Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy podawać dziecku mm po ukończeniu 1 rż ?

Polecane posty

Gość gość

Właśnie odstawiam moją córkę od piersi - ma rok. Do tej pory czasem podawałam jej mm np. gotując na nim kaszkę. Jakoś nie czuje potrzeby zastępowania mm każdego wcześniejszego karmienia. Czy takie dziecko powinno pić jeszcze mleko ? Je przecież już wszystko.

Gość gość
Nie musi jeśli je nabiał.

Gość gość
Są inne źródla wapnia niż nabiał.

Gość gość
To niech je spożywa tak czy inaczej. Pozdrawiam.

Gość gość
dziś Ale nie każdy ma ochotę wsuwać od rana do wieczora natkę pietruszki z sezamem.

Gość gość
Kiedys, nie wiem jak teraz bo zmienia sie to bardzo szybko, glownym pokarmem dziecka do 3 rz, powinno byc mleko.w latach 80-90 dzieci jadaly zupe mleczna na sniadanie az do... do usamodzuelnienia sie, a kaszki do 5-7 rz..

Gość gość
dziś Choć do natki i sezami nic nie mam, bo bardzo lubię :)

Gość gość
Lekarze polecają mm do 3 roku życia, bo podobno ma skład bardziej dostosowany niż mleko krowie czy kozie, ja narazie kupuje mleko 3 bo moja jeszcze w nocy się budzi

Gość gość
A i podobno mleko krowie bardziej obciaza nerki

Gość gość
Mój syn w czerwcu skończy rok. Karmiłam w sposób mieszany pół roku, potem już tylko mm 2-3 razy dziennie. I po pierwszych urodzinach też nadal będę podawać mm nr 3. Widzę, że bardzo mu smakuje i dobrze na niego wpływa. Ma bogatą dietę i odżywiam synka zdrowo, ale mleka zwykłego nie chce mu dawać jeszcze jakiś czas.

Gość gość
Moja córka ma prawie14 miesięcy, daje jej mm 3 bo jeszcze w nocy chce jeść. Moim zdaniem powinno się mm podawać jeszcze bo ma wszystkie potrzebne składniki, nie tak jak krowie. Moja sąsiadka to w ogóle wykarmiła syna krowim odkąd się urodził... Takie w kartonie uht bo tańsze...

Gość gość
A ja bym nie dawała mm, mam takie przekonanie, ze to pokarm wysoko przetworzony więc nienaturalny dla organizmu. Dlaczego odstawiasz od piersi, jeśli wolno spytać?

Gość gość
11.44 też mam takie przekonanie, poza tym w ogóle jestem sceptyczna co do zwierzęcego mleka. Znam dzieci które są na diecie wegańskiej od urodzenia i rosną zdrowo. Moim zdaniem te wszystkie zalecania, to czysty marketing żeby sprzedawać mm. A odstawiam od piersi, bo po prostu już dłużej nie chcę karmić, założyłam sobie, że będę karmić przez rok i plan został wykonany :D Córka ma już dużo zębów, więc to nie było nic przyjemnego ostatnimi czasy, poza tym staram się o drugie dziecko i nie czuje się na siłach aby mój organizm miał wykarmiać 3 osoby.

Gość gość
;) no to chyba masz odpowiedź. Jak przeczytałam co napisałaś takie mam właśnie odczucie ;) tak naprawdę każda z nas WIE (czy czuje podświadomie - jak kto woli) w głębi co jest dobre dla nas i naszych dzieci w danej sytuacji. Myślę, że warto być spójnym w działaniu z naszymi przekonaniami. To sie przekłada na spokój wewnętrzny. Powodzenia z drugą ciążą :)

Gość gość
dziś Myślisz, że marketingu związanego z żywnością wegańską, "mlekiem" roślinnym itp. nie ma?

Gość gość
Po roku najzdrowiej jest odstawić mm bo to jednak pokarm wysoko przetworzonych. Wiadomo dla niemowlaka nie ma wyboru jak ktoś nie chce kp ale po co po roczku zapychac Mm? Dziecko powinno spożywać zdrowe jedzenie, owoce, warzywa i z tego mieć witaminy, które organizm jest w stanie przyswoić. Mm jest nim zapakowane witaminami ale co z tego, jak przez dziecko to przelatuje i organizm nie przyswaja tych syntetycznych witamin. Moje dzieci po roku dostawaly mleko kozie a potem świeże krowie plus zdrowa dieta. Ale znam też dzieci karmione mm po 4 lata. I ostatecznie wszyscy żyją. Te dzieciaki, które się zapytają fast foodani i słodyczami też żyją, ale czy tego rodzaju jedzenia matka chce dla swojego małego dziecka? Naprawdę nie widzę sensu w tym ani żadnej logiki. Tak jakby podawać dzieciom zupę w proszku zamiast świeżej bo producent nam wciska, że tą z proszku zdrowsza dla dzieci. Każdy kto ma swój rozum będzie widział, co wybrać.

Gość gość
Nie. Dziecko w tym wieku i jeszcze przez dwa lata powinno pić mleko matki. W tym przypadku zapewnienie dziecku najlepszego na świecie pokarmu jest ważniejsze od powoływania na świat kolejnego dziecka. Odstawianie rocznego dziecka od piersi jest po prostu zaniedbywaniem dziecka.

Gość gość
gość dziś Rozumiem, że mleka matki też dzieci nie jadły skoro pd urodzenia na wegańskiej?

Gość gość
gość dziś pewnie, że jest, ale to, że ktoś nie je produktów odzwierzęcych nie oznacza, że musi od razu kupować sojowe parówki czy mleko roślinne. "r ozumiem, że mleka matki też dzieci nie jadły skoro pd urodzenia na wegańskiej? " - ty tak serio ?

Gość gość
Mój ma 13mcy. Teraz w zasadzie tylko do spania pije kaszke bez cukru już z mm. To jest jedyny raz kiedy ciagnie butelkę. Musli, kakao itp robię mu na mleku kokosowym lub migdałowym. Nie chce jeszcze podawać krowiego- zrobię to w okolicach drugich urodzin.

Gość gość
Więcej kosztuje zdrowe jedzenie plus dobrej jakości mleko kozie niż opakowanie mm. Niektóre mamy wolą daj butlę z mm i myślą, że dziecko dostaje już w tym proszku wszystko, czego potrzebuje.

Gość gość
Ja też chcę odstawić córkę po roczku (ja się da :O) i zastanawiam się czy rzeczywiście dawać mm. Do tej pory ogólnie pluła takim mlekiem.

Gość gość
dziś Jest jeszcze kozie mm. Najdroższe :P Moja córka pije, ale na razie nie skończyła jeszcze roku. Jak skończy, to podam takie normalne-nie w proszku, ale będzie lekko rozcieńczone (we właściwej proporcji) z uwagi na dużą ilość chlorków w świeżym :) No i zdecydowanie bardziej jej smakuje niż krowie mm. Jogurt też, bo już może.

Gość gość
Up

Gość gość
Moje dzieci po ukończeniu ok 13-15 miesięcy przechodziły na zwykłe mleko krowie z butelki, z polecenia pediatry.