Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rozalina2345

Kiedys mielismy kupe pieniedzy miesiecznie a teraz klepiemy biede

Polecane posty

Gość gość
twój maz nie pracuje raptem miesiąc i już nie macie pieniędzy? a w te nieruchomości wsadziliście wszystko co do złotówki? kto tak robi? nie chce mi się wierzyc. i po miesiącu bez pracy meza już masz zasiłek, przecież te pieniądze dostaje się biorąc pod uwagę poprzedni rok, a w poprzednim roku przecież było dobrze? coś kręcisz. osobiście mam zamiar kupic nieruchomość i po kupnie zostaloby mi na koncie 20tys i się boje , bo co będzie jak cos się stanie , cos wypadnie, i czekam , żeby odlozyc jeszcze tak na 40tys żeby kupic te nieruchomość, a co dopiero kupic za cale oszczednosci haha to smieszne i nieodpowiedzialne jak w twoim przypadku. mój maz taki jest tzn. zarobi więcej to zaraz kupuje maszyny do pracy, i wtedy wkraczam ja! może kupic jeżeli będzie miał na zycie, bo jeżeli kupi a potem bedzie pozyczal ode mnie na fajki to niech wie , ze mu nie dam! i tak po kryjomu kupuje ale już mysi lepiej , zostawia sobie chociaz ten 1000 i inwestuje w siebie. znam takiego typa który ma duża firme, dom to willa i tak się załatwil , ze zainwestowal, zostawil sobie w kieszeni 200zł!! tuman nic więcej!! chodzil i pozyczal potem a kase utopil masakra, ludzie opamiętajcie się!

Gość gość
Zasiłek dla bezrobotnych autorka ma. Tak ciężko to wywnioskować gościu 23:12? A o zasiłki z mopsu, autorka będzie się starać. I nie. Nie trzeba za poprzedni rok, tylko zaświadczenie o zarobkach autorki i zaświadczenie o statusie bezrobotnego. Gdyby było jak piszesz, to nikt nie dostał by żadnego zasiłku z osob, które są w podobnej sytuacji.

Gość rozalina 2345
Meza zwolnili na poczatku marca dokladnie 5 wiec dostal grosze plus moja wyplata ok 1000zl wiec policzcie sobie jaki mielismy dochod w marcu. Teraz w kwietniu dostal zasilek z up. Po oplatach zostanie nam tylko na bardzo skromne jedzenie ,cale szczescie ze nie mamy kredytu na mieszkanie bo wtedy to juz utopia ale oplaty trzeba robic. Ziemie i samochod warty 30tys wystawilismy juz miesiac temu chetnych nie ma, nie wiem moze pokombinujemy zeby jakos tanio posprzedawac . Dziecko nasze bedzie mialo teraz urodziny i dzis mu powiedzialam ze nie bedziemy zapraszac gosci ze zrobimy tylko w domu dla nas tort, mial taka smutna mine, to mnie zalamuje. A wiadomo sprosic gosci to trzeba i ciasta i napoje i jakas wedline. Teraz kiedy ogladamy kazde sto zlotych. Ale leze i ryczec mi sie chce. Ja to juz nie moge spac od ponad miesiaca leze do 2 w nocy przegladam oglaszenia i ciagle mysle co robic

Gość rozalina 2345
Do dziewczyny ktora pisala o drogich perfumach Ja tez tak mialam zamawialam np buty czy jakies ubrania z allegro np 2 rozne rozmiary bo nie wiedzialam ktory bedzie lepiej lezec i ten drugi oddawalam np dla mamy, nie przywiazywalam wagi ze zaplacilam za ta rzecz np 200zl a teraz moze i chcialabyc cos tam kupic ale mysle sobie ze za 200zl mam zakupy na caly tydzien i rezygnuje. Dla dziecka musialam kupic letnie ubranka bo w czym ma chodzic z zeszlego roku wiekszosc za mala.

