Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Egzamin Higienistka Stomatologiczna czerwiec 2018

Polecane posty

Gość gość
Powodzenia jutro, ja mam egzamin 27 o 8.00 na pewno się podzielę info. Nastawiam się na kamień. I będę wdzięczna za info co było.

Gość gość
pakowanie narzędzi??? przed zabiegiem???? o co chodzi???? nie ma rzeczy do tego aby można było przyszykować narzędzia do sterylizacji.... nie ma rękawów czy takich gotowych torebek papierowo foliowych, nie ma pasków, nie ma zgrzewarki, nie ma sprayu do oliwienia końcówek. Więc tego nie będzie. Robisz zabieg... sprzątasz: narzędzia do wanienki, kątnicę zawijasz w chusteczkę... reszta do czerwonego worka lub do twardościennego pojemnika i tyle.

Gość gość
kątnicę zawijasz w chusteczkę ??? kto was takich głupot uczy ?

Gość gośćxcc
Kątnice w chusteczke zawijać? Serio? Chusteczką do dezynfekcji tylko przecieramy...

Gość gość
jak nie ma gazików to w chusteczkę.... jak są gaziki to gazik. ja też tutaj czytam głupoty.... ale widzę co szkoła to obyczaj. Izolacja zębów od dostępu śliny przy skalingu???? realy??? przecież skaler pracuje z użyciem wody więc i tak tam będzie mokro.... dezynfekcja powierzchni.... przekładnie rzeczy na asystor i z powrotem..... u nas w szkole jest to niedopuszczalne. Do dezynfekcji powierzchni zakładacie przyłbicę, a u nas się tego nie robi. Zakłada się ją do rozrobienia płynów i do zabiegów, które tego wymagają. Odnosicie rzeczy po zabiegu??? U nas kategorycznie jest to zabronione. Wszystko ma pozostać na stanowisku pracy. A dziewczyny zdają na 100% 95% 90%.

Gość gość
a czytałaś klucz skalingu kiedykolwiek tam jest gazik który izoluje od dostępu śliny

Gość gość
zaraz powiedzą że nie gazik a wałeczek :) poprawiam sie

Gość gość
wałeczek

Gość gość
nic się nie zawija tylko przeciera dezynfekując chusteczką nasączoną płynem dezynfekcyjnym to tak samo owijacie stół dezynfekując go ?

Gość dolnoślaskie
Lekarz też używa do zabiegów przyłbicy maseczki ewentualnie okularów i uważasz że lekarzy też źle wyedukowali ? My robimy w szkole zabiegi na pacjentach i jak ktoś wie jak to wygląda w praktyce to to rozumie :) pozdrawiam i życze powodzenia na jutrzejszym egzaminie :) zdajcie na te 90 95 i 100 %

Gość gość
ale ja przecież napisałam, że do zabiegu się zakłada przyłbicę/okulary... czytaj ze zrozumieniem... a nie sobie dopowiadasz. Chodziło mi o to że3 któraś tutaj pisała że do dezynfekcji blatu używają przyłbicy. Tak czytałam....To ciekawe jak teraz dasz wałeczki do skalingu jak ich nie ma w wytycznych :D no chyba, że szkoła robi samowolkę i kładą coś od siebie. U nas na stole jest tylko to co przesyła oke. Co do zawijania kątnicy - wystarczy poczytać wytyczne co jest oceniane, było tak: -kątnica leży na stoliku (nie asystor) zdezynfekowana i zawinięta w chusteczkę/gazik nie chce mi się teraz tego szukać.... powodzenia!

Gość gość
Proszę zdanie wyciągnięte z mojego postu: "Zakłada się ją do rozrobienia płynów i do zabiegów, które tego wymagają." - wyraźnie napisałam, że przyłbicę zakładamy. Więc o co come one????

Gość gość
Powodzenia jutro. ! Trzymam kciuki za was :-)

Gość gość
Wiecie cos morze o tescie???

Gość gość
tak :D jest jutro o 14.00 :P trzeba być o 13.20 :D a tak serio to nie ma przecieków z testu.... gdyby takowy był to nie został by uznany ;/

Gość gość
ja mysle ze wyciski sa dla asystentki stomatologicznej a skaling dla higienistek

Gość gość
Hej czy pisze moze ktoś egzamin teoretyczny dzisiaj wcześniej niż o 12.00 ?

Gość gość
Wszystkie województwa pisza o 14.

Gość gość
dziewczyny ajak to jest z obliczaniem puw i puwp? np przy dwóch osobach?

Gość gość
Jeżeli badamy dwie osoby to dzielimy przez 2

Gość gość
ale np puw= p7+u3+w8 = 18:2? a puwp?

Gość gość
No to wtedy powierzchnie liczysz. Jaki ubytek ile ma powierzchni

Gość gość2 gdansk
Cześć , Ma być skaling . Czy może ktoś opisać przebieg zabiegu krok po kroku ,co przygotowac do zabiegu ,pod jakim kątem skaler i wg wg . Pozdrawiam

Gość gość
sprawdzałam na stronie OKE terminy egzaminu praktycznego... i odbywają się one od 25 czerwca do 1 lipca (są to terminy dla całej Polski) . Więc ktoś kto pisać, że ma 20 czerwca nieźle ściemniał. https://cke.gov.pl/images/_KOMUNIKATY/20170901%20Harmonogram%20egzamin%c3%b3w%20w%202018%20r.%20EGZ%20ZAW%20pub.pdf tu macie link nasz zawód to Z.14 szukajcie w tabelce

Gość gość
Puwp najpierw liczysz puwp1 osoby , później liczysz puwp 2 osoby a na końcu dodajesz wartości puwp1 osoby i puwp2 osoby i dzielisz przez 2 (przez ilość osób)

Gość gość
POWODZENIA wszystkim zdającym ;) ściągi porobione? ;)

Gość gość
O której godzinie piszecie test?

Gość gość
Kto pisze wczesniej jak 13.00 dajcie znac co bylo

Gość gośćgdansk
wszyscy piszą o 14:00

Gość gośćxcc
Połamania długopisów! :p Oby było mało ortodoncji ;x