Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak wychowac dziecko zeby wyroslo na wrazliwego i dobrego czlowieka?co dzialac?

Polecane posty

Gość gość

Czy znacie cos co naprawdę działa lub za działało u waszych znajomych lub w rodzinie? Czego nie wolno robic a co sie powinno? Jak wychowac dobrego czlowieka?

Gość gość
Po co chcesz skrzywdzic dziecko? Chcesz zeby bylo popychadlem w przyszlosci przez swoja wrazliwosc?

Gość gość
kup sobie podręcznik jak wychować dziecko. swiadome rodzicielstwo to sztuka. nie jest dobrze być zbyt wrażliwym to chyba sama wiesz. pooglądaj yt mateusza grzeskowiaka chyba o ile dobrze pamietam dużo gada ale przekazuje cenne info

Gość gość
Wrażliwość jest zła Lepiej by dziecko bylo cwane i wyrachowane.do celu po trupach bo to sie oplaca.

Gość gość
Żyć w prawdzie, być sobą. Bez napinki, fałsz najgorszy. A jak ciebie wychowywali rodzice? Bo mnie niechcący, tzn nie przejmowali się mną w ogóle, miałam wszelką swobodę i git.

Gość gość
Dużo czasu spędzić z dzieckiem i staraj się tak trzymać. Wysłuchaj go i pokaż mu że można pokazać swoje emocje. Traktuj go równo ale też wstaw granice. Rozmawiaj z nim normalnie i unikaj "nienormalny jesteś, niedobry, itd". Motywacja jest ważna a nie niskie samooceny.

Gość gość
Ja jestem wrazliwą i dobrą osobą,empatyczną i całe życie każdy mi wchodzi na glowę,wiem bo sobie pozwalam powiecie,ale tak zostałam wychowana,inni na pierwszym miejscu a ja na szarym końcu

Gość gość
Bycie wrazliwą, dobrą i empatyczną osobą w stadzie qrew i s******nów to kiepski pomysł na życie. Ale chyba i tak lepszy niż bycie qrwą albo s******nem. Chyba....

Gość gość
Dobrze jest być wrażliwa osoba szanująca drugiego człowieka. Moj mąż w ogóle nie ma empatii. Cała rodzina nie ma. Mamy 19 m dziecka i jak on gdzieś idzie to od razu mąż krzyczy bo tak robią do dziś jego rodzice. Jak coś robi to jest złym dzieckiem bo on też był. Jak placze to "przestań płakać, co ty nienormalny jesteś? Dosyć tego" nie ma empatii, nie jest wrażliwy. A ja znowu jestem bardzo wrażliwa i tylko słyszę że tak go wychowali i jaki on z******ty i zadowolony. Ja jestem przewrazliwiona nie wiem co to są żarty i w ogóle... Chore. I nie da się mu powiedzieć że to jego zachowanie jest nienormalne a zachowanie dziecka jest jak najbardziej normalne

Gość gość
Dawaj dobre przyklady ( swoje , znajomych , rodziny, obcych ludzi) i pokazuj, dlaczego dobry czlowiek jest wartosciowy. Pytaj, kogo dziecko lubi i dlaczego.Opowiadaj, jak wazne jest to w zyciu rodzinnym, jak dobrze miec przyjaciol no i spokojne sumienie.I o tym,ze przyemnie jest zrobic komus cos dobrego, niespodzianke, patrzec, jak ktos sie z tego cieszy. Stara prawda, że dawanie daje wiecej radosci, niz branie. Pluja tu niektorzy na takich - i co? wybieracie na wspolmałzonka kogos nie dobrego, nie wrazliwego? Przyjaznicie sie z egoistami? No to powodzenia.

