Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy w takiej sytuacji nie mogę mieć z nim dzieci ?

Polecane posty

Gość gość

Chodzi o taką głupią sprawę, ja mam grupę krwi rh- a mój facet rh+ a ta sytuacja oznacza konflikt serologiczny.

Gość gość
Nie, oznacza ryzyko wystąpienia konfliktu.

Gość gość
Mozesz. Ale pewno bedziesz miala ciezka ciążę.

Gość gość
nieprawda, mąz ma arh+, a ja arh- i nie było żadnych problemów z ciążami, a były 2.

Gość gość
12:09 Jak bardzo ?

Gość gość
Co??? Może wystąpić konflikt ale nie musi. Ja a- mąż b+. 2 ciąże poczęte w 1 staraniach. Przeciwciał nigdy nie wykryto i wszystko Oki.

Gość gość
12:20 Czyli to kwestia ptzypadku ? Nie mozna temu zapobiec jakimis metodami ?

Gość gość
Można, coś tam się robi w czasie ciąży przed porodem. Nie pamiętam, bo mnie sprawa nie dotyczyła.

Gość gość
bada się przeciwciała a po porodzie musza zostać podane tobie immunoglobuliny

Gość gość
W XXI wieku konflikt jest niemalże nie możliwy. Nie dotyczy to pierwszej ciąży a kobieta po pierwszym porodzie dostaje zastrzyk. Robione są badania krwi. W niektórych przypadkach w kolejnej ciąży kobieta dostaje zastrzyk przed 30 tc.

Gość gość
Ja -0 moj 0+ konflikt? Dwa poronienia samanie wiem.

Gość gość
Ja -0 moj 0+ konflikt? Dwa poronienia samanie wiem.

Gość gość
Nie ma żadnego niebezpieczeństwa. W ciąży profilaktycznie bada się poziom przeciwciał. Po porodzie dziecko ma badaną krew, jeżeli okazuje się, że ma Rh po ojcu czyli +, matka dostaje immaglobulinę, która neutralizuje wytworzone przeciwciała, aby w 2 ciąży nie było kłopotów.

Gość gość
Immunoglobulina w ciąży jest juz refundowana. Ja Rh-, mąż Rh+. Urodziłam dziecko z Rh+. W ciąży oczywiście nie było przeciwciał, po porodzie i oznaczeniu Rh dziecka dostałam immunoglobuline. W ciąży nie przyjęłam bo szkoda mi było kasy, a ryzyko wystapienia konfliktu bylo skrajnie niskie w pierwszej ciąży. Teraz jestem w drugiej ciąży. Przeciwcial jak dotad nie stwierdzono. Od niedawna zastrzyk w ciąży (podawany 28-30 tydzien) jest refundowany. Mam już skierowanie, zrobią mi od ręki. Jeśli dziecko urodzi się z Rh+ po ojcu to znów dostanę ten zastrzyk po porodzie żeby chronić kolejna, trzecia ciążę. Ktoś już napisał że konflikt serologiczny to w tych czasach skrajnie rzadkie zdarzenie. Ciąże kobiet z Rh- z mężczyzną z Rh+ to ciąże takie same jak inne, nie mniej i nie bardziej problematyczne. Jedyna różnica to oznaczanie przeciwciał we krwi, czyli o 1 badanie więcej co jakiś czas no i ten zastrzyk w trakcie ciąży i/lub po porodzie jeśli dziecko odziedziczyło Rg+ po ojcu. A sytuacja w której matka ma Rh-, a ojciec Rh+ nazywa się "niezgodność grup krwi", a nie konflikt serologicznym, nie demonizuj. Konflikt to stan patologiczny, bardzo niebezpieczny, choroba ale też skrajnie rzadka sytuacja.