Gość gość
Przekleje Ci z innego tematu moje metody oszczędzania, oby okazały się inspirujące, powodzenia! "Najwięcej na wodzie. Dużo wykorzystujemy darmowej wody z oligocenki (pewnie ze 200 litrów na tydzień) i to w każdy możliwy sposób - filtrujemy i pijemy zamiast mineralnej, do gotowania herbaty, kawy, makaronu, ryżu, podlewania kwiatów, mycia podłóg etc. Siku robię ja, później mąż i spłukujemy wodą, którą zbierzemy z mycia podłóg, prysznica, ze zmywania etc. Na grubsze sprawy schodzi się do centrum handlowego na dół oczko.gif Kaloryferów właściwie nie odkręcamy, bo nam ciepło. Dzięki temu oszczędzamy ok. 1500 zł na wodzie i ogrzewaniu. Idąc dalej - nie kupujemy worków na śmieci tylko bierzemy darmowe reklamówki z auchan, kauflandu etc. Nie wspominając o tym, że gruntownie analizujemy gazetki promocyjne i nabywamy rzeczy tylko tam, gdzie jest rabat (mamy 5 marketów w okolicy). Rozrywka - gotujemy głównie w domu, więc nie dorabiamy restauratorów. Mąż ma dość dużo obciążenia, więc ćwiczy siłowo w domu, ja czasem włączam zestaw fitness z yt i trenuje z mniejszym obciążeniem. Dużo biegamy bo dbamy o zdrowie. Hmmm... co jeszcze? Zamiast kina oczywiście darmowe produkcje na necie. Sporo by się tego znalazło. "

Gość gość
Teraz kiedy ogladamy kazde sto zlotych. Ale leze i ryczec mi sie chce. Ja to juz nie moge spac od ponad miesiaca leze do 2 w nocy przegladam oglaszenia i ciagle mysle co robic x oglądają kazde STO złotych... cha cha cha... w kraju większość ludzi to ogląda kazde 5 zł... niedawno podali najczęstsza pensje w Polsce jaka była w roku 2016, wynosi ona... 1510 zł... na rękę

Gość gość
Cóż autorko, nie ma co kopać leżącego...ale skoro w dobrych czasach kupowałas po dwie pary butów w dwu rozmiarach, za kilkaset złotych, bo nie wiedziałaś, które beda lepiej leżeć...takiej osoby nigdy nie beda sie trzymały pieniadze. Nie chodzi o skąpstwo, ale wyważone podejście do pieniędzy. Wasze zarobki były dobre, mogłaś istotnie troche żywej gotówki odłożyć.

Gość gość
Gość 02:02 do kibla centrum handlowego idą sie wysrac, grzejników nie odkręcają, bo im ciepło (ciekawe k****, czy równie im ciepło, kiedy jest kilkanaście na minusie?). Haha mnie juz żenują takie formy oszczędzania, trzeba dbać o planetę, ale tacy ludzie to chorzy na skąpstwo kretyni. Spłukują toaletę woda ze sprzątania? To codziennie dosyc gruntownie sprzątają? A może tak im szkoda tej całej spłuczki wody, ze specjalnie myją podłogi itp, bo inaczej sie nie wyszcza, bo nie bedzie jak spłukać kibla?:D

Gość gość
I jeszcze do osoby z 02:02 ci z Twojego przykładu maja, jak sama napisała, jakies 200 l tygodniowo darmowej wody na tydzień (duzo), a i tak ściskają d**e na bieżącej, toz to zal czytać, bo im chyba rozum ścisnęło z tego skąpstwa:D

Gość gość
A ty nie mozesz znalezc lepszej pracy ? 1000 zl to pewnie pol etatu :o

Gość gość
To miesiąc temu kupiliście te ziemie? Że nie macie nic odłożone?

Gość gość
To jest jakieś głupie rozumowanie- sprzedam samochód bo straciłam pracę- w tym przypadku mąż. Czemu nie szukać pracy? Skoro mąż nie może to dlaczego nie ty? Chociażby na produkcji, tam dostaniesz te 2 tys na rękę jeszcze zostaniesz na nadgodzinach, pójdziesz do pracy w sobotę . Co stoi na przeszkodzie? Maz nie da rady dłużej z dzieckiem posiedzieć? Tak czy siak siedzi bo pracujesz na cześć etatu.

