Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zatrudnienie w ciazy

Polecane posty

Gość gość

Witam. Jestem osobą bezrobotna . Ostatnia umowę o pracę zakonczylam w grudniu. Potem zarejestrowałem się jako bezrobotna w celu odebrania zasiłku który mi przysługiwał. Jestem na początku ciąży ok 4 tygodnia i chciałabym się zatrudnić by po 1-2 miesiącach przejść na L4. Czy jest to możliwe i czy może zatrudnić mnie osoba która prowadzi działalność 150 km od miejsca mojego zamieszkania?

Gość Mama 2 plus 2
Jest to możliwe ale radziłabym 2 rzeczy. Po pierwsze pracować dłużej, ze 4 msc i po 2 faktycznie pracować czyli codziennie jeździć do tej firmy, coś robić, pokazywac się, podpisywać na czymś.

A ja uwazam, ze Twoj pomysl jest bez sensu. Musisz przepracowac minumim 3 miesiace. Jesli pracodawca w tym czasie dowie sie, ze jestes w ciazy to moze Cie zwolnic w kazdej chwili, od razu. No chyba, ze jakis znajomy chce Ci zrobic przysluge i dlatego Cie zatrudni a fizycznie i tak Cie nikt tam nigdy nie zobaczy. Wg mnie to nie fer. Ja ciezko pracowalam na swoje L4 i urlop macierzynski, ale Ty kombinuj. Uda sie albo nie.

Gość gość
Możliwe ale ZUS przyjdzie na kontrolę jak nic.

Gość gość
Tak, na bank będzie kontrola ZUS, bo wezmą to za próbę wyłudzenia zasiłku, sprawdzanie papierów, czy faktycznie pracowałaś itp.

Gość gość
Madoro - to przepis o możności zwalniania kobiet w ciąży juz wszedł w zycie? Tez sie podepnę pod zdanie, ze zaraz bedzie kontrola z ZUS, a ta odległość 150 km to juz w ogole strzał w kolano:-/

Gość gość
Jesli przepracujesz 6 miesiecy i oplacisz skladki to nie powinno byc problemu. Chociaz i tak bedzie kontrola z zusu. Ale te 150 km to przegiecie i na pewno nie przejdzie.

Z tego co sie orientuje pracodawca moze zwolnic praciwnice w ciazy przed uplywem trzeciego miesiaca ciazy. Jesli sie myle to mnie poprawcie.

Gość gość
Na dobra sprawę to gdyby juz teraz podpisała umowę, w ciąża jest wczesna - mogła jeszcze nawet nie wiedziec;) ale pewnie macie racje z ta kontrola, bo teraz nie odpuszczają. Jedyne co mi przychodzi do głowy, ze ta kontrola mogłaby sie nie Odbyć, gdyby autorka pracowała niemal do konca Ciazy. Ale pomysl z pracodawca oddalonym o 150 Km plus przejście na l4 po miesiacu /dwóch to utopia;)

Gość gość
Dlatego ja nie zatrudniam młodych kobiet. Dzięki takim kombinatorkom jak autorka młode kobiety mają gorzej na rynku pracy.

Gość gość
dlaczego chcesz od razu isc na l4?

Gość gość
Podejdz do zusu i zapytaj. Przecież jak jesteś zarejestrowana w up to urlop macierzynski ci się chyba należy. Po co chcesz iść do pracy? W zusie jest specjalne stoisko informacyjne gdzie udzielają porad. Wiem bo byłam.

Gość gość
11:10 należy jej sie, tysiąc co mesiac przez rok, ale to dopiero po urodzeniu. A tak miałaby tez płacone 100% przez cała Ciąże. Ale mowie, ze ta odległość 150 km od pracodawcy to strzał w kolano - kto by codziennie robił 300 km do i z pracy?:O jesli to mały pracodawca, to przy natychmiastowym l4 kontrola i tak dopadnie, a ta odległość miedzy miejscem zamieszkania, a miejscem pracy, wpieprzy dodatkowo tego pracodawcę na niezła minę:-/

Gość gość
Po co cudowac?ikosiankiwe dostaniesz tak czy siak .a jak czyjesz sie na silach szukaj roboty