Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Egzamin Higienistka Stomatologiczna czerwiec 2018

Polecane posty

Gość Gość96
Dziewczyny na 70% ma być skaling ultradzwiekami,wycisków nie będzie,faktycznie jest podana łopatka,miska i łyżki Ale nie ma masy. Kiretami podobniez ciężko zeskropać gips i było zbyt dużo odwołań co do tego rodzaju zabiegu,więc pozostaje nam tylko skaling ultradzwiekami

Gość Gość96
W wytycznych są podane skrobaczki i lemiesz Z kiret

Gość gość
A jak zrobimy skaling ultradzwiekowy? Jak nie ma wody? Nie ma dzwieku i rekojesci do skalera

Gość gość
Jest podana masa I jest podana szczoteczka manualna czyli bedzie do pokazania metoda szczotkowania

Gość gość
Mi ta masa nie pasuje.... Bo skoro skaler i kirety to po co wycisk?. A teraz pytanie dziewczy, jezeli zabieg skalingu to jaka metoda szczotkowania zalecana jest po zabiegu? Miekka szczoteczka ?

Gość gość
Zawsze dają coś dla zmyłki , widocznie w tym roku akurat zmyłka jest masa wyciskowa.

Gość Gość96
Skaling pokazujesz punkt przyłożenia do zęba i punkt podparcia,masy nie ma bo nie ma w wytycznych.

Gość Gość96
Ja podejrzewam tak: będzie skaling ultradźwiękowy,do pokazania będzie metodą szczotkowanie bo jest w wytycznych szczoteczka manualna. Kirety są dla zmyłki i łyżki wyciskowe

Gość gość
a macie jakiś fajny filmik gdzie jest pokazane jak ułożyć skaler (końcówkę skalera) do zęba i jak podeprzeć rękę?? u nas w przeciekach podali tak: skaler itylko 2 kocówki do skalera (trójkątną i łopatkę) oraz sierp łyżka wyciskowa, brak masy, szczoteczka, nitka więc ta łyżka to chyba zmyłka... obstawiam metodę szczotkowania plus nitkowanie.... albo wymiennie czyli pokazać metodę szczotkowania lub nitkowanie

Gość gość
Dlaczego myslicie ze nie bedzie recznego skalingu

Gość gość
Nie wolno higienistom robić kiretażu więc moim zdaniem odpada

Gość gość
Dziewczyny w wytycznych są rękojeści do skalera??

Gość gość
Dziewczyny! Trójkątny tip do skalera to jakie powierzchnie?? Nie mogę tego w jańczuku znaleźć :(

Gość gość
Łopatka jest do pow. Żujacej i jezykowej pow. Siekaczy. A taka ostra trójkątna do przestrzeni międzyzebowych naddzias. Powiedzcie mi prosze jaka metode szczotkowania zalecic po zabiegu skalingu.

Gość gość
Dziewczyny dajcie znać po egzaminie co było :)

Gość Gość96
Nitkowanie jest po zrobieniu zabiegu na sam koniec,metoda szczotkowania będzie do pokazania zależy jaki pacjent czy z zapaleniem dziąseł,perio itd.

Gość gość
Ale łopatka też jest do powierzchni językowej siekaczy w szczece czy tylko w zuchwie? Wydaje mi się że w zadaniu może być wskazana metoda o ile będzie, np w zaleceniach od lekarza, proszę przeprowadzić instruktaż higieny metodą.....

Gość gość
Roll,zalecana osobom z chorobami przyzębia. Na pewno miękka szczoteczka

Gość gość72
No proszę znów tyle nowych wiadomości :( i to jakich....Robiłyście kiedyś skaling ręczny w szkole, obojętnie czy kireta czy sierpem??? Dla mnie to tylko teoria, nawet nie widziałam żeby lekarz to robił. Kiretaż otwarty to owszem ale nie naddziąsłowy. Cofamy się do średniowiecza czy co?!!!1

Gość gość
No ok roll do choroby przyzębia zgadzam się ale jaką metodę dasz inną? Bassa? Chartersa też jest do chorego przyzębia, fones nie dasz bo to dla dzieci, stillmanna do odslonietych szyjek a jeśli będzie skaling, załóżmy, to przecież może do nas trafić pacjent z chorym przyzębiem z powodu kamienia, stan przewlekły, to jaką inną metodę byś dała? :)

Gość Gość96
Dziewczyny metoda będzie podana w zadaniu do pokazania,albo jasno będzie napisane z czym pacjent się zgłasza

Gość gość
Miejmy nadzieje ze bedzie pisac metoda... Bo inaczej na bym skupiala sie na roll. Lub Bassa zmodyfikowana. Może jedna grupa bedzie miec kaling reczny a druga skaling ultradzwiekowy..

Gość gość
W szkole miałyśmy skaling ręczny jak i ultradźwiękowy,jestem w szoku ,że ktokolwiek nie widział lub nie robił tego zabiegu będąc w szkole dla higienistek. Po skalingu zalecana jest miękka szczoteczka i metoda roll ,nitkowanie przestrzeni między zębowych itp.

Gość gość
To wkoncu jest w wytycznych masa czy nie???

Gość gość
Laski! Tip łopatka jest też do powierzchni podniebiennej siekaczy górnych? Czy tylko do żujących i językowych powierzchni siekaczy

Gość gość
do podniebiennych chyba też. To nic dziwnego ze ktos nierobil skalingu w szkole. U nas nigdy nie było lapisu. Ani wycisku.

Gość gość
Dziewczyny jak układać końcówke skalera na powierzchni stycznej? Tak żeby na tej powierzchni była krawędź tnąca czyli bok, czy tak żeby ułożyć na niej samą końcówkę tipa w kształcie trójkąta? Czyli ten czubek tipa jakby i wtedy ruch od dziąsła do korony

Gość gość72
W sumie nie dziwię się, że ktoś jest w szoku że nie robiliśmy skaling sierpem bo ja też jestem :( Zakładałam , że skoro nie uczą to znaczy że nie będą wymagać na egzaminie a Ja potem dokształcę się na kursie. U nas była duży naciski na ultradźwiękowy który ćwiczyłyśmy bardzo dokładnie. No nic trzeba nadrobić zaległości i już. Dziękuję Wam za wszystkie informacje !

Gość gość
Kochane poczekajmy do praktycznego. A narazie cwiczmy testy. I podzielcie sie wrazeniami. Pozdrawiam Marta

Gość gość
Jestem załamana tym skalingiem, u mnie w szkole nie ma nawet rękojeści i końcówek do naddźwiękowego a co dopiero do ręcznego.. to samo z masami tylko czysta teoria. Mam na dzieje że może na youtube są jakieś filmiki