Gość gość
Macie gorszy póki co jeden miesiąc i wpadasz w taką panikę? Sprzedać samochód bo miesiąc jest gorszy? Nic nie odłożyliście z takich pieniędzy by mieć na taką sytuację jak teraz? No cóż teraz zaznacie życia połowy ludności w Polsce :) 2 tys to bardzo mało ale gdybyś wcześniej nie trwoniła pieniędzy to teraz byś powiedziała ,,kurde trudno jakoś damy rade te 3 miesiące"

Gość gość
przykro mi ale sami jestescie sobie winni, 6 tysięcy to nie jest tak dużo żeby szastać nimi na lewo i prawo.. najpierw trzeba było zaoszczędzić porządną sumę a później jeżdzić po świecie.. nie rozumiem ta ziemia jest warta 30 tys?? to tak dużo nie zaoszczędziliście przez ten czas, a praktycznie wcale biorąc pod uwagę, że macie na koncie 0.. mąż chyba też się nie umie przestawić skoro pracę stracił ze swojej winy.. chyba kasa wam uderzyła do głowy, typowe polskie myślenie wpadło trochę grosza więcej to od razu wszystko trzeba wydać.. na przyszłość trzeba zawsze coś odkładać na czarną godzinę bo to nie jest normalne że mąż jest miesiąc bez pracy a wy już nie macie za co życ

Gość gość
Jesli mozesz to wróć na cały etat; maz i tak na razie nie pójdzie do pracy. A mozna zapytac co takiego sie stało, ze go zwolnili? Wiesz co, czasem facet wpada w taka fazę, ze odechciewa mu sie pracowac i wszystko spada na kobietę i taka sytuacja ciągnie sie latami (tak jest czesto po zwolnieniu z pracy, ktora lubił).

Gość gość
11:32 Trzeba brać pod uwagę, że oni mogli nie mieć regularnego dochodu - własna firma wiąże się w większości wypadków ze zleceniami, odroczonymi fakturami etc. Więc to też trochę inaczej. Ale tak czy owak - nie ma co kopać leżącego, drugi raz postąpili by pewnie inaczej. Co takie wypominki dadzą? Muszą się wziąć w garść - a mąż myślę, że i tak może pracy szukać cały czas. Nie zawsze zatrudnienie związane jest z czymś z dnia na dzień, rekrutacja też potrafi trwać 2-3tyg. A przy złamanej nodze można chodzić o kulach, samochód macie, a praca w biurze nie wymaga nie wiadomo jakiego ruchu, jakby się spodobał pracodawcy to ma szanse.

Gość
raz na wozie, raz pod wozem. życie. wszystko wróci do normy

Gość gość
Coz, na pewno lepiej sprzedać, niz np brać kredyty/pożyczać po ludziach, bo stad to juz prosta droga do spirali długów. Ale ale - tez sie zgodze z tym, ze nie zawsze jest to dobre wyjscie. Piszesz, ze jak na wasz region (domyslam sie, ze wschód badz południe) mieliście świetne dochody, wiec musze przyznać racje tym, ktorzy mowia, ze z łatwością mogliscie odkładać co miesiac niemała sumę. Tymczasem żyliscie raczej rozrywkowo. Sprzedaż ziemie, samochod - w ten sytuacji obawiam sie, ze maz nadal bedzie miał problem z praca, a pieniadze z tej kupki szybko sie skończa. Potem okaze sie, ze nie na ani kasy, ani ziemi, ani samochodu. Maz jak dojdzie do siebie, niech szuka pracy, a moze ma jakies atuty, ze mógłby robic fuchy? Ty spróbuj teraz pogadać z szefem, czy Mozesz przejść na cały etat. Przemeczcie sie, ale na razie wstrzymaj sie z ta wyprzedażą.

Gość gość
do 04:45 Ależ Ty jesteś chora z nienawiści, karmisz się hejtem i pluciem jadem. To jest sposób na pojawienie się dodatkowych 1300-1500 zł rocznie w domowym budżecie do odłożenia. Nie wiem jak u Ciebie, ale z mężem kąpiemy się codziennie i z tego tytułu mamy minimum dwie-trzy miski napełnione. W międzyczasie uzbiera się również z mycia zębów, rąk etc. Codziennie się również zmywa, kolejna miska lub dwie. Myjemy podłogi raz na tydzień, więc czasem w dniu zarezerwoanym na sprzątanie pojawia się wiadro do kolejnego spłukania. Problem jednak jest w tym, że mąż ma noge złamaną. Przez to nie przytarga jakiś 6 baniaków dziennie z oligocenki.

