Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Egzamin Higienistka Stomatologiczna czerwiec 2018

Polecane posty

Gość gość
Kochane a może piszcie na facebooka HS 2016 obrazek z ząbkeiem i szczoteczką.

Gość gość
Nie mam facebooka :(

Gość gośćxcc
A da sie zrobić konferencje na email z wieloma ludźmi jednocześnie? Hm...

Gość gość
A mogłabym prosić Ciebie żebyś sprawdziła czy ta kolejność przygotowania się do zabiegu którą opisałam wyżej jest poprawna? Dziękuję :)

Gość gośćxcc
A wy nie macie żadnych egzaminów próbnych praktycznych?

Gość gość
Czyli jak skończę zabieg, środki ochrony pacjenta wyrzuce do czerwonego worka, narzędzia duże do wanienki i małe do małego pojemnika to wtedy wyrzucam rękawice, myje susze dezynfekuje ręce nakładam nowe rękawice i dopiero dezynfekuje blat roboczy, końcówki robocze np kątnice, pojemniki z lekami i materiały?

Gość gośćxcc
Dokładnie tak :)

Gość gość
To jeszcze raz dla o uporządkowania kolejności proszę o pomoc Twoją : po zabiegu jako operator wyrzucam rękawice, myje ręce susze dezynfekuje nakładam nowe rękawice (bo teraz jestem znowu asystą), wyrzucam środki ochrony pacjenta do czerwonego worka, narzędzia duże ssak i końcówkę dmuchawki do wanienki i małe narzędzia do małego pojemnika, końcówki robocze przecieram płynem do dezynfekcji, wodą destylowaną, oliwie, jeszcze raz dezynfekuje, pakietuje, przecieram blat na którym wykonywałam zabieg, dezynfekuje materiały i leki, odkładam na ten zdezynfekowany uprzednio już blat zabiegowy, na końcu dezynfekuje asystor uchwyty asystora, i zostaje mi na blacie tylko model?

Gość gość
Hej. Zawsze zaczynamy sprzatanie od najmniej skazonych rzeczy.. czyli:papiery pakiety do niebieskiego worka, odnosisz na tacy leki poznuej ze splowaczki do czerwonego i narzedzia do wanienki, dezynfekujesz asystor unit i spluwaczke(na stoliku oczywiscie

Gość gość
To informujmy sie nawzajem to nam ulatwi...

Gość gość
To Warszawa prakrtczny ma juz 20.06???

Gość gość
Wychodzi na to ze tak!

Gość gość
Dziewczyny u nas nigdy nie zakladamy przylbicy i maseczki do szykowania do zabiegu. Przeciez to jest nie skazone, czyste. Zostajecie w maseczce i przylbicy po zabiegu do sprzatania.

Gość gość
A probny kazda szkola indywidualnie sobie uklada egzamin czy tez od gornie jest powiedziane dla wszystkich to samo???

Gość gość
Probny to od szkoly zalezy...

Gość gość
Czy to co jest wyżej napisane ta procedura postępowania podczas egzaminu (to co jest napisane jako ostatni post) jest dobrze??

Gość gośćxcc
Tak jest dobrze. Tylko musisz jeszcze umyć ręce/zmienić rękawiczki przed dezynfekcją asystora i blatu

Gość gośćxcc
U mnie na zajęciach zawsze zakładamy maseczke i oczywiście nowe rękawiczki podczas brania materiałów do zabiegu. Aczkolwiek myśle że błędem nie będzie jak nie założycie tej maseczki :>

Gość gość
Czyli jak skończę zabieg jako operator wyrzucam rękawice myje ręce susze dezynfekuje, nakładam nowe rękawice, sprzątam narzędzia małe i duże, wyrzucam środki ochrony pacjenta do czerwonego worka, końcówki robocze dezynfekuje przemywam wodą destylowaną oliwie pakietuje znowu wyrzucam rękawice, myje susze dezynfekuje, nakładam nowe rękawice i dopiero wtedy dezynfekuje pojemniki z lekami i materiały i blat roboczy a na końcu samym asystor i zostawiam na nim model tylko? Po prostu myli mi się ciągle kolejność mycia rąk i zmiany rękawic :(:(

Gość gość
Konczysz zabieg. Rozbierasz pacjenta pozniej sciagasz rekawiczki do spkuwaczki. Zostaje przylbica i maseczka,Myjesz i dezynf. rece, nakladasz rekawiczki sprzatasz:papiery pakiety do niebieskiego odnosisz leki(np. Pasty polerskie, wytrawiacz, lak itp.-zalezy jaki robisz zabieg) nastepnie narzedzia do plynu, koncowki do malego pojemniczka,okulary pacjenta gdzies tam obok narzedzi,pozniej ze splowaczki do czerwonego i zrzucasz rekawiczki do czerwonego od razu. Myjesz rece dezynf.+rekawiczki. Dezynfekujesz asystor ,unit i splowaczke pamietaj ze na papier psiukasz plyn i dopiero wycierasz(obficie tego plynu do dezynf.)no i pozniej zostaje tylko mycie narzedzi okularow i przylbicy, pakietowanie i koniec. Tylko nie wiem dokladnie czy do pakietowania trzeba zmienic rekawiczki. Ale jak to mowi nasza higienistka ze lepiej dwa razy wiecej zmienic niz o raz za malo

Gość gość
Goscc jestes obeznana super ! Jakie województwo? :-) u nas każą myc od poczatku metoda ręce. Nie wiem po co w sumie. Marta sory raz sie podpisuje raz nie.

Gość gość
U nas jest calkiem inaczej po zabiegu narzedzia do wanienki serweta i sr ochrony do koszy. Wszytsko co do wyrzucenia. Doliero idziemy myc rece zmieniamy rekawiczki. I dezynfekujemy katnice ukladamy owinieta na asystorze. Dezynfekujemy blat i okulary. Sciagamy relawiczki myjemy rece i koniec. Marta

Gość gość
Jak sie uczycie do testow? Czytacie Janczuka czy przerabiacie testy z ubieglych lat???

Gość gość
W Gdańsku egzaminy mamy 28,29 czerwca. Aktualnie przerabiamy testy i przypominamy sobie zabiegi i tematy z których mamy największe problemy

Gość MagdalenaHigienistka
Warszawa 28.06

Gość gość
Ma ktoś praktyczny 20.06 ????

Ja mam egzamin 25.06 i na pewno podzielę się tym co mnie spotkało;-) liczę iż któraś z was ma wcześniej i mi podpowie czego się spodziewać!

Gość gość
Dziewczynki które z Was zaczynają praktykę 20.06?

Gość gośćgdansk
cała polska ma ten sam egzamin praktyczny?

Gość gość
Tak ten sam.