Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mężatka z rodziną

Chrzestny na komunie bliźniaków...

Polecane posty

Gość Mężatka z rodziną

Witam, W maju wybieramy się z mężem na komunie do jego chrześnicy. W związku z tym mam kilka wątpliwości: 1. Komu i jak mam zadecydować kartkę na komunię. Obu dziewczynką od chrzestnyego, jednej tych 2 sióstr od chrzestnyego, a drugiej tylko czekoladki, każdej osobno? 2. Jaką kwotę wypada włożyłć w kopertę w tym przypadku? Na śląsku, skąd pochodzę chrzestni dają ok. 1000 zł lub prezenty od tej kwoty wzwyż. Myślałam o 1200-1400 w jednej kopercie, ale dla obu sióstr. Dodam, że to dzieci bardzo dalekiej kuzynki i ona też jest chrzestna u jednego naszego dziecka. Proszę o szczere komentarze, bez hejtu ;)

Gość Mężatka z rodziną
Przepraszam za błędy- słownik automatyczny

Gość Mężatka z rodziną
Dodam, że to komunia 2 blizniaczek

Gość gość
Jestem z Wielkopolski i 4 lata temu na ślub od chrzestnej dostałam 1000 zł i mi się wydawało dużo:)

Gość gość
Ja bym dała dwie osobne kartki, bo jednak jesteś chrzestną tylko jednej dziewczynki i tam wkładasz pieniądze, a drugiej pamiątkę i jakiś drobiazg typu czekolada. Druga dostanie prezenty od swoich chrzestnych

Gość gość
Ja osobiscie bym to rozgraniczyla. W sensie chrzesniaczce kupic prezent lub dac kase w zaleznosci ile chcecie wydac. Drugiej dziewczynce osobna kartka i mniejszy prezent. Np jesli chrzesniaczce chcecie dac 1000 zl to drugiej dziewczynce np 200-300 zl. My mamy komunie chrzesnuaczki i dajemy 500 zl -daleka rodzina. Brak kontaktu mimo ze my zabiefamy. Im nie pasuje a nie iddzwanuaha zeby podac inny termin. Nie jestesmy zzyci z tym dzieckiem. Mamy tez drugakomunie siostrzenicy zbieramy sue z bratem po 250 zl na telefon. Wszystko zalezy od zasobnosci Waszego portfela. W tamtym roku na komunie sioatrzrnca kupilismy telefin za 450 zl. W tym roku z kasa krucho to i prezent skromniejszy.

Gość gość
Jak chcesz wydac np 1200 to ja bym zrobila tak ze osobno w koperte dla chrzesnicy 1000 zl a dla drugiej 200 zl. Razem bym nie wkladala bo jednak chrzesniaczka bylaby w tym przypadku pokrzywdzona. Druga dziewczynka pewnie dostanie osobny prezent od swoich chrzestnych a nie wspolny razem z siostra.

Gość gość
To jest Komunia 2! Dzieci z czego jestes chrzestna 1 dziecka- należałoby rozgraniczyć prezenty! Chrześnicy wypada dać więcej.

Gość gość
Ja mam brata bliźniaka i podczas naszej komunii nasi chrzestni zostali poproszeni przez moja mamę aby dali nam skormniejsze ale równe prezenty czyli jak ktoś chciał dac np 600 zl chrzesniakowi to dal nam obu po 300 zl. Dzięki temu nie było problemów ze ktos ma biedniejszych chrzestnych.

Gość OTVARTA
Hej, z pewnością jako młode mamy szukacie oszczędności. OTVARTA, nowy operator na rynku telefonicznym oferuje abonamenty już od 7,99 zł miesięcznie. Sprawdźcie naszą stronę!

Gość Mężatka z rodziną
Dziękuję za podpowiedzi i rady. Dzięki Wam mam teraz trochę jaśniejsze spojrzenie na sprawę :)

Gość gość
Witam, mam ten sam problem co autorka postu, z tym, że w moim przypadku zostałam zaproszona na komunie tylko przez moją chrzesnice, jej siostra nie zaprosiła mnie na komunie, czy w tym przypadku muszę przygotować prezenty dla obu blizniaczek, czy wystarczy prezent dla jednej z sióstr a dla drugiej jakiś drobny upominek ????

Gość gość
12.39. Dla swojej chrzestniaczki to co masz tam w planach, kasa w kopercie i/lub prezent, czekoladki, kartka.z zyczeniami, dla.drugiej poniewaz nawet cie nie zaprosila, to tylko kartka z życzeniami i czekoladki.