Gość gość
Z nienawiści? Gdzie tu nienawiść? Dla mnie sposoby "chodzimy do domowej toalety sie załatwić", "spłukujemy toaletę woda po myciu podłogi" to juz przegięcie i skąpstwo. Widac masz Ogromne kompleksy, skoro widzisz gdzies w moim wpisie jad:D Widzisz - u mnie jest tak, ze wyobraź Sobie, ze rowniez kapie sie codziennie, rowniez moje dziecko. Sporo piorę, zalatwiam Sie w domu i splukuje normalnie. Zużywam 4 kubiki wody na miesiac. Gdybym miała dostęp do darmowego źrodła - chętnie bym korzystała, ale wtedy na podcieralabym dalej d**y szkłem, ze korzystając na wodzie darmowej, nadal zbierajac do spłukiwania:-/ Co do ogrzewania - nie rozkręcam na Max, blok docieplony, Wiec wystarczy na 3,5; 4 - kiedy jest bardzo mroźno. Ale nie wyobrazam sobie, zeby miec całkowicie zakręcone:-/ Zreszta, sama o 02:02 napisałas, ze przeklejasz z innego tematu, nawet nie napisałas, ze to twoje:D Te żenujące sppsoby sa jak żywcem wyrwane z tematu, tez tutaj, "przykłady największego skąpstwa":D także ja Cie wcale nie nienawidzę, mnie to żenuje i śmieszy jednocześnie:D

Gość gość
Aaaaaa sorry napisałas, ze Twoje metody, musze zwrócić honor. Ja bym sie w życiu nie przyznała, ze to moje. I jeszcze cos - chciałaś byc wredna pisząc "nie wiem jak u ciebie, ale kapie sie codziennie" - wyszło słabo, bo sama robisz z siebie idiotkę - łazisz srac do publicznego kibla w markecie, bo ci szkoda wody ze spłuczki, a innym bardzo nieporadnie chcesz wbić szpilę, ze moze oni sie nawet niecodziennie kapią;) Jak widzisz - zyje normalnie, d**y szkłem nie podcieram, a rachunków wcale nie mam wysokich:)

Gość gość
I piszemy "jakichś", a nie "jakis" ;)

Gość Katarzyna515123
Polecałam w innym temacie to polecę i tu https://nowoczesnezarabianie.pl Ty lub mąż możecie pracować w domu. Sama zaczynałam od programów partnerskich i nie jest to nic trudnego. Panowie tam oferują pomoc w zyskaniu pierwszych 500 set złotych w kilka godzin. Niby niewiele, ale zawsze na początek okej. Potem można osiągać nawet 2000 na miesiąc. W życiu różnie bywa, niektórzy mają gorzej od Ciebie. Dostajemy takie problemy z jakimi jesteśmy w stanie sobie poradzić.

Gość gość
Nie ma innego wyjścia z sytuacji niż praca. Może niech mąż wyjedzie zagranicę na rok, dwa i staniecie na nogi. Albo za wszelką cenę niech bierze jakąkolwiek pracę w pl. Na zasiłki nie licz, drugie dziecko w waszej sytuacji tylko pogorszy sprawę.

Gość gość
Jeżeli mąż był ubezpieczony to dostanie odszkodowanie jakieś. zawsze coś. może zrezygnujcie z podstawowych wydatków. Ja jak miałam ciężką sytuację to zrezygnowałam z intenretu i tv, abonament mi się wtedy kończył to też podpisałam rezygnację i przeniosłam numer na karte do mobile vikings. Gdzie cały czas jestem bo oferta nie różni się niczym innym od reszty. Dodatkowo jak chcecie sprzedac ziemie czy auto to może warto zrobić lepsze zdjęcia i dodać jakiś fajny opis, żeby oferta przyciągnęła oko.

Gość gość
Niech mąż wstąpi do gangu.