Gość gość
Wydaje mi się, że trzeba dużo z dzieckiem spędzać czasu. Nie puszczać samopas, żeby tylko biegało i rozrabiało, a my żebyśmy mieli święty spokój tylko na serio spędzać czas, rozmawiać z dzieckiem, interesować się jego zachowaniem, jego problemami nie tylko dużymi ale też małymi bo z nim można wyczytać dobrze na ile dziecko jest wrażliwe i czy w ogóle jest, obserwować i jak się widzi zachowania sprzeczne z wrażliwością to właśnie rozmawiać, dyskutować w jego dziecięcym rozumowaniu. Wydaje mi się, że też dużo wnosi we wrażliwość czytanie dziecku książek wieczorami, taki codzienny rytuał przed zaśnięciem gdy dziecko jest już w piżamie, ale też nie czytać, przypadkowych książeczek, bo pewna ich część może być mało treściwa ale takich książek, które czegoś tam uczą dziecko, pewnych określonych zachowań. Podaje przykładowe pozycję nowe i stare "Wysypisko książek", "Szary domek", "Dzieci z Bullerbyn"

Gość gość
Empatia jest podstawą człowieczeństwa. Widzę, że niektórzy wypowiadający się tutaj mają mylne pojęcie o empatii. Pytasz jak wychować dobrego człowieka? Postaw nieprzekraczalne granice, daj swobodę w poszukieabiu o określeniu siebie, akceptuj , wspieraj i rozmawiaj. I przede wszystkim: bądź szczera. Zawsze.

Gość gość
"Wrażliwość jest zła Lepiej by dziecko bylo cwane i wyrachowane.do celu po trupach bo to sie oplaca. " Twoja postawa masowo stosowana wzmacnia prawo dżungli zamiast je osłabiać. Czyli sami sobie kręcicie bat na którym cierpią wasze dzieci, wnuki i cała ludzkość. Należy się też zastanowić nad takimi rzeczami jak równowaga w przyrodzie, ponieważ nie każde dziecko jest sens wielce uczyć wrażliwości, bo jeżeli np. urodziło się ono już z wyolbrzymioną wrażliwością na wszystko, wszystkiego się boi i to ma wpływ na relacje z rówieśnikami to raczej mu będzie szkodziło wzmacnianie cech które i tak są w nim przesadnie silne. To są rzadsze przypadki w przyrodzie, ale są. Natomiast dziecko które ze wszystkim za bardzo do przodu, najpierw robi a potem myśli i może być to szkodliwe i dla niego i dla innych (takich jest większość) to jak najbardziej trzeba uczyć wrażliwości bo takie dzieci często w ogóle nie myślą nad tym co robią, a powinny.

Gość gość
16:38 jak mogłaś z kimś takim założyć rodzine? Przy takim zj***e wyrośnie tylko znerwicowane i zastraszone dziecko, a w przyszłości spaczony dorosły:O weź mu w ryj czymś ciężkim przywal albo odejdź od niego, bo same zachodzicie w ciąże z takimi z***ami, a potem płacz.

Gość gość
Dobrze, żeby dziecko wychowywało.sieJa ze zwierzeciem np psem, którym trzeba sie opiekowac. Jednak zgadzam się z niektórymi, że wrażliwość nie jest dobra, będzie mu ciężko w życiu z takim charakterem. Ja np bardzo bym chciała wiedzieć jak wychować dziecko mega pewnie sobie i nie przejmujące się ludzmi.

Gość gość
mój też taki jest nie przytuli syna nie pochwali i tylko że nie becz , fajtłapa i musisz przejąć interesy po ojcu a co z ciebie wyrośnie jakiś mięczak i nieudacznik :-( Tak , ze nie sądzę że lepiej wychowywać s********a który po trupach dąży do celu , mam 38 lat syn wchodzi w dojrzałość i chyba zostaniemy sami , dobrze że mam kawalerkę własną b nie chce nic od mojego M tylko spokoju mam dość tego darcia ryja za moje , moje konto tylko kasa się liczy :-o i już 18 lat w tym syfie siedzę ech

Gość gość
Mow o rodzinie, o jej historii, a dziadkach, o tym, kim byli za mlodu. Niech poznaje jak najwiecej ludzi, tlumacz, dlaczego zaqchowuja sie tak, a nie inaczej, z czego to wynika, jakie sa tego skutki. Zainteresuj dziecko zwierzetami, opowiadaj mu o nich, pokazuj. No i sama dawaj dobry przykład.