Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak się rozwieść?

Polecane posty

Gość gość

dokładnie tak, jak się rozwieść? jestem wyczerpana, brak mi sił i motywacji do działania. zostalam oszukana i wykorzystana. jestem w czarnej d***e i nie wiem od czego zacząć. ok, pozew. muszę go napisać sama, żeby zminimalizować koszty, bo tak mnie urządził że zostalam bez pracy i bez grosza. widziałam wiele wzorów w necie, ale każdy dosyć mocno się różnił. co jak go napisze źle? zostanie odrzucony? co wtedy z opłatą, która muszę z takim pozwem wpłacić? przepadnie?? I gdzie go w ogóle zaniesc? do sądu? ale gdzie dokładnie? I jakie są dokładne koszta takiego rozwodu? chce żeby było bez orzekania o winie, żeby się to wszystko szybko skończyło. jak to ogólnie wszystko wygląda? z góry dziękuję za odpowiedzi.

Gość gość
Macie dziecko niepełnoletnie? Jesli tak, musisz powołac świadka. Jesli nie macie niepełnoletnich dzieci, może być rozwód w 20 minut. Możesz wnieść wniosek [razem z pozwem] o zwolnienie od kosztów sadowych. Musisz uargumentować DOWODAMi że masz mało forsy. Pokazujesz odcinki wypłat za ostatnie 3 miesiące, dowody że np wydajesz dużo na leki i leczenie [karta zdrowia, jakieś wynika badań,] Rozwód kosztuje tylko 600 zł na 2 osoby. Na końcu oddaje sie połowę tych pieniędzy, więc będzie Cię to kosztowało 150 zł. Miałaś kasę na ślub, na wesele to nie 3,14 dol że cię nie stać na 600 zł chociażby. znajdź sobie w Sieci dokładny adres czy telefon do Sądu Okręgowego u siebie i zapytaj jak zaadresować pozew o rozwód. Na miejscu w Sądzie jest też Biuro Podawcze i tam składasz pozew w 2 egzemplarzach wraz z wnioskiem o zwolnienie od kosztów sądowych też w 2 egzemplarzach i drukiem oświadczenia o stanie majątkowym, załączniki do pozwu jak odpis zupełny aktu małżeństwa, odpis skrócony urodzeń dzieci [każdy załącznik musi być w 2 egzemplarzach, możesz zrobić odpisy], dowód wpłaty 600 zł od pozwu. Jak pozew będzie niekompletny, wezwą cię do uzupełnienia, ale to już przedłuża sprawę o miesiąc dwa. Musisz uzupełnić pozew, pod rygorem zwrotu pozwu. Musi być pozew z Twoim adresem i adresem pozwanego, na które będą wysyłać korespondencje, musi być na pozwie Twój nr PESELjako powódki, musi być oryginalny odpis zupełny aktu małżeństwa, oryginały odpisów skróconych aktu urodzeń dzieci, musi być też wniosek o zwolnienie od kosztów sadowych [jak chcesz tego żeby ci potem kasę oddali] i oświadczenie o stanie majątkowym, 3 zaświadczenia od pracodawcy o ostatnich dochodach, czy dowód wpłaty 600 zł.

Gość gość
Piszesz że wnosisz o rozwód bez orzekania o winie, o nieorzekanie o mieszkaniu stron [gdy nie chcesz by w wyroku opisywać kto gdzie ma mieszkać] Ważne: jak macie małoletnie dzieci to sprawa się komplikuje i przedłuża. napisz czy macie dzieci małoletnie! A tak w ogóle to możesz zadzwonić na Biuro Obsługi Interesantów Sadu okręgowego u Siebie czy iść do Biura Podawczego i tam ci powiedzą co musi być, dadzą druki.

Gość gość
na szczęście nie mamy dzieci. dzięki za odpowiedzi...

Gość gość
Za oryginał odpisu zupełnego aktu małżeństwa trzeba zapłacić i się na niego czeka w urzędzie stanu cywilnego. Pozew o rozwód kosztuje aktualnie 600 zł ale jest zwracana kasa albo całościowo możesz być zwolniona jak udowodnisz że naprawdę nie masz dochodów, albo masz ogromne wydatki. Generalnie Sąd bazuje na faktach i nie pisz oraz nie mów o pierdołach tylko podawaj konkrety. Kiedy ustało pożycie fiz., kiedy ustała więź emocjonalna, kiedy ustała więź gospodarcza. Jakie jest powód rozstania, rozkładu pożycia małżeńskiego. Konkrety, dowody, fakty. krótko i na temat. Jak oboje przedstawicie to w kwadrans, to na pierwszej sprawie w 20 minut możecie mieć wyrok. Naprawdę.