyzja a moze inaczej czy podjelibyscie taka decyzje?

Gość gość
Decyzja poważna, jak każda decyzja o dziecku a nawet bardziej, bo dziecko z adopcji zwykle już ma za sobą pewien bagaż złych doświadczeń, a zatem jest "trudniejsze" niż przeciętne dziecko wychowane w rodzinie od urodzenia. Ale jeśli rzeczywiście tego chcesz i czujesz się na siłach (szczególnie emocjonalnie) to warto próbować.

Jak Cie stac na to by samotnie wychowywac to czemu nie. Tylko czy nie bedzie jakichs problemow w zwiazku z tym, ze adoptujesz je sama? No i w jakim wieku to dziecko?

Gość gość
ja nie jestem w zwiazku, jestem sama. Dziecko do 5 rż

Gość gość
Masz 41 lat i jesteś sama, więc w grę wchodzi adopcja raczej starszego dziecka. Co może być łatwiejsze (w grę nie wchodzą już pieluchy, opiekunki do dzieci, nie spanie po nocach), ale też trudniejsze (takie dzieci dużo w życiu przeszły i dużo pamiętają). Ja bym spróbowała, bo nie wyobrażam sobie życia bez dzieci, ale łatwo nie będzie. Jakbym Ci coś miała doradzić - może zacznij od wzięcia dziecka / dzieci jako rodzic zastępczy? Sytuacja nie będzie taka ostateczna, dostaniesz pieniądze na częściowe utrzymanie dziecka, a jeśli nie będzie przeszkód formalnych, możesz potem je adoptować. Minus jest taki, że jeśli dzieci będą miały kontakt ze swoimi rodzicami to będziesz musiała na to pozwalać.

Gość ja_Dyzio
moda jest na surogatki, urodzi za 10 tys. PLN , płacisz i masz , jaki problem ?

Gość gość
gość dziś to jest rozsądna rada. Nie wiem tylko, czy osoby samotne mogą adoptowac czy tez tworzyc rodzine zastepczą Dziecko do 5 lat? Hm, a jak sobie poradzisz, skoro jestes sama? takie dziecko wymaga, przynajmniej na poczatku, bardzo duzej uwagi. Pzreciez nie zostawisz go samego w domu. a w przedszkolu moze sie okazac, ze zupelnie nieprzystosowane.

Gość gość
Zdaje sobie sprawe ze faceci chca miec swoje dzieci, ale w moim wieku faceci raczej maja juz swoje dzieci. Poza tym patrzac jacy faceci teraz chodza po ziemi to ja juz nie chce sie pakowac w zwiazek. Jest mi dobrze samej, jestem szczesliwa i niezalezna, a milosc ktora mam w sobie wole dac dziecku niz kolejnemu dupkowi ktory to tylko wykorzysta....a jak sie pojawi jakim cudem odpowiedzialny facet to zaakceptuje tez to ze mam swoje dziecko

Gość gość
19.39 - jestem niezalezna czasowo, moge spedzac z dzieckiem caly czas

Gość gość
Weź mnie do adopcji mam prawie 60tke w pieluchy niesram czasem cie posune za dobre wychowywanie ,niemarudze przy jedzeniu lubie banany i czerwone wino ,z ryp makrele:-P :-D

Gość gość
Noblessa....sama widzisz.. w tym temacie wypowiedzialo sie 2 facetów...stad moja decyzja o adopcji....poziom facetów wolnych to mniej niż 0

Gość ja_Dyzio
kobieto - autorko, sama wiesz jak było z facetami, wiesz jak jest ! każdy na tym forum zdaje sobie sprawę z tego, że dla kobiety w wieku 40 lat, zaciążenie i urodzenie dziecka jest sprawą cholernie ryzykowną i chodzi o tak zwany zegar biologiczny u kobiet , zapewne każdy przyzwoity facet na tym forum życzy Tobie wszystkiego najlepszego ale każdy facet sobie zdaje sprawę z tego, że istnieje ogromne ryzyko abyś zaciążyła, zwyczajnie jest za późno, zatem, zrób to co planujesz i będzie dobrze, polecam pomysł z surogatką ale do wieku 32 lata, chyba rozumiesz co mam na myśli i bardzo serdecznie pozdrawiam, nie osądzaj mnie ŹLE !

Gość gość
Dziękuję Dyzio, że się mądrze zrehabilitowałeś ;).